Linkuri accesibilitate

Dorin Chirtoacă a câștigat al treilea mandat de primar al Chișinăului, în al doilea tur al alegerilor locale din Republica Moldova

Corespondeții Europei Libere vă informează minut cu minut.

09:40 28.6.2015

Vă amintim cine sunt cei doi candidați care se bat pentru fotoliul de primar al municipiului Chișinău. Vedeți profilurile realizate de Europa Liberă înainte de primul tur, pe care le găsiți pe pagina noastră specială Alegeri locale 2015.

Zinaida Grecianîi

Candidata PSRM Zinaida Greceanîi
Candidata PSRM Zinaida Greceanîi

Candidata Partidului Socialiștilor are sloganul: „Eu voi face ordine în Chișinău!”. Este la a doua încercare de a deveni primar de Chișinău. În urmă cu zece ani a reprezentat Partidul Comuniștilor. Cele două scrutine la care a participat au fost declarate însă nevalabile din cauza prezenței reduse la vot. La prima tentativă, din 10 iulie, a acumulat 50% din sufragii (sau 78.000 de voturi), iar la alegerile repetate, din 24 iulie, a reușit un scor de 87,78% (sau 96.000 de voturi). În 2005 sloganul Zinaidei Grecianîi era la fel „Să facem ordine în Chișinău!”

Este economistă de profesie. A activat în perioada sovietică în direcţia finanţe a consiliului executiv din raionul Briceni, iar din 1996 – la Ministerul Finanțelor. A cunoscut o ascensiune în carieră în timpul guvernării comuniste. În 2002 a fost numită ministru al Finanțelor, iar în 2005 a fost numită prim-viceprim-ministru. Din martie 2008 până în septembrie 2009 a exercitat funcția de șef al executivului, fiind prima femeie în funcția de premier. Unii experți au spus despre ea că a fost doar un executant, care a condus un guvern slab, și că a gestionat prost efectele crizei internaționale, pe care guvernarea comunistă a încercat inițial să le nege.

În 2009 a fost propusă de PCRM pentru funcția de președinte, dar nu a acumulat numărul necesar de voturi. În timpul protestelor din aprilie 2009, s-a adresat către părinți să nu-și lase odraslele în piață deoarece „jertfele umane vor fi greu de evitat”.

În noiembrie 2011, împreună cu Igor Dodon și Veronica Abramciuc, a părăsit tabăra comuniștilor, iar în martie 2012 a votat pentru președintele Nicolae Timofti. Este președinta grupului socialiștilor din parlament.

În declarația pe venit depusă la Consiliul Electoral de Circumscripție a indicat venituri, din ultimii doi ani, de aproape 400.000 de lei, precum și o casă de 273 de mp în Chișinău, un teren de 2,4 hectare la Cotiujeni, Briceni, o mașină și o întreprindere individuală fondată de soțul său, Alexei Grecianîi.

Unii politicieni au declarat că familia Grecianîi ar fi beneficiat de credite neperformante de la BEM, fapte care s-ar regăsi în raportul companiei Kroll. Potrivit lor, Alexei Grecianîi fiind membru în consiliul de administrație al Fabricii de vinuri Cojușna, a obținut fără probleme credite de la banca statului. Astfel, fabrica de vin din Cojușna a luat în împrumut 1,63 milioane euro și jumătate de milion de dolari americani, iar în 2010 această fabrică și-a declarat falimentul. În 2011, firma off-shore Alsvit-Print, înregistrată în Cipru, al cărei proprietar se spune că ar fi Alexei Greceanîi, a luat nou credit de la BEM, în valoare de 40 milioane lei, pentru a răscumpăra gajul fabricii de vinuri din Cojușna.

Despre această afacere au relatat și ziariștii de la „Nezavisimaia Moldova”, cei care altădată o prezentau în culori roze pe Zinaida Grecianîi. Analizând la rece cât de bun premier a fost Grecianîi, ei au scris că problemele de la BEM au început pe când aceasta era la cârma finanțelor, că anume ea a admis preluarea activelor Investprivatbank de către BEM, astfel acoperind unele ilegalități și expunând BEM.

Înainte de alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010, Inițiativa Civică pentru un Parlament Curat, ce reunea mai multe organizații neguvernamentale și jurnaliști, a întocmit o listă a candidaților cu probleme de integritate. Despre Zinaida Grecianîi notau că în calitate de ministru al Finanţelor ar fi atras condamnarea Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în cauza Companiei „Oferta Plus”, în urma căreia statul a fost obligat să plătească despăgubiri și datorii restante către companie în mărime de 2,5 milioane de euro. Totodată, potrivit Curţii de Conturi, Ministerul Finanţelor, condus de Grecianâi, n-a rambursat la timp un împrumut. Ca rezultat, bugetul de stat a suportat cheltuieli suplimentare în sumă de 5,7 milioane de dolari.

Potrivit rapoartelor LADOM şi ale Coaliţiei pentru alegeri libere şi corecte – Coaliţia 2009, în campania electorală din 2009 a utilizat maşina de serviciu, escorta şi echipele de securitate în interesul partidului, contrar prevederilor legislaţiei electorale.

Este creditată cu 24-26% din intenţiile de vot, cu şanse mari de a-l întâlni în turul doi pe actualul primar, liberalul Dorin Chirtoacă.

Declarații:

„Sunt convinsă că fiecare revoluţie duce doar la pierderi”. (1 martie 2002, la preluarea portofoliului de ministru de Finanţe, despre eventualele schimbări din minister)

„Prin Programul Provocările Mileniului, guvernul se angajează să lupte cu corupţia din sistemul judecătoresc, sănătate, organele fiscale, vamale şi poliţieneşti. (…) Guvernul nu poate de unul singur să stârpească acest flagel, e nevoie de implicarea fiecărui cetăţean“. (octombrie, 2007, „Ekonomiceskoe obozrenie“)

Promisiuni:

În caz de victorie, promite să lupte cu corupția şi să promoveze oameni exclusiv pe criterii de profesionalism şi în urma unor concursuri publice. În plus, susţine ea, în maxim 3 luni de la intrarea în funcţie fiecare funcţionar va fi evaluat. Pentru a elimina corupţia, promite ca toate actele eliberate de primăria să aibă loc online.

Dacă va ajunge primar, spune că va anula toate autorizaţiile dubioase, va izola termic 400 de blocuri, va construi parcări supraetajate, va transforma străzile Varlaam şi Veronica Micle în zone pietonale. Familiilor tinere le promite terenuri în suburbii pentru construcţia de case şi apartamente în ipotecă, cu dobânda 3-5%. În decurs de patru ar trebui să apară 10.000 de apartamente.

Mai promite alocaţii mai mari la naşterea fiecărui copil, din partea primăriei, şi compensaţii la achitarea facturilor de peste 60% pentru cei nevoiaşi.

Soluţiile financiare de la Zinaida Grecianîi, pentru a realiza toate aceste obiective, sunt atragerea de investitori în zona economică liberă şi crearea de centre agro-logistice în suburbii.

09:55 28.6.2015

Vă amintim cine sunt cei doi candidați care se bat pentru fotoliul de primar al municipiului Chișinău. Vedeți profilurile realizate de Europa Liberă înainte de primul tur, pe care le găsiți pe pagina noastră specială Alegeri locale 2015.

Dorin Chirtoacă

Candidatul PL Dorin Chirtoacă
Candidatul PL Dorin Chirtoacă

Candidatul Partidului Liberal are sloganurile: „Primarul faptelor concrete!” și „Cu suflet pentru Chișinău!”. Dorin Chirtoacă vrea să câștige al treilea mandat de primar al Chișinăului. Are studii în drept și a fost coordonator de proiecte, între 2003 și 2005, la Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului din Republica Moldova. S-a lansat pe scena politică în 2005, la cele patru tentative de a alege primarul capitalei, post rămas vacant după demisia din funcție a lui Serafim Urechean. Din cauza prezenței reduse la urne, autoritățile au amânat alegerea primarului până în 2007.

În iulie 2005, la prima tentativă, Dorin Chirtoacă a acumulat 7,13% din sufragii (aproape 11 mii de voturi), al treilea rezultat după ministrul Finanțelor de atunci Zinaida Grecianîi și fostul premier Dumitru Braghiș. Ulterior și-a îmbunătățit scorul, fiind privit ca un politician dintr-o nouă generație.

În 2007, în primul tur, s-a clasat al doilea după comunistul Veaceslav Iordan, acumulând cu 7.000 de voturi mai puțin. În turul al doilea însă a învins cu 61%, devenind, la 29 de ani, cel mai tânăr primar al municipiului Chișinău. În 2011 la fel a ieșit al doilea, cu 46,5%, după reprezentantul PCRM Igor Dodon, care reușise un scor de 48%. În turul doi l-a învins pe Dodon la limită, acumulând cu 4.400 de voturi mai mult. De fiecare dată Chirtoacă a făcut diferența în suburbii.

În campaniile din 2005 și 2007 a promis să transforme Chișinăul într-o capitală europeană, unul dintre sloganurile sale era „Schimbarea până la capăt”, majoritatea promisiunilor însă au rămas pe hârtie. Iată doar câteva dintre obiective neonorate din programul său din 2007: concursuri depolitizate și transparente de angajare; soluţionarea la timp a cererilor cetăţenilor; simplificarea la minim a procedurilor de obţinere a licenţelor, autorizaţiilor şi a altor acte administrative; efectuarea în mod transparent a achiziţiilor publice; construirea de locuinţe sociale pentru cei defavorizaţi şi familii tinere; transport public la timp, curat, modern, inclusiv microbuzele, prin eliminarea corupţiei, asigurarea stabilităţii şi perspectivei activităţii transportatorilor; fluidizarea traficului, construirea de parcări subterane şi supraetajate etc. Chirtoacă a recunoscut că în primul mandat nu a putut realiza prea multe din cauza lipsei de colaborare dintre puterea centrală şi cea locală.

Totuși, Dorin Chirtoacă a spus că a reușit să rezolve probleme ce au așteptat zeci de ani, ca de exemplu, după 42 de ani, a dispărut problema mirosului neplăcut de la staţia de epurare, au fost procurate 160 de troleibuze noi, au fost derulate mai multe proiecte de infrastructură în oraș și în suburbii.

A declarat că a demis mai mulţi funcţionari pe care îi bănuia de corupţie, dar majoritatea a fost restabilită în funcţie de instanţele judiciare. Spune că este nevoie de o reorganizare radicală a structurilor administraţiei publice locale. „Îmi pare rău că nu am reușit să fac mai multe, însă cei opt ani de mandat au rămas vizibili. Am reușit cu ajutorul partenerilor străini, dar și celor locali, să facem aceste schimbări simțitoare pentru locuitorii capitalei”, a spus Chirtoacă.

În declarația pe venit depusă la Consiliul Electoral de Circumscripție a indicat venituri din salariu, pentru ultimii doi ani, de 304.000 de lei. Totodată, a spus că deține un apartament de 90 mp în Chișinău și o treime din casa și terenul adiacent de la Colonița; un BMW și un Opel Astra. În urmă cu patru ani a declarat doar cota parte din casa de la Colonița și Opelul.

A fost acuzat de unii politicieni, precum și de reprezentanții Asociaţiei Agenţiilor de Publicitate că l-ar favoriza pe fratele său, Lucian Chirtoacă. Compania acestuia, Aldora Art, ar fi obținut dreptul de a instala panouri publicitare în locuri cerute anterior de alți jucători de pe piață, dar care au fost respinși de funcționarii municipali. În 2014 aceeași firmă a obținut dreptul de arenda cinci pasaje subterane. Atât primarul, cât şi fratele său, Lucian Chirtoacă, precum şi directorul agenţiei, Ludmila Razmeriţă, au negat, în nenumărate rânduri, că fratele primarului ar avea vreo legătură cu firma respectivă.

În octombrie anul trecut poliția a efectuat percheziții acasă la părinții lui Chirtoacă. Reprezentanții MAI au spus că în mai 2014 a fost deschis un dosar penal, iar una dintre companiile lui Lucian Chirtoacă ar fi bănuite de evaziune fiscală. Dorin Chirtoacă a declarant că prin aceste percheziții, în perioada campaniei electorale pentru parlamentare, s-ar fi încercat denigrarea lui și a partidului. El a adăugat că poliția a căutat legături între SRL-ul Anda, gestionat de fratele său, și o altă firmă care ar fi făcut evaziune fiscală.

Presa a scris anterior că partenerii lui Mihai Ghimpu (unchiul lui Chirtoacă) au câştigat în ultimii ani contracte de sute de milioane de lei cu statul, în special cu instituţii subordonate primăriei Chişinău. Iar unii contracandidați au sugerat că Dorin Chirtoacă și-ar favoriza colegi de partid la oferirea de terenuri pentru proiecte imobiliare sau la organizarea de licitații, referindu-se la Iurie Dârda și Iurie Topală. Și aceste acuzații au fost respinse de actualul primar..

În mai multe rapoarte ale Curții de Conturi, dar și într-o analiză a Centrului Expert Grup se arată că în timpul mandatului lui Dorin Chirtoacă una dintre verigile slabe ce generează corupție sunt achizițiile publice. Curtea de Conturi a stabilit că circa 20% din contractele de achiziții analizate au avut contracte adiționale cu majorarea sumelor, iar acest fapt este cauzat fie de o problemă de planificare a achizițiilor, fie de existența schemelor de corupție. De asemenea, specialiștii de la Expert-Grup, care au analizat rapoartele Curții de Conturi și deciziile Primăriei și Consiliului Municipal, au constatat că în cei 2010-2014 în capitală au fost ocupate ilegal circa 300 de hectare de terenuri, iar bugetul municipal a fost păgubit astfel de 500 de milioane de lei.

Înainte de primul tur, Dorin Chirtoacă era creditat de sondaje cu 29-33% din intențiile de vot. Sondajele mai arătau că, îîntr-un eventual tur 2, se va confrunta cu reprezentanta socialiștilor Zinaida Grecinâi.

Promisiuni:

Pentru următorul mandat, Dorin Chirtoacă își propune cinci priorități: să creeze noi locuri de muncă; să înlocuiască în întregime parcurile au autobuze și troleibuze; să izoleze termic blocurile; să continue modernizării rețelei de drumuri, menită totodată să fluidizeze traficul, și să soluționeze problema deșeurilor solide.

În caz de victorie, promite locuitorilor suburbiilor că le dezvolte infrastructura și rețeaua de transport și să aducă mai multe afaceri în aceste localități. Totodată, afirmă că va cere CMC să abroge deciziile care ar dus la apariția anexelor, gheretelor, panourilor publicitare în exces și va înăspri regulile în domeniul construcțiilor, în special în centrul istoric. Insistă pe ideile de parcare sub Piața Marii Adunări Naționale Mari și amenajarea de noi străzi pietonale.

Mai afirmă ca va relua programul „Prima casă” și că va respecta regula „Orașul să aparțină pietonilor”, angajându-se să facă condiții mai și pentru pietoni și bicicliști. Spune că o altă prioritate a sa este strămutarea autogării centrale și a celei interurbane.

10:20 28.6.2015

Rata participării la vot, pe țară, a depășit 10,8%, după trei ore de la deschiderea secțiilor de votare. În total, și-au exprimat deja dreptul la vot peste 200.000 de alegători.

10:33 28.6.2015

„Am votat pentru ca locuitorii sa aibă o viașă mai bună și confortabilă în Chișinău. E timpul să trecem la fapte concrete. Eu cred în voința cetățenilor”, a declarat Zinaida Greceanii, candidata PSRM la funcția de primar al Chișinăului, după ce a pus buletinul de vot în urnă. Socialista, potrivit Pro TV Chișinău, a venit la secția de vot împreună cu soțul.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG