Linkuri accesibilitate

Avioane NATO vor patrula deasupra Bulgariei


Sofia a fost nevoită să apeleze la partenerii din NATO pentru a asigura paza spațiului său aerian.

Bulgaria va cere ajutorul Alianței nord-atlantice pentru apărarea spațiului său aerian. Guvernul Borisov a inițiat azi procedura de achiziționare de noi avioane militare.

Toate cele 16 avioane bulgare „MiG-29” vor fi scoase din dotarea aviației militare în mijlocul anului viitor. Sofia a fost nevoită să apeleze la partenerii din NATO pentru a asigura paza spațiului său aerian, după ce tratativele cu concernul MIG pentru întreținerea avioanelor „MiG-29” au eșuat. Rușii au majorat de trei ori fără explicații valoarea lucrărilor de întreținere.

La ședința de azi a guvernului miniștrii apărării și de externe, Nikolai Nencev și Daniel Mitov, au fost însărcinați să trateze cu partenerii din NATO atât pentru achiziționarea de avioane de vânătoare noi sau de mâna a două, cât și pentru preluarea temporară, contra plată, a pazei spațiului aerian.

„Noi tratative cu rușii nu mai sunt posibile”, a avertizat ministrul Nencev. Puțin probabilă este și varianta întreținerii celor 16 MiG-uri în Polonia.

Turcia este exclusă din plecare din tratativele pentru paza spațiului aerian având în vedere specificul relațiilor bilaterale. Cea mai probabilă este, se pare, varianta cu Grecia sau România. De ani de zile republicile baltice asigură paza spațiului lor aerian cu avioane NATO.

Surse din Ministerul apărării citate de cotidianul „Sega” informează că Bulgaria va alege, cel mai probabil între avioane americane folosite „F-16” și „Gripen”-ul suedez. Ministerul apărării va analiza ofertele făcute și va înăinta spre aprobare o propunere Consiliului de miniștri.

În perioada primului guvern Borisov Bulgaria a fost foarte aproape de a achiziționa avioane portugheze „F-16” mână a doua, dar până la urmă a renunțat din lipsa de bani. România a profitat de oferta portughezilor.

Acum o ofertă asemănătoare va putea veni din partea Greciei. Exista și varianta obținerii într-un mod gratuit de avioane „F-16” din SUA. Bulgaria însă va trebui să investească în modernizarea și înarmarea acestora.

XS
SM
MD
LG