În România o parte a presei i-a sugerat mereu premierului social-democrat Victor Ponta, acuzat de corupție, să plece – dar acum, când Ponta a plecat, ce-i drept numai la tratament medical, ziariștii se întreabă de ce-a plecat și mai ales cine conduce țara.
Președintele Portugaliei aflat într-o vizită de două zile în România a fost primit la guvern de vicepremierul Gabriel Oprea, care ocupă și fotoliul ministrului de Interne. Președintele progresiștilor a fost lăsat de premierul Victor Ponta în fruntea executivul, cu un mandat de cinci zile în acest scop. Mâine, delegarea pe care liderul social-democraților i-a făcut-o colegului său de coaliție expiră, dar premierul Ponta nu a dat deocamdată nicio explicație oficială despre absența lui.
Câteva mesaje lansate pe rețele sociale de primul ministru român confirmă că acesta se află în Turcia și că este internat într-un spital pentru o problemă la unul dintre genunchi, după o accidentare la baschet în urmă cu două săptămâni.
Despre internarea lui Victor Ponta într-un spital din Istanbul, președintele și restul țării au aflat abia după ce avocata lui s-a prezentat la Direcția Națională Anticorupție, acolo unde era așteptat să vină chiar premierul. Operația de ruptură de ligamente nu ar fi fost urgentă spun unele surse, în vreme ce altele vorbesc în favoarea ipotezei că primul ministru ar fugi de procurorii anticorupție. Această din urmă supoziție este, însă, ilogică, fiindcă ancheta procurorilor continuă cu sau fără prezența lui Victor Ponta.
Pe de altă parte, plecarea sa în Turcia a fost oarecum precipitată: potrivit informațiilor, premierul român ar fi plecat din Baku, unde a participat la deschiderea Jocurilor Europene, împreună cu Recep Taip Erdogan, președintele turc, cu aeronava acestuia. Decizia de a se opera la Istanbul nu făcea parte din parte din planul inițial al premierului, dar probabil că s-a lăsat convins de liderul de la Ankara. Erdogan nu uită că premierul român a fost singurul șef de guvern din UE care a asistat la învestirea sa ca președinte și la inaugurarea somptuosului său palat de la Ankara, iar recent Victor Ponta a fost deasemenea singurul șef de guvern european care a venit la așa numitul „Sumit al Păcii” de la Istanbul.
Președintele Turciei nu mai este bine văzut în Occident. Alunecările sale islamiste, acuzațiile de corupție și decapitarea justiției sunt principalele reproșuri care i se aduc. Victor Ponta, în schimb, înțelege toate glisările lui Erdogan, iar în semn de prețuire pentru acesta a aprobat chiar construirea unei moschei uriașe la București, din fondurile guvernului turc. La rândul său, președintele Turciei, implicat la finele anului 2013 într-un scandal de corupție, cu interceptări doveditoare postate pe internet ar vrea să-i ofere protecție premierului român aflat într-o situație similară. Victor Ponta se refugiază în Turcia, ca și cum stând acolo, lucrurile s-ar rezolva de la sine în România.
Președintele Klaus Iohannis a declarat că premierul nu l-a anunțat despre acest concediu medical intempestiv și că nici nu l-a sunat pe 13 iunie, când șeful statului român a împlinit 56 de ani. Victor Ponta a scris pe internet că a plecat să se opereze în Turcia pentru că acolo este mai multă „liniște”, nu pentru că ar fi specialiști mai buni. În schimb ambasadorul Olandei la București a postat poze cu soția sa care a făcut o operație similară la Spitalul Universitar de Urgență din capitala României.
În absența premierului, ședința săptămânală de guvern s-a amânat, iar parlamentarii au votat cu majoritate covârșitoare legea prin care vor avea la pensie indemnizații speciale. Vicepremierul Gabriel Oprea, căruia i s-a delegat conducerea guvernului nu-și poate impune autoritatea în fața cabinetului majoritar social-democra și în același timp ministerele par să se gripeze din nou, în așteptarea „schimbării”.
Acuzațiile de corupție și de conflict de interese aduse de procurori premierului și dispariția lui subită în Turcia le dau oamenilor din jurul lui Victor Ponta o senzație de instabilitate. Așa că pe moment guvernul român are activitatea înghețată, în vreme ce consilierii premierului își dau demisia unul câte unul.