Igor Boţan: „Putem concluziona că la nivel de raioane, unde votul este politic, au învins partidele pro-europene, scorul total este de aproximativ 56% împotriva la 37% pentru partidele euroasiatice, dacă le putem numi aşa. Votul de blam pentru partidele pro-europene în contextul miliardului furat a fost dat doar la Chişinău. În raioane dimpotrivă, aceste partide şi-au îmbunătăţit rezultatul.”
Europa Liberă: Şi dimpotrivă la Orhei, unde se presupune că a candidat cel implicat în furt a beneficiat de marea susţinere.
Igor Boţan: „Aşa este. Şi Orheiul este principalul indicator că cetăţenii Republicii Moldova acceptă furtul dacă presupun că din acest furt ar avea de beneficiat şi ei. Tocmai cazul lui Ilan Shor la Orhei ne face să credem că şi în celelalte raioane s-a votat masiv pentru PLDM şi PD în parte, tocmai pentru aceste considerente. Per ansamblu, pe ţară, Partidul Liberal Democrat a pierdut doar două puncte procentuale. În schimb, Partidul Democrat a câştigat două puncte procentuale la votul politic al cetăţenilor. Partidul Liberal a beneficiat de plus trei puncte procentuale, iar partidul în devenire al lui Iurie Leancă a uimit cu un rezultat relativ bun, de aproximativ 7,5% la nivel raional.”
Europa Liberă: Şi totuşi sunt lucruri incomparabile, victoria, de exemplu la Bălţi, cu victoria într-o primărie sătească.
Igor Boţan: „La nivelul oraşelor votul pentru primari a fost unul împărţit. Doar în cinci oraşe din cele 32 de oraşe a fost ales primarul din primul tur. Iar Bălţiul este un caz aparte, la Bălţi în permanenţă un rezultat similar cu cel al lui Renato Usatîi anterior era obţinut de candidatul Partidului Comuniştilor. Deci, la Bălţi putem spune că un candidat de stânga a fost schimbat cu un candidat care are simpatii euroasiatice. Mai este de menţionat că totuşi Panciuc era reprezentantul unui partid ideologic, iar Renato Usatîi este reprezentantul unui curent populist.”
Europa Liberă: El se autodefineşte partid pro-Moldova.
Igor Boţan: „Este o formaţiune, dacă putem spune aşa, cu un lider absolut populist, care vorbeşte lucruri foarte-foarte simple. Toată gama, complexitatea de probleme cu care se confruntă Republica Moldova o rezolvă doar cu câteva fraze legate de combaterea corupţiei, de aducerea investiţiilor, de calităţile sale de a găsi limbă comună cu toţi ş.a.m.d. Sunt lucruri pe care le putem califica drept populiste.”
Europa Liberă: Cine se aştepta că alegătorul va da de pământ cu partidele de la putere s-a înşelat.
Igor Boţan: „La Chişinău nu, unde lumea este mai informată, unde circulă informaţia, unde au loc dezbateri. La Chişinău s-a dat de pământ cu aceste partide care au guvernat ţara în perioada furtului masiv, iar per ansamblu pe ţară putem spune că aceste partide au reuşit să-şi menţină poziţiile. Şi acest lucru se datorează şi faptului că la alegerile locale principalii activişti au fost chiar membrii care au candidat pentru funcţiile de consilieri şi de primari şi care de-a lungul anilor au fost selectaţi şi care au o condiţie relativ bună şi sunt percepuţi relativ bine de către cetăţeni.”
Europa Liberă: Deci, după ce şi-au reconfirmat legitimitatea, aceste formaţiuni vor deveni mai sigure?
Igor Boţan: „Putem spune că au temei acum să invoce că nu şi-au pierdut cu totul legitimitatea, deci, pot insista pe formatarea alianţei de guvernare. Problema este dacă Partidul Liberal va accepta să facă parte din această coaliţie.”
Europa Liberă: Sau ce vor propune celelalte partide Partidului Liberal.
Igor Boţan: „Pentru liberali, care sunt acum un pic în ascensiune ar fi o mare problemă să se asocieze iarăşi cu partide care...”
Europa Liberă: Cel puţin până la turul doi.
Igor Boţan: „Cel puţin până la turul doi, este adevărat. Pe de altă parte, condiţia Partidului Comuniştilor s-a înrăutăţit dramatic, la aceste alegeri Partidul Comuniştilor a mai pierdut jumătate din electoratul său, are doar 10% de susţinere la nivel raional, unde votul este politic şi deja Partidul Comuniştilor este strâns în menghină. Şi dacă Partidul Liberal va pune condiţii inacceptabile, pe care le-a formulat, atunci s-ar putea iarăşi recurge la coaliţie cu Partidul Comuniştilor.”
Europa Liberă: Întrebarea sintetică: a devenit Moldova altfel după acest scrutin? V-aţi trezit astăzi într-o altă Moldovă?
Igor Boţan: „Cred că Moldova acum este percepută absolut diferit, cel puţin de mine, este o ţară-enigmă, cu cetăţeni care nu pot fi, Doamne fereşte, blamaţi, dar care cu certitudine suferă de o dezordine în ceea ce priveşte perceperea realităţilor şi lucrurilor din ţara noastră. Este un fapt care trebuie să fie luat în consideraţie de către partidele politice, inclusiv de partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova, care trebuie să înţeleagă ce calitate de cetăţean există aici şi că liderii politici din Republica Moldova se pliază perfect pe calitatea cetăţeanului din Republica Moldova şi de aici stoarce pentru sine, fiecare din acest partid aflat la guvernare, beneficii de ordin financiar, material şi de altă natură. Este drama noastră, dacă putem spune aşa.”