Linkuri accesibilitate

O săptămână pentru a salva Grecia… care începe cu un semi-eșec


Pe o stradă la Atena
Pe o stradă la Atena

O majoritate a europenilor consideră Grecia ca fiind vinovată de ceea ce i se întâmplă


Reuniunea șefilor de stat și de guvern ai zonei Euro, 19 la număr, a început luni pe o notă pesimistă, după ce mai devreme miniștrii de finanțe ai țărilor care folosesc moneda unică europeană s-au despărțit fără să ajungă la un acord. Ei nu au astfel nimic concret pentru a le propune liderilor reuniți în această seară, aceștia neputând decât să promită un sprijin politic Greciei, fără nimic concret.

Rămâne ultima șansă, care ar fi următoarea reuniune la vârf, a tuturor celor 28 de lideri din UE, care se vor reuni joi și vineri, într-un summit menit să marcheze trecerea de la președinția letonă la cea luxemburgheză.

Asta le lasă miniștrilor, experților și negociatorilor doar două zile pentru a găsi planul care să evite falimentul Greciei. Tensiunile au ajuns atât de departe, încât mai trebuie găsit și discursul politic, retorica prin care Grecia să poată fi salvată financiar, permițându-i-se în același timp să rămână în zona euro.

Premierul grec Alexis Tsipras făcuse duminică seara o nouă ofertă creditorilor internaţionali în privinţa pachetului de reforme, semnalând concesii menite a ajuta cele două tabere să iasă din impasul care a dus Grecia la limita falimentului.

În lipsa unui acord cu creditorii săi - Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană (BCE) şi FMI, Grecia nu poate primi restul de 7,2 miliarde de euro din programul de 240 de miliarde de dolari care se încheie pe 30 iunie. Statul elen trebuie să plătească FMI datorii de 1,6 miliarde de euro scadente pe 30 iunie.

După luni de negocieri tensionate şi care au forţat deponenţii să îşi retragă miliarde de euro din băncile elene, guvernul de stânga al lui Tsipras a părut duminică că sugereze că ar fi dispus să facă unele concesii in extremis pentru a debloca ajutorul internaţional.

Până acum, Atena a acuzat în permanență că măsurile de austeritate care îi sunt impuse au dus la dezastrul economic actual al Greciei. Depăşind pragul de 26%, şomajul elen este cel mai ridicat din Europa.

Până acum, Tsipras a rezistat cererilor creditorilor pentru reducerile aplicate pensiilor. Dar oficialii greci au sugerat că Atena ar putea lua în considerare creşterea TVA-ului şi altor taxe pentru a mulţumi creditorii.

Rămâne ca liderii să găsească în aceste zile discursul menit a potoli temporar, pentru a câștiga timp, opinia publică din celelalte țări ale UE, care a ajuns să nu mai suporte eternizarea dramei Greciei, considerată de o majoritate a europenilor ca fiind vinovată de ceea ce i se întâmplă.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG