Linkuri accesibilitate

„Dezastru electoral” (Evenimentul zilei)


Succesul candidaţilor „filoruşi şi antiromâni” (Adevărul)

„Dezastru electoral” este diagnosticul pe care-l pune Iulian Chifu în Evenimentul zilei, după scrutinul de ieri din Republica Moldova. În opinia lui, nu atât faptul că opoziția a câștigat alegerile locale e grav, cât că e voba de „opoziția de toate culorile”, deci de un vot de neîncredere acută față de comportamentul politic al celor de la putere. Rezultatele, chiar parțiale fiind, arată că e improbabilă o recoagulare a partidelor pro-europene, cooptând și noua formațiune politică înființată de Iurie Leancă. În campania preelectorală, pro-europenii nu au făcut decât să se atace reciproc și să îndepărteze electoratul. Iulian Chifu e îngrijorat de ceea ce se profilează la nivelul consiliilor locale, inclusiv la Chișinău, unde, dacă Dorin Chritoacă reușește să-și păstreze mandatul obținut în numele Partidului Liberal, iar nu va avea un consiliu cu care să poată conlucra pe aceleași coordonate politice. Primăria capitalei rămâne totuși „singura redută” de recuperat. „Alternativa, spune comentatorul de la Evenimentul zilei, este câștigul partidelor pro-ruse, naționalist-moldovene și anarhiste-antisistem din Republica Moldova și ruperea de siajul pro-european pentru o decadă de aici înainte”.

În secțiunea de bloguri a ziarului Adevărul, Marius Diaconescu pune rezultatele acestor alegeri locale nu atât pe seama dezamăgirii provocate de „corupţia falşilor proeuropeni, ci mai ales (pe seama)incisivității propagandei ruseşti şi a lipsei de vizibilitate a propagandei româneşti”. Cel puțin la primăriile din Chişinău, Orhei și Bălţi, unde au avut succes candidații „filoruşi şi antiromâni”. S-a dovedit, arată Marius Diaconescu, că mai multă influență au avut televiziunile de limbă rusă decât vizitele aproape săptămânale în Republica Moldova ale delegațiilor din Uniunea Europeană. A fost limpede că tactica rușilor de a ridica embargoul asupra importului de fructe și legume din Moldova chiar în ajunul alegerilor a percutat imediat în electorat. Mesajul a fost că numai de acolo pot primi sprijin cert. La fel pare să fi funcționat și măsura de acordare în masă a permiselor de muncă pentru moldovenii din spațiul rusesc. După expulzarea lor în număr mare anul trecut, pe motiv că nu aveau drept de muncă, noua abordare i-a adus la urne în favoarea Eurasiei. Autorul acestui articol reproșează României că nu a făcut nimic concret în sprijinul partidelor pro-europene. Bucureștiul s-a mulțumit să se alinieze poziției Bruxelles-ului și atât. „Preşedintele Klaus Johannis nu a transmis un mesaj clar moldovenilor că România îşi asumă ca proiect de ţară Unirea celor două ţări româneşti”, de regulă chiar evită acest subiect, scrie Diaconescu. Ce ar mai fi putut face România: să ofere o alternativă moldovenilor la nivel de piață a muncii, să pună umărul la absorbirea legumelor și fructelor refuzate atâta vreme de Rusia, să fie fermă în sprijinul acțiunilor unioniste, cum a fost cazul organizației conduse de George Simion, scrie în Adevărul Marius Diaconescu.

În același cotidian, George Damian discută rolul pe care transferul inteligent de imagine care s-a produs între Partidul Comuniștilor și Partidul Socialist condus de Igor Dodon. Reușita acestei mișcări se reflectă, consideră autorul, în rezultatul la alegerile locale.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG