Linkuri accesibilitate

Aiuriţii de pe şosele şi… Soarta


N-am văzut nici un şofer autohton care să admită că el e e vinovat, că el a condus maşina ca bezmeticul.

Povestea asta o văd ani de zile. Un accident rutier. Maşini boţite, scofîlcite, distruse pe marginea drumului. Şoferii implicaţi în accident, care au rămas vii, sînt luaţi la întrebări de ziarişti. Şi toţi aceşti şoferi, reconstituind clipele de dinaintea accidentului, dau vina pe alţii, consideră că ei au condus maşina cum se cade, că alţii au fost aiuriţi sau vitezomani. Uneori, dau vina pe Soartă, dar n-am văzut nici un şofer autohton care să admită că el e e vinovat, că anume el a condus maşina ca bezmeticul. Aşadar, nu noi, ci alţii sînt de vină!

O să repet un gînd mai vechi: aici prea multă lumea şofează, şofează toţi, şofează cui nu îi este lene. Armada automobilistică creşte cu viteza luminii, pe cînd respectarea regulilor de circulaţie rămîne o raritate. Mă uit la bolizii care se deplasează ca avioanele prin Chişinău şi mă întreb: cine le-a dat acestor indivizi permise de conducere? Unde e poliţia hipervigilentă?

Mai mulţi oameni care vin aici din străinătate remarcă imediat traficul periculos din Moldova, prezenţa unui număr mare de şoferi debusolaţi pe şosele. Şoferi nerăbdători, grăbiţi, nervoşi, vitezomani, aiuriţi, cohorte automobilistice plămădite metodic de tranziţie, care oricînd pot provoca accidente rutiere şi răpi vieţile altora. Dar care niciodată nu sînt vinovate!

XS
SM
MD
LG