Linkuri accesibilitate

Protestatarul cu popcorn


Protestul la moldoveni e sinonim cu vorbăria şi bombăneala. Revolta moldovenească e molcuţă şi frivolă.

Revoltele în Moldova au un specific inconfundabil. La început, se strigă mult, se proferează blesteme, se declară ritos că „aşa nu se mai poate” şi e anunţată o zi a marelui protest. Ţinînd cont de energia uriaşă consumată în discuţii şi sloganuri, ai putea să admiţi că acel mare protest va sdrobi „orînduiala cea crudă şi nedreaptă”, vorba unui clasic. După atîtea ţipete şi ieşiri nervoase, eşti tentat să crezi că viitorul protest va schimba din temelii lumea. În realitate, muntele naşte un şoarece.

Nu-i vorbă, şi la protest se strigă şi se perorează mult. Dar la o privire mai atentă, vei vedea că marele protest se reduce la vorbă fără rost. Mulţi protestatari, obosiţi pesemne de discursurile emfatice, încep a căsca, a se plictisi. Unii îşi caută de treabă, mănîncă popcorn, îngheţată sau ingurgitează voiniceşte o „pivă” şi nu mai ascultă declaraţiile pompoase care ameninţă să schimbe lumea din temelii. Alţii se aşază pe o bancă şi stau la taclale, aşteptînd să se termine protestul mai repede. Sînt şi protestatari care nu mai ştiu exact de ce au venit. După protest, lumea se risipeşte, iar conducătorii bălăcăriţi şi afurisiţi nu mai au nici o problemă. Protestul la moldoveni e sinonim cu vorbăria şi bombăneala.

Revolta moldovenească e molcuţă şi frivolă. Omul o duce rău, fireşte. Omului îi displac conducătorii pe care îi consideră hoţi. Dar nu prea are mare încredere nici în cei care organizează mitingurile şi protestele. Nu cumva şi aceşti organizatori jinduiesc să se îmbogăţească pe spinarea poporului? Şi apoi, nici el, omul simplu, nu e un sfîntuleţ. Mai dă şi el mită medicului, poliţistului, cinovnicului, ba chiar ia mită, ba chiar primeşte salariu în plic. Păi, cine nu are păcate?

Şi mai e ceva. Se vede că nu e chiar rău de tot. Protestatarul cu popcorn în mînă ştie că poate fi şi mai rău, şi mai nasol. E posibil, de pildă, să nu mai aibă salariu sau pensie, să moară de foame. Dar şi atunci pesemne protestul se va reduce la bombăneală şi la discursuri sforăitoare!

XS
SM
MD
LG