Linkuri accesibilitate

Mihail Saakașvili s-a apucat de treabă la Odesa


Saakașvili s-a apucat de treabă la Odesa
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:36 0:00

Marți și-a luat de mână noul șef al poliției pentru a-l prezenta locuitorilor orașului.

Au trecut mai puțin de trei săptămâni de când a fost investit guvernator al regiunii Odessa, alegere care de la bun început a provocat critici la adresa președintele Petro Poroșenko. Dar fostul președinte al Georgiei Mihail Saakașvili pare decis să demonstreze tuturor, mai ales locuitorilor din Odessa, că președintele ucrainean nu a greșit.

Așa că marți s-a plimbat prin oraș, a vorbit despre lupta împotriva corupție – prioritatea mandatului său – și și-a prezentat într-o manieră mai puțin „ortodoxă” noul șef al poliției sau noul șef al luptei împotriva corupției: Giorgi Lortkipanidze, fost ministru adjunct de interne în Georgia.

„Vi-l prezint pe noul șef al poliției” a declarat Saakașvili, întrând cu Lortkipanidze într-un magazin. ”L-am luat cu mine ca să cunoască oamenii, să se familiarizeze cu problemele reale ale orasului iar pentru voi, să știți cu cine să vorbiți” a mai declarat noul guvernator înainte de a pleca mai departe, la piață.

La piață, Saakașvili a vorbit despre una din cele mai serioase probleme ale orașului: drogurile. Traficul cu droguri , tolerat și de cele mai mult ori susținut de poliția locală, a atras atenția Saakașvili.

„Traficul cu droguri la Odessa și în zona turistică este în totalitate în mâinile poliției” le-a declarat Saakașvili jurnaliștilor care-l însoțeau. „Cum spun că luptă cu drogurile, poți fi sigur că mint” a mai spus fostul președintele georgian, implicând că noul său șef de poliție va fi cu totul altfel.

Saakașvili este cunoscut pentru campania susținută pe care a dus-o cu succes în Georgia , împotriva corupție. Mai ales împotriva micii corupții din poliție. Este si unul din motivele pentru care Petro Poroșenko a apelat la serviciile sale.

Al doilea motiv este poziția deschis anti-rusească a lui Saakașvili – poziție care astăzi îl face foarte popular în Ucraina. Poate mai puțin în Georgia natală.

Revenind la turneul de marți al lui Saakașvili prin Odessa, noul guvernator nu a putut evita accentele populiste: ” Uite-te bine la ei, ei sunt șefii tăi, ei își vor spune ce ai de făcut” i-a spus Saakașvili noului șef al poliției, în timp ce arăta spre vânzătorii din piață.

Scurt timp după aceea, cei doi s-au întâlnit cu un vatman furios că linia de tramvai era blocată de o mașină parcată aiurea.

„Unii chiar cred că sunt peste lege” a comentat Saakașvili, urcându-se în tramvaiul blocat. Și din nou, filmat de o echipa de televiziune, Saakașvili și-a prezentat noul șef al poliției și a promis că va „readuce ordinea ” în Odessa.

După care cei doi au coborât din tramvai, s-au urcat în Mercedes-ul care-i adusese în centru și au plecat. Fără să mai vadă dacă și tramvaiul și-a putut continua drumul.

Din 2013, când și-a încheiat mandatul de președinte, Saakașvili trăiește în străinătate după ce anul trecut, în Georgia, a fost acuzat de abuz de putere.

Fostul președinte susține că nu este vinovat și că toate acuzațiile sunt motivate politic.

În 2012 și 2013, partidul lui Saakașvili a pierdut alegerile generale, el pe cele prezidențiale. Ulterior, mulți dintre foștii săi colaboratori au fost anchetați , unii chiar închiși. Statele Unite și Uniunea Europeană s-au declarat îngrijorate de o aparentă campanie politică dirijată împotriva fostului președinte.

Iar numirea sa în funcția de guvernator al regiunii Odessa, care s-a făcut numai după ce a acceptat cetățenia ucraineană, a provocat o nouă dispută în Georgia: dacă să i se retragă sau nu cetățenia georgiană.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG