Linkuri accesibilitate

Statul unora


Dar ce cred despre plecările astea bizare giganţii din arena noastră politică? Ce crede preşedintele ţării? Ce crede şeful legislativului?

Aşadar, cei declaraţi vinovaţi de instanţă părăsesc lejer ţara şi nu mai au nici o problemă. Acum mai toată lumea se întreabă cine va fi următorul fugar. Sîntem curioşi să vedem cine va mai dispărea după un nou întîrziat verdict. Oare cine?

Fireşte, s-ar putea constata în glumă că şi asta e un pas înainte. A fost doar o vreme cînd instanţa nici nu îndrăznea să-i declare vinovaţi pe marii cinovnici. Acum, iată, îndrăzneşte. Dar ce folos? Aceştia pleacă undeva departe şi-şi bagă cotul în deciziile judecătoriilor.

„De ce ni se întîmplă aşa ceva?” Răspunsul e de domeniul evidenţei. Pentru că maşinăria statală creată în zorii tranziţiei nu e a poporului, nu e a tuturor, ci doar a unora, a unor flăcăi şmecheri care au înţeles încă în 1991 că statul poate fi un soi de vacă de muls, un mijloc pentru satisfacerea intereselor personale.

În jur e un teren arid, sărăcia, decăderea morală, evaziunea fiscală, corupţia şi concurenţa neloială fac ravagii. Ca să nu fii strivit de acestea, tu intri în structurile de stat, te adăposteşti. Acolo e bine şi călduţ. Tu devii un cinovnic nu ca să distrugi răul din jur, nu ca să faci viaţa oamenilor mai bună. Tu pur şi simplu îţi rezolvi problemele tale. Pentru asta trebuie să fii foarte maleabil şi şiret. Profesionalismul e o chestie stupizică.

Aşadar, ei pleacă după ce instanţa îi declară vinovaţi. Dar ce cred despre plecările astea bizare giganţii din arena noastră politică? Ce crede preşedintele ţării? Ce crede şeful legislativului? Ce cred deputaţii şi miniştrii? Ce părere au? Şi cum se gîndesc să-i împiedice să plece pe alţi virtuali vinovaţi?

XS
SM
MD
LG