Linkuri accesibilitate

Euro 2016 - la ce bun calificarea?


Meciurile din grupele preliminare au fost mediocre și au arătat din nou că turneul e supradimensionat.

Un singur meci a spus ceva în grupele preliminare ale Europeneleor 2016. Țara Galilor a jucat cu multă inteligență tactică, s-a apărat din răsputeri și, cu puțin noroc, a învins Belgia, o echipă plină de nume mari. Bale, singura vedetă a galezilor, a deschis scorul după o execuție bizară a unui fundaș belgian care a trimis fără motiv o pasă în spate, spre propiul portar. Apoi, mai bine de o oră, Belgia a controlat jocul și a făcut aproape orice și-a dorit pînă în apropierea careului galez, unde s-a blocat fără excepție. Galezii și belgienii au șanse mari de calificare dar Belgia arată, iar, că e o echipă cu jucători de mare potențial și complet lipsită de convingere.

Anglia a continuat să păstreze un palmares fără înfrîngere în 2015. Adevărat, englezii sînt invincibili pentru că au jucat numai cu echipe modeste și n-au dat de un adversar de forță. Însă meciul în deplasare cu Slovenia a arătat o ușoară îmbunătățire a nivelului de joc englez. Prima repriză a fost banală. Englezii au presat fără eficiență. Slovenii au plecat pe o contră și au deschis scorul cu o mișcare simplă. După pauză, Anglia a făcut un joc excelent, mai ales pentru că Jack Wilshere, un posibil jucător de mare viitor, a înscris două goluri de senzație, cu șuturi violente, după pătrunderi în forță pe centru. Slovenii au egalat la o eroare defensivă engleză dar Rooney a înscris giolul decisiv după o combinație în mare viteză. Anglia pare gata să găsească o formulă de joc pentru Wilshere, Sterling, Lalana, Kane și alți cîțiva tineri foarte promițători dar e, în continuare, lipsită de meciuri-test.

Marii favoriți n-au avut probleme desebite. Spania a învins cu 1-0 în Belarus, după un meci de uzură și defensivă masivă a adversarului. Olanda a avut în față aceeași problemă și s-a desprins tîrziu, în Lituania, cu două goluri de forță. Portugalia a primit un șoc foarte devreme, după ce Armenia a deschis scorul, acasă, cu o lovitură liberă perfect executată. Portughezii au preluat treptat controlul și au înscris de 3 ori într-un meci, altfel, fără probleme. Suedia a jucat un fotbal fluent și inteligent, peste ce putea suporta Muntenegru. Ibrahimovic a marcat cu multă siguranță de două ori și Suedia a terminat clar, cu un 3-1 comfortabil. Rusia e tot în pasă neagră și a ajuns la al cincilea meci pierdut. Rușii au încercat dar lipsiți de imaginație au fost blocați de o apărare austriacă bine așezată. Austria a înscris un gol acrobatic superb și a luat toate punctele.

În sfîrșit, Croația și Italia au făcut un meci modest și neglijent, la Split, pe un stadion gol, dată fiind suspendarea dictată împotriva Croației pentru manifestări rasiste. Croații au deschis scorul după care Manzukic a ratat un penalty. Italienii au egalat perfect reglementar dar arbitrul a anulat golul după o semnalare greșită a tușierului. În sfîrșit, pentru ca isprăvile ciudate să continue, Manzukic și-a pedepsit echipa cu un penalty, după ce a lovit mingea cu mîna în careu din motive greu de înțeles. Condrava a înscris cu o execuție plină de sînge rece și tehnicitate. Singurul motiv pentru care meciul va rămîne în memorie e o situație incredibilă cu autori necunoscuți. La intrarea pe teren, cele două echipe au dat peste o zvastică imprimată cu vopsea rezistentă pe gazon. Organizatorii au făcut ce-au putut dar n-au reușit să scoată zvastica imprimată pe gazon și meciul a mers pînă la capăt în acest decor aberant. E de crezut că așa a arătat răspunsul galeriei croate la suspendarea pentru acte de huliganism și rasism. Cine e autorul și cum a avut acces pe stadion va afla, probabil, ancheta declanșată de UEFA.

În orice caz, meciurile din grupele preliminare au fost mediocre și au arătat iar că turneul e supradimensionat. Prea multe echipe modeste se vor califica doar spre a face meciuri slabe la Euro 2016.

XS
SM
MD
LG