Linkuri accesibilitate

Vladimir Voronin: „Ce facem mai departe? Situaţia în ţară e catastrofală…”


Vladimir Voronin

Partidele declarat pro-europene încearcă să formeze o nouă majoritate. Comuniștii propun un guvern de tehnocrați…

Se speculează mult în acest zile pe marginea posibilelor soluții la criza guvernamentală provocată de demisia cabinetului Gaburici: cea mai frecventă este coaliția partidelor declarat pro-europene. Iar negocierile ar putea începe foarte curând, a declarat astăzi liderul liberal Mihai Ghimpu după discuțiile cu președintele Nicolae Timofti. Socialiștii propun alegeri anticipate, combinate cu alegerea directă a președintelui țării (ca să se evite un nou blocaj în Parlament). Iar comuniștii, prin liderul lor, Vladimir Voronin, propun un guvern de tehnocrați:

Vladimir Voronin: „Eu nu l-am invitat pe Dodon în special. Am invitat toate fracţiunile parlamentare să ne așezăm la o masă şi să discutăm problema, ce facem mai departe.”

Europa Liberă: Şi PL?

Vladimir Voronin: „Pe toți. A fost trimisă această scrisoare şi conducătorilor fracțiunilor, inclusiv lui Valeriu Munteanu. El e conducătorul fracțiunii PL. El a primit această scrisoare de la noi. Şi Zinaida Greceanîi, conducătorul fracțiunii PSRM, a primit scrisoarea. Au primit-o şi Streleţ de la PLDM, şi Lupu de la PD. Să ne aşezăm la a masă şi să discutăm ce facem mai departe. Situația în ţară e catastrofală. Ţara e într-o prăpastie extraordinară. Nu mai trebuie de vorbit despre integrare europeană sau altceva. Trebuie de vorbit despre cum salvăm astăzi ţară, cum să o scoatem din default-ul total în care am nimerit şi politic, şi economic, şi social. Despre asta se vorbeşte în această scrisoare. Se face analiza situaţiei din ţară şi se propune ca să ne aşezăm şi să discutăm toţi împreună. Eu la conferinţă de presă am spus că varianta ideală ar fi ca noi, toți împreună să creăm un guvern tehnocrat, fără politicieni trimiși din partea partidelor noastre. Să creăm un grup special de lucru care să selecteze viitorii membri ai guvernului, începând cu primul ministru. aceștia trebuie să fie testați special, să vedem ce au făcut ei în viață până acum, ce capacități au de a face, cât de profesioniști sunt în domeniu care ar putea să îi fie încredințat ca viitorului ministru. Apoi să îi votăm integral tot parlamentul, toţi 101 deputați. Ce înseamnă pentru un deputat când votează pentru o lege, pentru o hotărâre sau alta? Înseamnă că îşi asumă moral, politic şi cetățenesc responsabilitatea faţă de executarea acestei legi, acestei hotărâri. Dacă votăm toţi împreună guvernul e clar că automat sau conştient noi ne asumăm responsabilitatea pentru viitoarea activitate a acestui guvern, adică să-l susţinem prin metode legislative, prin alte căi, ca să poată lucra pentru ţară, inclusiv şi organele publice locale, să susţinem guvernarea ca să facem lucrurile respective. Această guvernare trebuie să-şi dea darea de seamă conform Constituţiei şi numai în faţa parlamentului şi a societăţii, a cetăţeanului şi mai mult în faţa nimănui, mă refer la lideri de partid. Dacă noi ajungem la aşa o înţelegere, dacă ne ajunge minte să conştientizăm că altfel o să avem tragedie mare, urmările căreia ar putea să nu fie recuperate.”

Europa Liberă: Pe de altă parte, am înţeles că în această seară încep negocierile între cele trei partide PLDM, PD şi PL. Asta ce înseamnă, că nu vor răspunde apelului Dvs.?

Vladimir Voronin: „Asta înseamnă că ei de sine stătător sau sub influenţă şi din interior, şi din exterior merg spre a repeta ceea ce a mai fost. Aşa coaliţie a fost şi toată lumea ştie cu ce s-a terminat această coaliţie, această guvernare şi guvernul lui Filat, şi cel al lui Leancă care nu a durat mai mult de o săptămână. O să fie tot aceea. Nu o să ieşim din prăpastia catastrofală de astăzi. Tot ei, prin această coaliţie, au adus la această criză. Criza nu apare într-o zi, nu e ca un nor care a venit, a tunat şi a căzut ploaie sau grindină. Criza se acumulează din motivele care o generează pe parcursul timpului, ani de zile. Acum am ajuns să roadem aceasta. Cu strigăte ura! ura! integrare europeană, ura! ura! Moldova ţară de succes cu care au fost apreciaţi aceştia din fosta alianţă, începând cu Filat şi cu Leancă, noi am ajuns la viaţa pe care o avem astăzi în Moldova.”

Europa Liberă: Înseamnă asta că într-un fel vă înlătură, vă dau la o parte, nu mai vor să aibă treabă cu PCRM?

Vladimir Voronin: „Nu ne înlătură pe noi, înlătură un segment foarte mare a societăţii, în jur de 50%, care au votat partidele de stânga. Ei când o să ajungă la concluzia ca să formeze această alianţă şi vor dori să o formeze ei trebuie să se gândească şi la acest lucru şi anume că înlătură jumătate din populaţie, o dau afară din activitatea politică, ca să fie ei reprezentaţi în guvernarea ţării. Noi vrem să îi consolidăm pe toţi, pe cei care au votat stânga, pe cei care au votat dreapta. Prin apelul nostru, prin scrisoarea deschisă către tot parlamentul am pus ca scop să îi consolidăm pe toţi. Dar dacă ei hotărăsc aşa - voia boierului cum spun moldovenii.”

Europa Liberă: Dar pe stânga, vă mai gândiţi poate la o coaliţie de stânga?

Vladimir Voronin: „Astăzi nu suntem nici moral, nici psihologic, nici politic pregătiţi pentru a discuta aşa o coaliţie.”

Europa Liberă: Dacă ar intra şi PD?

Vladimir Voronin: „Nu ştiu. Nu e problema mea să decid pentru PD şi ce face PD.”

XS
SM
MD
LG