Linkuri accesibilitate

Uniunea Europeană vrea să sprijine mai mult presa independentă din „vecinătatea estică”, inclusiv din Moldova...


Un protestatar costumat în zombie ține în gură o bucată de ziar și mai multe panglici Sf.Gheorghe la o demonstrație împotriva propagandei ruse, Kiev, 21 iunie 2015.
Un protestatar costumat în zombie ține în gură o bucată de ziar și mai multe panglici Sf.Gheorghe la o demonstrație împotriva propagandei ruse, Kiev, 21 iunie 2015.

... se spune ​într-un plan de acțiuni văzut de corespondentul Europei Libere la Bruxelles, Rikard Jozwiak.

Documentul pregătit în vederea summit-ului UE din 25-26 iunie prevede atât sprijinirea presei independente din țările est-europene, cât și ceea ce autorii lui numesc „conștientizarea activităților de dezinformare făcute de actori externi” – o aluzie transparentă la ceea ce se numește adesea „propaganda rusească”.

În document se mai spune că diplomații UE trebuie să facă mai multe pentru a convinge locuitorii din țări ca Ucraina, Georgia sau Moldova că reformele pro-europene le vor îmbunătăți nivelul de trai.

Printre propunerile concrete din planul de acțiuni referitoare la presă sunt enumerate instruirea jurnaliștilor din regiune, dar și inițiative de felul celei prezentate de Danemarca și Letonia, care vor să creeze împreună un canal de televiziune în limba rusă.

Rostul unor asemenea inițiative ar fi să contracareze răspândirea unor puncte de vedere trunchiate, excesiv de favorabile regimului președintelui rus Vladimir Putin, mai ales prin televiziunile rusești finanțate de stat.

Principalul instrument al strategiei europene este o unitate de comunicații a UE numită în varianta engleză East StratCom Team, care a fost lansată în aprilie și va deveni permanentă în toamnă. Această structură ar urma să sprijine delegațiile UE în cele șase țări ale Parteneriatului Estic, inclusiv în Moldova.

Planul prevede trei obiective principale. „comunicare efectivă și promovarea politicilor și valorile UE în vecinătatea estică”, „consolidarea mediului de presă inclusiv prin sprijinul pentru presa independentă”, ca și mărirea conștientizării publice a activităților de dezinformare dinafară.

În documentul văzut de corespondentul EL la Bruxelles, Rikard Jozwiak se mai arată că Bruxelles-ul vrea să difuzeze în țările vecine mesajul că parcurgând reforme sprijinite de UE cetățenii din est își vor vedea treptat crescând nivelul de trai. Se mai spune că strategia va trebui să sublinieze beneficiile, nu birocrația, să se concentreze asupra efectelor pozitive concrete, și nu asupra detaliilor politicilor europene.

Planul nu prevede crearea unor noi organizații de presă în limba rusă, dar menționează că „un număr de state membre în UE deja își măresc sprijinul pentru emisiunile în limba rusă pentru a se adresa minorităților naționale.”

Se mai spune că „UE va asigura că instrumentele de comunicare și produsele de comunicare sunt accesbile în limbile locale, inclusiv în rusă”.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG