Linkuri accesibilitate

Dezgust, demobilizare sau democrație și luptă?


Voi merge la vot pe 28 iunie, pentru ca această dată să nu ne evoce doar o pagină funestă din istoria națională, ci și o zi a speranței.

Înaintea turului II al alegerilor locale din Republica Moldova a crescut tensiunea în media și printre concurenții electorali. Nu știm care este starea de spirit a electoratului, el a rămas în umbră. Pe scenă defilează actorii politici, analiștii și echipele angajate în campanie. Un sondaj apărut în aceste zile indică practic aceeași diferență între primii doi plasați la Chișinău, doar că și-au inversat locurile față de rezultatele primului tur. E drept că acest ecart încape lejer în marja de eroare a sondajului.

Duminică, 28 iunie, se vor tranșa alegerile în 459 localităţi ale Moldovei, însă atenția media și pasiunile cele mai mari se consumă, cum e și firesc, la Chișinău. După ce Dorin Chirtoacă a tot invitat-o pe Zinaida Greceanîi la dezbateri televizate, iar aceasta l-a refuzat, pretinzând că ea comunică direct cu electoratul, candidata PSRM i-a propus liberalului o dezbatere cu public și cu plutoane de consilieri, joi, în Piața Marii Adunări Naționale. În acest mod, susține Grecenîi, vor discuta despre problemele municipiului Chișinău fără a fi presați de timp, cum se întâmplă la televiziuni. Dorin Chirtoacă a respins inițiativa socialistei, spunând că el nu participă la manifestațiile electorale ale PSRM. Așa încât cei doi contracandidați la primăria Chișinăului vor evolua separat, ca și până acum.

Dacă „avocații” lui Greceanîi, între care și populistul Renato Usatîi, cheamă la mobilizarea electoratului stângii, un apel de susținere a primarului actual al Chișinăului din partea taberei pro-europene încă se mai lasă așteptat. Ar conta foarte mult o apariție publică a lui Dorin Chirtoacă alături de cel mai puternic aliat al său de pe centru-dreapta, Oazu Nantoi, care să convingă cetățenii capitalei să iasă la vot, demonstrându-se astfel că Dorin Chirtoacă reprezintă în acest moment întreaga tabără pro-europeană.

E nevoie de mesaje care să emane optimism, hotărâre, care să încurajeze participarea la vot. Destui intelectuali, lideri de opinie și activiști civici și-au exprimat în aceste zile dezamăgirea și chiar dezgustul de a mai vota. În scepticismul lor copleșitor, ei par tentați să-i pună pe același cântar pe candidatul liberal și pe exponentul socialiștilor. O comparație din care defavorizat iese Dorin Chirtoacă – „falsul european”, „coruptul”, „clientul mafiei” ș.a.m.d. – pentru că din partea lui Greceanîi, în mod evident, ei nu au nici un fel de așteptări.

Poți înțelege această exasperare, dar ea nu aruncă nicio punte spre viitor. Cei care critică, cei care demolează ar trebui să aibă mereu în minte o alternativă: respingem, dar ce punem în loc? Nu vom ieși la vot, foarte bine, câștigă Greceanîi și astfel partida pro-rusă va căpăta un nou elan. Noi, „dezgustații cu aspirații democratice”, ce facem a doua zi? Cu cine vom mai discuta, cui îi vom înainta revendicări privind reformarea justiției, recuperarea miliardelor furate? Cui vom cere respectarea prevederilor Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană?... Vom protesta probabil împotriva Zinaidei Grecanîi și a lui Igor Dodon, care și-au declarat ritos opțiunea pentru Uniunea Vamală și care cred că „limba moldovenească” este umilită de limba română. Ne vom întoarce la eterna noastră problemă cu identitatea și cercul se va închide...

Acum nu mai este vorba de calitățile sau defectele lui Dorin Chirtoacă. În turul II, în capitală, socoteala e simplă și brutală: primăria Chișinăului înseamnă o pârghie de putere. Azi această pârghie aparține taberei pro-europene și ea nu trebuie cedată. Dacă ai puterea, vei putea să îndrepți ceea ce e greșit. Dacă o pierzi, nu mai ai nicio șansă. Aceasta mi se pare atitudinea corectă – nu numai din punct de vedere politic, ci și moral. Pentru că trebuie să oferi o perspectivă ca să poți spune după aceea că decizia ta de a-l susține sau nu pe actualul primar a fost una justă.

Dorin Chirtoacă vorbește, iese în față, se ceartă, uneori spune ce nu trebuie – a greșit grav pe 7 iunie, când a atacat mitingul Platformei DA. În schimb, așa cum susține o anumită parte a presei, Zinaida Greceanîi nu există ca lider politic: e doar o imagine pe panouri, intens retușată. E o „hologramă” în spatele căreia stau trăgătorii de sfori din Est. Cu Vlah la Comrat, cu Usatîi la Bălți și cu Shor la Orhei, vorba unui internaut, înseamnă că ai lăsat orașele importante ale Moldovei pe mâna Moscovei. De aceea, victoria pro-europenilor la Chișinău este crucială.

După alegeri, vor urma probabil negocieri anevoioase pentru formarea noului guvern și a unei majorități parlamentare. Am dori ca liberalii – partidul care contează mai mult în Chișinău, după cum au arătat localele – să demonstreze responsabilitate, să fie mai cooperanți, mai realiști în procesul de formare a coaliției de guvernare. PL, cu regret, n-a fost mereu la înălțime, de pildă în episodul cu Pădurea Domnească, atunci când nu a susținut inițiativa liberal-democraților de a-l demite pe procurorul general Zubco. Apoi au refuzat să voteze guvernul Leancă, riscând să trimită Moldova în alegeri anticipate, care promiteau atunci revenirea comuniștilor la putere. Chiar dacă supărările liberalilor după eșecul tratativelor lor recente cu PD și PLDM au un temei, e clar că Moldova trebuie menținută pe trendul democratic. Numai astfel ai șansa ca societatea să se trezească, instituțiile statului să înceapă să funcționeze și colaborarea cu partenerii și finanțatorii noștri din Occident să fie reluată. În cazul unor alegeri anticipate, când socialiștii și partidul lui Usatîi ar putea să obțină majoritatea în parlament, perspectiva europeană a Republicii Moldova va fi anihilată.

Să aruncăm o privire la ultimele evenimentele din Armenia, țară care a intrat practic sub protectorat rusesc, după ce a renunțat la opțiunea europeană. La Erevan demonstrațiile și revendicările democratice au fost înăbușite de poliție cu tunuri de apă și bastoane de cauciuc. Este oglinda convingătoare a ceea ce ne așteaptă și pe noi, dacă nu ne vom mișca pe orbita integrării europene, chiar și în ritmul nostru lent, ezitant, curat „moldovenesc”.

Se știe că participarea la vot reprezintă expresia puterii reale pe care o are fiecare cetățean. Nu e neapărat să votezi politicieni sau partide care te-au dezamăgit, votezi pentru o idee în care crezi.

Și, dacă mai vreți, un ultim argument: voi merge la vot pe 28 iunie, pentru ca această dată să nu ne evoce doar o pagină funestă din istoria națională, ci și o zi a speranței.

  • 16x9 Image

    Vitalie Ciobanu

    Sunt scriitor și jurnalist. Colaborez cu Europa libera de 23 de ani în calitate de comentator. Începând cu iunie 2023 realizez podcastul „Cultura la frontieră”. Vreau prin această emisiune să punem în valoare artiștii, scriitorii, oamenii de creație din Republica Moldova, să vorbim despre opera lor, să-i descifrăm înțelesurile, să o plasăm într-un context mai larg, național și european. Acest produs sper să continue tradiția emisiunilor culturale ale Europei libere, în condiții noi, în era tehnologiilor digitale.

Previous Next

XS
SM
MD
LG