Linkuri accesibilitate

La nivel de raioane partidele de la guvernare au câștigat (V. Ciobanu/Ziarul Național)


Ce va urma după alegeri? (V. Andrievschi/ava.md).

Într-o relatare pentru Deutsche Welle, jurnalistul Vitalie Călugăreanu notează că partidele care urmează să negocieze o nouă coaliție de guvernare au viziuni diferite în ceea ce privește structura acesteia. Astfel, continuă autorul, PLDM pledează pentru o majoritate pro-europeană clară împreună cu PL și PDM; PD vrea o alianță largă, împreună cu PLDM, posibil cu PL, dar și cu comuniștii, iar PL nu vrea nimic, deocamdată. Vitalie Călugăreanu este de părere că PL tergiversează începerea negocierilor în vederea formării noii alianțe de guvernare, pentru a nu-i afecta lui Dorin Chirtoacă șansele electorale în cel de-al doilea tur de scrutin pentru funcția de primar de Chișinău.

Deschide.md publică un comentariu semnat de columnistul Iulian Chifu, care susține că rezultatele alegerilor locale nu sunt deloc încurajatoare, iar cei care pierd și risipesc voturi sunt exact pro-europenii. Autorul remarcă absența responsabilității, culturii de alianță, a spiritului civic, fapt care în opinia sa împinge Republica Moldova nu atât către Rusia și structurile sale de integrare, cât spre faliment. E cazul să se semneze imediat Alianța pentru Integrare Europeană, scrie autorul, iar compromisurile cele mai dificile vor fi dovada voinței politice pentru un țel superior, mai important decât propriul buzunar, conchide Iulian Chifu.

Editorialistul Victor Ciobanu notează în Ziarul Național impresii de după alegeri. Socialiștii nu au câștigat - este o primă constatare a autorului, care observă că în campania parlamentară, după ce Usatâi a fost scos din cursă, voturile au curs spre PSRM, acum însă, s-a întâmplat exact invers. La nivel de raioane, menționează Victor Ciobanu, partidele de la guvernare au câștigat: PLDM are cel mai bun rezultat în 13 raioane, PD în 11. PL ar putea lua primăria capitalei. De aici, crede editorialistul, rezultă și soluția de creare a majorităților la nivel raional și în capitală, concomitent cu reeditarea AIE-3.

În fine, portalul Ava.md publică un comentariu semnat de Vitali Andrievschi. Ce va urma după alegeri? se întreabă comentatorul şi scrie că acum este important ca partidele de la putere să-şi dea seama că rezultatul acestor alegeri, nu este un semn de încredere a oamenilor în guvernare, ci mai degrabă o dovadă de simpatie faţă de unii lideri locali şi probabil, notează autorul, faţă de cursul pro-european. În opinia sa, aceste alegeri le oferă o nouă şansă partidelor pro europene, de a întoarce pagina miliardului furat, prin acţiuni concrete în lupta cu corupţia.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG