Linkuri accesibilitate

Dacă golurile unei echipe încep să fie anulate în mod repetat, pentru că se află în offside, soluţia nu este să strige la arbitru (Dean Thompson pentru Adevărul)


Marea vulnerabilitate a Greciei este sistemul de pensii, iar România nu e departe de situația Greciei (Bogdan Glăvan pentru Ziare.com)

Situația din Grecia îi îndeamnă pe comentatorii de presă de la București să se lanseze în comparații. Metoda vedeți ce se poate întâmpla, dacă nu vă comportați cum trebuie se aplică foarte bine și României, e de părere economistul Bogdan Glăvan, care acordă un interviu la ziare.com. Profesor universitar și autor al blogului Logica economică, Glăvan crede că marea vulnerabilitate a Greciei este sistemul de pensii, iar România nu e departe de situația Greciei. Este, de fapt, problema generală a Europei, la care nu există decât o singură soluție, radicală, extrem de dureroasă: desființarea pensiilor de stat, așa cum s-a făcut în Chile. Altminteri, spune Bogdan Glăvan, Grecia ajuns în incapacitate de plată printr-o culpă comună, a guvernelor sale și a Uniunii Europene. ”A plouat cu subvenții pe ei, au dus o politică de stat asistențial, cu cheltuieli foarte mari, iar strategia lor s-a completat de minune cu strategia eurozonei de expansiune monetară". Bogdan Glăvan susține în acest interviu de la ziare.com că ”în țările care au atras cele mai multe fonduri creșterea economica nu a fost cea scontată, iar studiile care încearcă să măsoare impactul lor asupra PIB-ului sunt pesimiste”. Ar exista o singură excepție, relativă în opinia sa, Polonia.

Pe site-ul Hotnews, Cristian Pantazi scrie cât de înverșunat a încercat Grecia să divizeze Uniunea Europeană. A eșuat însă. Uniunea a strâns rândurile, iar acest lucru ar fi devenit și mai evident zilele trecute, când premierul italian Matteo Renzi a recomandat linia fermă față de greci: o cedare a Europei ar face ca eforturile dureroase de reformare pe care le fac italienii, spaniolii și portughezii să fie aruncate în derizoriu. Tot Cristian Pantazi spune că Rusia ar fi fost singura câștigătoare de pe urma fracturării din interior a Uniunii Europeane Nu-i vorbă, ar câștiga și dintr-o eventuală ieșire a Greciei din zona Euro, dar, scrie comentatorul, ”e mai bine (...) să demonstreze că are tăria de a-și apăra principiile, suportând un Grexit”. Concluzia articolului: ”cine votează clovni să nu se mire că se va trezi, mai devreme sau mai târziu, într-un circ”.

Însărcinatul cu afaceri la Bucureşti, Dean Thompson, a acordat un interviu la Adevărul Live în preajma sărbătorii naționale a Statelor Unite. S-au abordat colaborarea în cadrul NATO, problema investițiilor americane în România, liberalizarea vizelor pentru români, dar și chestiunea anticorupției. Dean Thompson nu crede că ofensiva anticorupție riscă să blocheze economia României, așa cum inistă unele voci. ”Dacă golurile unei echipe încep să fie anulate în mod repetat, pentru că se află în offside, soluţia nu este să strige la arbitru (...) ci să găsească o strategie pentru a putea da gol respectând regulile jocului. Atunci când regulile se aplică la fel pentru toţi, toată lumea are de câştigat. Acest principiu este valabil şi în cazul economiei”, a declarat diplomatul american acreditat la București.

O ilustrare cu tâlc vine, întâmplător, în editorialul semnat de Mălin Bot în Evenimentul zilei: „Ce dacă a furat? A făcut treabă bună în oraş. Are votul meu în continuare!” - ar fi spus un brașovean despre edilul George Scripcaru, cercetat de procurorii anticorupție.

XS
SM
MD
LG