Linkuri accesibilitate

Cazul companiei petroliere Yukos din nou în actualitate


Decizie de sechestru pe bunurile ruse din Belgia
Decizie de sechestru pe bunurile ruse din Belgia

Belgia a ridicat sechestrul pus pe bunuri ale Federației Ruse după o decizie contestată la Moscova a Tribunalului de la Haga.

Autoritățile belgiene spun că ridică sechestrul de pe conturile diplomatice ale Rusiei, care au fost înghețate în urma unei decizii judecătorești pentru a compensa pierderile acționarilor fostei companii Yukos.

Ministrul de externe belgian Didier Reynders care a făcut anunțul deblocării conturilor diplomatice ruse a spus că este rezultatul unei „colaborări foarte bune între toți partenerii”, inclusiv juriștii de la ambasada Rusiei la Bruxelles. Conturile înghețate le includeau pe cele ale ambasadorului rus și reprezentanților Rusiei la NATO și Uniunea Europeană.

Pagină a deciziei de sechestru belgian
Pagină a deciziei de sechestru belgian

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe belgian a spus că Reynders a acționat ca mediator între executorii judecătorești, Rusia și creditorii Yukos. Aceștia încearcă să adune 50 de miliarde de dolari drept compensații din partea Rusiei, la care au fost îndreptățiți de Curtea Permanentă de Arbitraj de la Haga.

Vineri, Moscova a amenințat să ia măsuri de răspuns după înghețarea conturilor diplomatice. „Aceasta este o violare flagrantă a tuturor convențiilor de la Viena despre relațiile diplomatice”, declara vineri ministrul rus de externe Serghei Lavrov. „Ne-au spus că Ministerul de Externe belgian nu era la curent cu aceste decizii și a aflat despre ele numai când am fost notificați și noi. S-au referit la independența sistemului judiciar. Acum, în primul rând trebuie să răspundem simetric acțiunilor îndreptate împotriva noastră”, a spus Lavrov.

În luna iulie anul trecut, Curtea Permanentă de Arbitraj de la Haga a decis că Rusia trebuie să achite 50 de miliarde de dolari drept compensații pentru exproprierea acționarilor Yukos.

La o conferință de presă în 2003 la Moscova
La o conferință de presă în 2003 la Moscova

Aceasta fusese cea mai mare companie petrolieră rusă, fiind condusă de cel mai bogat om de afaceri rus, Mihai Hodorkovski. Dar a fost dezmembrată, cu peste un deceniu în urmă, iar Hodorkovski a fost întemnițat, după divergențe cu Kremlinul, petrecând peste zece ani în închisoare.

Rusia a fost dată în judecată de grupul GML al foștilor acționari ai Yukos. Obținând câștig de cauză, GML a început procedurile de recunoaștere în Marea Britanie, Statele Unite, Belgia și Franța a deciziei de arbitraj pentru aplicarea ei și recuperarea banilor.

Tim Osborne în 2014
Tim Osborne în 2014

Tim Osborne, directorul grupului GML, a spus că, în Belgia și Franța, această recunoaștere face posibilă sechestrarea conturilor guvernului rus prin decizii ale tribunalelor locale.

La 17 iunie, executorii judiciar belgieni au solicitat unui număr de 47 de entități rusești, inclusiv reprezentanțe diplomatice, companii rusești și reprezentanța Bisericii Ortodoxe Ruse să spună dacă au sub controlul lor active de stat rusești în vederea sechestrării.

S-a relatat că pași asemănători ar fi făcuți în Franța și Austria.

Majoritatea activelor companiei Yukos, după declararea falimentului acesteia, fuseseră preluate de firma cu capital de stat Rosneft. Anul acesta, Rosneft a spus că și-a rezolvat toate disputele cu foștii acționari ai Yukos. Sâmbătă, șeful Rosneft, Igor Secin a declarat televiziunii de stat Rossiia-24 că sechestrarea activelor firmei sale în Europa, dacă ar avea loc, ar fi ilegală.

În dispută a intervenit președintele rus Vladimir Putin, spunând că Rusia își va apăra interesele. S-a relatat despre măsuri avute în vedere împotriva firmelor belgiene care au afaceri în Rusia.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG