Linkuri accesibilitate

Gheorghe Cojocaru: „Liderii partidelor pro-europene nu au de ce să se îmbete cu apă rece”


O discuție despre rezultatele alegerilor locale din Republica Moldova.

Despre rezultatele primului tur al alegerilor locale au discutat în studioul nostru de la Chișinău Vasile Botnaru și istoricul și publicistul Gheorghe Cojocaru.

Gheorghe Cojocaru: „Rezultatele primului tur al alegerilor locale oferă o imagine promptă asupra preferințelor cetățenilor care au mers la vot, dar care trebuie abordate cu o anumită doză de prudență. În primul rând, pentru că bătălia electorală încă nu s-a încheiat, în mai puțin de două săptămâni urmând să se desfășoare un al doilea tur de scrutin care va confirma sau, mai puțin probabil, va infirma tendințele primului tur. În al doilea rând, pentru că în situația în care la alegeri au participat mai puțin de jumătate din alegători, este clar că societatea, în ansamblul său, rămâne totuși o mare necunoscută a vieții social-politice.”

Europa Liberă: Veți fi totuși de acord că rezultatele primului tur sunt o hârtie de turnesol care arată starea de spirit.

Gheorghe Cojocaru: „Rezultatele primului tur sunt, totuși, niște rezultate intermediare, sunt datele primei faze a competiției electorale și ele sunt relevante doar pentru această situație. Dar, așa parțiale cum sunt, ele pot contura niște tendințe ale preferințelor electorale, care pot deveni certitudini la anunțarea rezultatelor celui de-al doilea tur de scrutin.”

Europa Liberă: Rezultatele primului tur au dat partidelor cu orientare pro-europeană senzația că pot dormi liniștit pentru că la nivel național au reușit să devanseze formațiunile cu orientare opusă, euroasiatică. Este adevărată o asemenea concluzie ?

Gheorghe Cojocaru: „Este adevărată, dar pentru a întări o asemenea afirmație ar trebui așteptate și rezultatele turului din 28 iunie, pentru a avea toate datele necesare unei analize riguros documentate. Liderii partidelor pro-europene nu au însă de ce să se îmbete cu apă rece de pe urma unor asemenea „succese”, mai ales, în situația în care sub guvernarea formațiunilor promotoare ale ideii europene s-a produs „jaful secolului”…”

Europa Liberă: Cineva s-a grăbit să concluzioneze că problema miliardului de euro dispărut din cele trei bănci din capitală interesează mai curând locuitorii Chișinăului și mai puțin pe cei din provincie. Să fie oare adevărat?

Gheorghe Cojocaru: „Rezultatele alegerilor din 14 iunie din municipiul Chișinău par să confirme această presupunere: în capitală partidele care reprezintă astăzi guvernarea minoritară au fost, practic, desființate electoral, votul majoritar fiind adjudecat de oponenții politici ai acestora – și de pe dreapta, și de pe stânga, ceea ce nu s-a întâmplat nici pe departe în provincie. Se poate spune că „jaful miliardului” a avut, deocamdată, un impact electoral limitat, ceea ce nu înseamnă că impactul acestui furt care scandalizează o lume întreagă nu se va putea extinde ulterior dincolo de raza capitalei.”

Europa Liberă: Cum tălmăciți dumneavoastră rezultatele primului tur din municipiul Chișinău?

Gheorghe Cojocaru: „Ca bune pentru primarul Dorin Chirtoacă, cu șanse bune de a câștiga și un al treilea mandat succesiv, cu atât mai bune cu cât actualul edil al capitalei a luat mult peste voturile Partidului Liberal în Consiliul Municipal. Dar, este evident că șansele lui depind direct și hotărâtor de votul electoratului liberal-democrat și democrat, al altor actori de pe același segment electoral, de poziția pe care o vor lua, în acest sens, conducerile celor două partide de la putere – Liberal Democrat și Democrat, ca și de mai recenta formațiune a fostului prim-ministru Iurie Leancă, pentru a menține capitala pe cursul european.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG