Linkuri accesibilitate

Jens Stoltenberg: „acest zăngănit de arme nucleare al Rusiei este nejustificat, destabilizator și periculos”


Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg la conferința de presă comună cu președintele Comisiei Jean-Claude Juncker la Bruxelles, 16 iunie 2015.
Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg la conferința de presă comună cu președintele Comisiei Jean-Claude Juncker la Bruxelles, 16 iunie 2015.

NATO și Statele Unite reacționează la intenția Rusiei de a-și suplimenta arsenalul nuclear.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a avertizat că planul de a adăuga 40 de rachete balisstice nucleare anunțat ce președintele rus Vladimir Putin face parte dintr-un model periculos de comportament al Moscovei.

Vorbind după o întrevedere cu președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker la Bruxelles, Stoltenberg a spus: „acest zăngănit de arme nucleare al Rusiei este nejustificat, destabilizator și periculos”.

Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice a adăugat că retorica Moscovei explică de ce forțele NATO se pregătesc ca să-i apere pe membrii alianței.

„Răspundem prin a face sigur că NATO va fi și în viitor o alianță care îi apără pe toți aliații împotriva dușmanului”, a mai spus Jens Stoltenberg.

La Washington, secretarul de stat american John Kerry s-a declarat și el îngrijorat de anunțul lui Putin.

Președintele rus Vladimir Putin a afirmat marți că Rusia va adăuga mai mult 40 de rachete balistice intercontinentale la arsenalul său nuclear anul acesta.

Anunțul liderul de la Kremlin vine la o zi după ce oficialități ruse au criticat un plan american de a staționa tancuri și armament greu în țările membre NATO de la granița cu Rusia.

„Mai mult de 40 de rachete balistice intercontinentale capabile să facă față celor mai avansate sisteme de apărare antirachetă for fi adăugate anul acesta arsenalului nuclear”, a spus Putin, flancat de ofițeri ai armatei ruse, într-un discurs rostit la un tîrg de armament.

Tensiunile dintre Rusia și Statele Unite au crescut din cauza crizei din Ucraina, iar Washingtonul și Moscova ai poziții divergente în legătură cu mai multe subiecte.

Oficialități ruse au avertizat că Moscova va riposta dacă Statele Unite își pun în aplicare planul de a staționa armament greu în estul Europei și în țările baltice, care au făcut parte din Uniunea Sovietică.

„Senzația este că colegii noștri din țările NATO ne împing într-o nouă cursă a înarmărilor”, a afirmat la acelați tîrg de armament adjunctul ministrului rus al apărării AnatoliAntonov, potrivit agenției RIA

Luni seara, ministerul rus de externe a dat publicității o declarație în care se spune: „sperăm că rațiunea va prevala și că se va preveni ca situața din Europa să alunece spre o nouă confruntare militară care ar putea avea consecințe periculoase”.

Ceva mai devreme, purtătorul de cuvînt de la Kremlin Dmitri Peskov a refuzat să comenteze informația privind posibila desfășurare de armament greu american în estul Europei. Peskov a spus luni că Moscova va reacționa doar la un comunicat oficial al Statelor Unite.

Citînd oficialități americane și aliate, cotidianul „The New York Times” a relatat la 13 iunie că Washingtonul plănuiește să trimită armament greu în mai multe țări est-europene și în țările baltice, care sînt îngrijorate de acțiunile Rusiei în Ucraina și pentru a descuraja orice agresiune.

Polonia și Lituania au confirmat că discută cu Washingtonul staționarea de armament greu în depozitele din regiune.

O oficialitate de la ministerul rus al apărării, generalul Iuri Iakubov, a afirmat că această plănuită acțiune a americanilor ar putea fi cel mai agresv pas pe care l-ar face Pentagonul și NATO după terminarea Războiului Rece, și că Rusiei nu-i va rămâne decît să își întărească forțele din flancul vestic.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG