Linkuri accesibilitate

Contextul politic al alegerilor locale din 14 iunie (Timpul)


Moldova a obţinut o amânare a excluderii din Sistemului Internaţional Cartea Verde (Mold-street).

Tudor Cojocariu reflectă asupra contextului politic al alegerilor locale din 14 iunie, într-un material publicat în ziarul Timpul. Autorul scrie că partidele de la guvernare sunt compromise prin faptul că girează un guvern condus de un premier fără integritate, și care a fost cocoțat în funcție cu ajutorul voturilor comuniștilor. O deducție logică în opinia sa este faptul că PLDM, PD și PCRM ar putea institui o coaliție similară și în Consiliul Municipal Chișinău. Nu există nicio garanție, că cele patru partide nu se vor coaliza local continuă acesta, adăugând că modificarea arcului puterii a fost admisă de toți liderii politici actuali.

Şansele candidaţilor la fotoliul primăriei Chişinău sunt analizate de editorialistul de la Ziarul Naţional, Petru Bogatu. El scrie că societatea este atât de divizată încât toate valorile se răstoarnă, iar în aceste circumstanţe, goana după funcţia de edil al Chişinăului devine un joc politic cu suma zero. Victoria stângii filoruse în capitală, continuă Bogatu, poate să submineze cursul european şi să rupă echilibrul social:Teamă mi-e că mulţimea de candidaţi de pe segmentul proeuropean al eşichierului politic poate să ne joace festa.” Astfel, scrie el, Serafim Urechean, Oazu Nantoi, Monica Babuc şi Oleg Brega au cu toţii calităţi şi ar merita să câştige un mandat de primar. Numai că în actualele împrejurări aceştia, din varii motive, nu au sorţi de izbândă, notează editorialistul.

Despre situația Băncii de Economii scrie în Ziarul Național, Victor Ciobanu. Editorialistul remarcă faptul că după ce premierul Gaburici a anunțat că BEM va fi lichidată, liderii alianței de guvernare au ieșit cu declarația că aceasta va fi naționalizată. Or, lichidarea și naționalizarea nu e deloc același lucru. Procedurile de realizare, consecințele și costurile fiecărei variante sunt diferite, notează autorul. El scrie că principalul argument în favoarea lichidării este că aceasta este o condiție a FMI, iar Republica Moldova are nevoie ca de aer de semnarea memorandumului cu FMI, continuă autorul şi notează că asta înseamnă deblocarea finanțărilor externe, care constituie cam a cincea parte din buget. „Suntem deja intrați în recesiune, exporturile și remitențele scad și, fără finanțări externe în valută, leul ar putea să se devalorizeze semnificativ.”

Intenţia guvernanţilor de a naţionaliza Banca de economii este analizată şi de jurnalistul Vitalie Călugăreanu, într-un material pentru Deutsche Welle. Autorul citează mai mulţi experţi economici care susţin că dacă nu va exista o rezistență puternică din partea societății civile, în măsură să blocheze inițiativa de naționalizare, datoria de miliarde de lei pe care „Banca de Economii” o are față de Banca Națională a Moldovei va trebui achitată din contul cetățenilor. Bunăoară, expertul Roman Chircă susţine că „de pe urma naționalizării „Băncii de Economii” vor avea de câștigat doar acționarii privați „care la moment dețin acțiuni fără valoare, iar astfel ar putea obține bani și avantaje”, am încheiat citatul.

Jurnaliştii de la portalul Mold-street notează că Republica Moldova a obţinut o amânare a excluderii din Sistemului Internaţional Cartea Verde şi mai are timp până la 1 octombrie 2015 ca să rezolve problemele din sistem. Pe lângă problemele financiare, scriu jurnaliştii, pretenţiile Biroului Internaţional faţă de asiguratorii moldoveni ţin şi de profesionismul jucătorilor de pe piaţă, dar şi de integritatea angajaţilor companiilor moldoveneşti de asigurări. Experţii constată că există o luptă pentru controlul acestei pieţi, deoarece Cartea verde este o poliţă obligatorie pentru toţi cei care pleacă peste hotare, şi respectiv, din acest motiv, prezenţa pe piaţă este râvnită de toate societăţile de asigurări.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG