Linkuri accesibilitate

„Amenințările cu acțiuni radicale şi tendința de autoizolare ar crea cu siguranță probleme şi mai mari pentru populația din regiunea transnisreană”


Autoritățile de la Chișinău răspund scrisorii trimisă Reprezentanței ONU de către Nina Ștanski.

Într-o scrisoare adresată Reprezentanţei ONU din Republica Moldova, responsabila de relații externe de la Tiraspol, Nina Ştanski, ameninţă cu introducerea, între altele, a unui regim de vize pentru locuitorii din dreapta Nistrului şi a unei taxe de 100% pentru mărfurile venite de pe aceasta parte a Nistrului. Aceste măsuri, se arată în scrisoarea semnată de Nina Ştanski, sunt un răspuns la ceea ce ea a numit a fi „blocadă economică” impusă regiunii transnistrene de autorităţile de la Chişinău şi Kiev.

Scrisoarea a fost trimisă în adresa Reprezentanţei ONU în Republica Moldova la începutul acestei luni, la scurt timp după ce liderii de la Tiraspol au anunţat despre deschiderea unui dosar penal unor factori decizionali de la Chişinău, pentru că ar fi respins solicitări de prelungire a unor licenţe, adresate de entităţi economice transnistrene.

În scrisoarea apărută în presă, negociatoarea din partea Tiraspolului, Nina Ştanski s-a plâns de „blocadă economică” impusă regiunii de către Chişinău şi Kiev şi a ameninţat cu mai multe contramăsuri. Între altele, e vorba de introducerea unei taxe de 100 % pentru mărfurile care se aduc din dreapta a Nistrului, confiscarea bunurilor şi capitalurilor ce aparţin întreprinderilor înregistrate la Chişinău şi închiderea instituţiilor subordonate autorităţilor constituţionale, care au sediul în regiune. Nina Ştanski nu a exclus şi posibilitatea întreruperii oricărui contact cu guvernarea de la Chişinău.

Dafina Gercheva
Dafina Gercheva

Într-un răspuns pentru Radio Europa Liberă, coordonatoarea rezidentă ONU în Republica Moldova, Dafina Gercheva, a confirmat autenticitatea scrisorii apărute în presa de la Chişinău. Diplomata a menţionat că organizaţia pe care o conduce nu are un rol politic în Republica Moldova, prin urmare, se va abţine de la comentarea nemulţumirilor formulate de Nina Ştanski.

În schimb, ea a îndemnat Chişinăul şi Tiraspolul să continue dialogul spre binele cetăţenilor de pe ambele maluri. „Mai presus de toate, dialogul trebuie menţinut deschis”, se arată în răspunsul coordonatoarei rezidente ONU, care a adăugat că „oamenii sunt cei care au de suferit atunci când dialogul eșuează”.

„Promo-Lex” se numără printre organizațiile pe care Comitetul de stat pentru Securitate de la Tiraspol, care și-a păstrat denumirea de KGB, le vede ca pe un „pericol direct pentru securitatea RMNși i-a deschis un dosar penal.

Ion Manole
Ion Manole

Președintele Asociației, Ion Manole, califică nemulțumirile Tiraspolului, drept o încercare de a șantaja Chișinăului:

„Haideți să fim serioși, cred că exporturile din partea dreptă spre partea stângă nu sunt atât de semnificative încât să afecteze economia Republicii Moldova. La fel şi dosarele cu care tot ei amenință în stânga şi în dreapta reprezentanții din Chișinău. Aceste dosare, în general, nu pot avea vreun efect nici la nivel juridic, nici la nivel personal, pentru că sunt administrate de structuri nerecunoscute, care nu au nicio influenţă la nivel internațional. Este doar un șantaj”.

La scrisoarea adresată de Nina Ştanski partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova a reacționat și Biroul pentru Reintegrare de la Chișinău. Într-un comunicat de presă se arată că „amenințările cu acțiuni radicale şi tendința de autoizolare ar crea cu siguranță probleme şi mai mari pentru populație, întreprinderi și comunitățile locale din regiune”. Biroul pentru Reintegrare, între altele, a îndemnat Tiraspolul să revină la negocierile oficiale, în formatul „5+2”, care nu mai loc de peste un an.

Previous Next

XS
SM
MD
LG