Gheorghe Cojocaru: „În alegerile de duminica trecută, votându-l pe Dorin Chirtoacă, chișinăuienii, după cum s-a exprimat liderul socialist, Igor Dodon, ar fi ales „răul mai mic”, de unde rezultă, logic, că Zinaida Greceanîi și, implicit, Partidul Socialist, care au pierdut partida, ar reprezenta „răul mai mare”. Chiar dacă liderul socialist, mai mult decât sigur, ar putea să nu fie de acord cu această deducție logică, spusele sale se întorc, prin ricoșeu, împotriva propriului partid.”
Europa Liberă: Un primar ideal cred că nici la Londra nu există. Într-adevăr, locuitorii Chișinăului au avut de ales între „răul mai mic” și altul „mai mare”?
Gheorghe Cojocaru: „Cred că aceasta este o optică care simplifică datele ecuației electorale din Chișinău, cantonând mai mult în zona calificativelor politice. Ceea ce pentru unii este „răul mai mic”, pentru alții este, dimpotrivă, „răul mai mare”. În Chișinău oamenii au ales, au trebuit să aleagă, între două cursuri politice care se exclud reciproc, cel pro-european reușind să predomine. Răul „cel mare” rezidă, mai curând, în dezbinarea societății în funcție de acești doi vectori opuși, iar datoria unor oameni politici responsabili este să privească în viitor și să apropie acest viitor prin coalizarea și nu prin antagonizarea societăți, plecând de la locul Republicii Moldova în această parte a sud-estului european.”
Europa Liberă: Dacă urmăm această perspectivă, alegerea pentru a treia oară consecutiv în funcția de primar al municipiului Chișinău a liberalului Dorin Chirtoacă va contribui oare sau nu la consolidarea societății, în ansamblu?
Gheorghe Cojocaru: „Chiar dacă atribuțiile primarului general al capitalei sunt de natură strict administrativă, el este o figură de prim rang pe scena politicii autohtone. Din acest punct de vedere, alegerea pentru a treia oară consecutiv a lui Dorin Chirtoacă în fruntea primăriei capitalei este o garanție asupra păstrării cursului democratic, consolidând și situația coaliției de guvernare pro-europene, și încrederea societății față de drumul spre Uniunea Europeană, pe care se așează Republica Moldova. Această orientare, fără vreun dubiu, va avea mult de câștigat, dacă Chișinăul va deveni un oraș cu o infrastructură modernă, cu un aspect civilizat, un oraș deschis, cu multe proiecte realizate, cu oameni binevoitori și bine educați. Un nou mandat de succes al primarului Dorin Chirtoacă va putea influența în bine procesul de coalizare a societății și, dimpotrivă, o va descuraja și mai mult, dacă Chișinăul va rămânea un oraș prăfuit și subdezvoltat.”
Europa Liberă: Ce importanță atribuiți relațiilor noului vechiului primar de Chișinău cu autoritățile centrale, cu Guvernul?
Gheorghe Cojocaru: „Este de primă importanță, mai ales că Chișinăul are statutul de capitală, este locul unde poposesc înalții oaspeți de peste hotare, este imaginea cu care aceștia identifică, practic, Republica Moldova. Iată de ce modernizarea capitalei trebuie să fie o preocupare comună și a autorităților municipale, dar și acelor centrale.”