Linkuri accesibilitate

Ar plînge moldoveanul cu o pensie de 500 de euro?


Pensia bătrînilor din Moldova e de 50-60 de euro, adică de zece ori mai mică decît a unor oameni din Grecia.

O bătrînică din Grecia a apărut deunăzi pe sticlă. Ea aproape că lăcrima şi îl întreba pe reporter: „Cum să trăiesc eu acum cu o pensie de 500 de euro?”

Totul e foarte relativ. Cineva, pe alte meridiane, plînge din cauza unei pensii de 500 de euro, iar altcineva, în Moldova, ar fi pesemne în rai, dacă ar avea 500 de euro pe lună.

Pensia bătrînilor din Moldova e de 50-60 de euro, adică de 10 ori mai mică decît a doamnei în etate din Grecia. E adevărat că există şi aici nişte privilegiaţi ai sorţii care au pensii de 500 de euro, dar eu mă refer la marea masă a pensionarilor autohtoni. Iar şi mai grav e că acum, după ce au fost furaţi banii din trei bănci, nu mai e sigur nici faptul că pensionarii vor primi la toamnă şi aceste pensii ridicole de o mie şi ceva de lei!

Încerc să-mi imaginez Paradisul! Un ţăran oarecare din Moldova află că va avea o pensie de 500 de euro! Îmi imaginez faţa lui zîmbitoare, fericirea care i se citeşte în ochi. Păi, omul ar leşina probabil de emoţie la auzul veştii că va avea 500 de euro pe lună!

Să ne păstrăm însă calmul şi să revenim la realitatea noastră searbădă. Noi nu vom avea în curînd asemenea pensii care îi bagă în sperieţi pe bătrîneii din Vest. Noi 24 de ani am tot dormitat sau am furat ca-n codru cînd ne trezeam. Noi 24 de ani nu am făcut nimic notabil. De aceea, avem pensii de 1200 de lei.

XS
SM
MD
LG