Linkuri accesibilitate

Orb în Gaza: ce este un stat?


O bătrînă palestiniană la fereastra ei din tabăra de refugiați Al-Shati din Gaza City.

Un steag si un imn nu duc nicaieri daca tara nu e recunoscuta de nimeni... sau de un grup suficient de alte tari importante

Vaticanul a decis să recunoască Palestina, altfel zis Gaza și teritoriile Autorității Palestiniene, ca stat, supărând foarte tare guvernul de dreapta al lui Netaniahu. Nu vom vedea însă curând numărul țărilor la ONU crescând cu un membru, pentru că SUA ar opune în mod sigur un veto.

Care sunt însă atributele exterioare ale unui stat? Un steag si un imn național, de pildă, deși Kosovo, cel mai nou stat din Europa, a decis sa rezolve problema conținutului versurilor imnului national adoptand un imn... fara versuri. „Europa” se numeste aceasta melodie taraganata si plicticoasa ca orice imn national.

Steagul noii țări reprezinta de asemenea culoarea si stelele steagului Uniunii Europene, iar moneda este euro, ca si cum legislatorii kosovari ar fi decis sa practice un soi de magie simpatica pentru a-si face statul sa fie acceptat.

Si, intr-adevar, un stat se defineste prin atributele suveranitatii, iar in mod traditional acestea au inclus un drapel si un imn. Cel putin asta a facut Kosovo, ca si Cecenia atunci cand a incercat sa-si declare suveranitatea acum 20 de ani. Prima initiativa a primului guvern cecen a fost aceea de a inventa un steag, iar ulterior imnul i-a fost comandat unui compozitor britanic.

Dar un steag si un imn nu duc nicaieri daca tara nu e recunoscuta de nimeni... sau de un grup suficient de alte tari importante. Astfel, Nicaragua a recunoscut independenta Osetiei de Sud...; asta nu face insa din Osetia un stat autentic. Invers, Kosovo nu e recunoscut de cateva state europene, printre care Spania, Romania si Grecia, insa a fost recunoscut de Statele Unite, Franta, Anglia si Germania.

Foarte instructiv este cazul combinat al Chinei si Taiwanului: dupa al doilea razboi mondial, mai precis dupa ruptura dintre China comunista si insula chineza Taiwan, majoritatea tarilor planetei au recunoscut diplomatic Taiwanul. Aceasta insula a reprezentat initial China eterna la Natiunile Unite. Dar, dupa moartea lui Mao, cand Statele Unite au recunoscut China comunista, majoritatea tarilor planetei si-au schimbat politica, recunoscand Pekinul. Dat fiind ca ambele parti - si Pekinul si Taiwanul - mentin fictiunea unei Chine unice, din care o parte e guvernata nelegitim, tarile planetei au trebuit sa se hotarasca pe cine recunosc din cele doua, ceea ce a dus la izolarea actuala a Taiwanului.

Intr-atat de complicata e definitia unui stat, incat nici nu e limpede cate tari sunt pe glob.

Vaticanul poate doar cu mare greutate fi privit ca fiind un stat in adevaratul sens al cuvantului. Unii au propus sa fie luat in considerare criteriul existentei unui prefix telefonic propriu, de pilda. Propunere care trebuie lepadata de indata, daca ne gandim ca Statele Unite si Canada au acelasi prefix telefonic: 001 !... Asa incat, la intrebarea: ce face ca un stat sa fie recunoscut ca stat exista de fapt un singur raspuns: privirea celorlalți.

XS
SM
MD
LG