Linkuri accesibilitate

Negocierile pentru formarea majorităţilor în consiliile locale nu ţin cont de strategiile de la centru


Doar PSRM a anunțat că îşi va pedepsi membrii care vor face coaliţie cu reprezentanţii partidelor de la guvernare.

La Chișinău, cele trei partide declarate pro-europene au consultații, pentru moment, între lideri, fără presă. În provincie însă, tot mai multe consilii raionale anunţă că şi-au ales preşedinţii şi vicepreşedinţii de raion. Tabloul conturat până acum arată că negocierile pentru formarea majorităţilor în consiliile locale nu ţin cont de strategiile „de la centru”.

Partidele de la guvernare anunțau, la scurt timp după locale, că vor insista în teritoriu pe coaliții între formațiunile numite pro-europene. Doar că de la zis până la făcut e cale lungă. O demonstrează alegerea președintelui raionului Căușeni, a liberal-democratului Ion Ciontoloi, care a fost votat în funcție de consilieri din partea PLDM, PCRM și PL. De fapt, continuă președintele de la Căușeni, aflat la al treilea mandat, deseori coalițiile din teritoriu arată altfel decât cele de la centru:

„În Căușeni - nu în coaliție, dar în comun am condus raionul cu reprezentanții Partidului Comunist ultimii trei ani. Am avut parte de înțelegere, chiar dacă nu am avut o coaliție declarată.”

Europa Liberă: Dar presiuni de la centru vin, dle Ciontoloi?

Ion Ciontoloi: „Cum să vă spun… la Consiliul național republican eu am declarat că voi ține cont şi voi îndeplini deciziile Consiliului național de a forma coaliții cu partidele pro-europene numai în cazul în care și Partidul Democrat se va ține de același principiu. Cu părere de rău, ei nu s-au ținut de aceste condiții şi deja ni s-au dezlegat și nouă, cum s-ar spune, mâinile”.

Căușeni nu ar fi singurul raion în care consilierii și-au votat liderii din alte raționamente decât cele declarate la vârful puterii. De exemplu, la Criuleni, președintele de raion a fost ales cu votul liberalilor, democraților, comuniștilor şi reprezentanților Blocului Electoral „Iurie Leancă”.

Cum decurg negocierile la nivel local? Întrebarea am adresat-o fostului preşedinte al raionului Dubăsari, Grigori Policinschi, ales pe lista de consilieri al Partidului Comuniştilor. De altfel, PCRM deţine 12 din cele 27 de mandate de consilieri la Dubăsari, iar liderul formaţiunii, Vladimir Voronin, a declarat recent că lasă pe seama consilierilor săi decizia de a intra în coaliţie cu alte partide sau nu. Încercarea de a alege astăzi un preşedinte de raion la Dubăsari, spune Grigori Policinschi, a eşuat, iar o nouă şedinţă a fost programată pentru sâmbătă:

„La moment, toate partidele îşi doresc preşedinte de raion. (…) Am spus nu o dată că suntem deschişi pentru discuţii, pentru compromisuri, dar cu raţiune. Pentru că atunci când vine cineva doar cu câteva mandate şi doreşte absolut să devină conducător sau cineva vine şi spune: dacă te susţinem trebuie să eliberezi din funcţie pe cutare sau cutare, sigur că nu pot să merg la asemenea nereguli”.

Până acum, doar Partidul Socialiştilor a declarat deschis că îşi va pedepsi membrii care vor face coaliţie cu reprezentanţii partidelor de la guvernare. Şi asta după ce preşedintele raionului Sângerei a fost ales cu voturile consilierilor socialişti, comunişti şi democraţi. Reieşind din realităţile politice de la nivel local, decizia de a exclude din partid reprezentanţi care votează altfel decât vrea „centrul” ar fi mai puţin înţeleaptă, consideră analistul politic Corneliu Ciurea:

„De obicei, partidele la nivel naţional apelează în asemenea situaţii la mustrări, la avertizări, nu şi la excluderea din partid, doar rareori, atunci când acest lucru contravine flagrant liniei partidului se operează cu excluderi. Eu nu cred că socialiştii vor face epurări în acele raioane unde s-a votat o alianţă cu pro-europenii. Regula politică spune că coaliţiile la nivel local nu trebuie să fie în totalitate în corespundere cu formula de la nivel naţional. Ele niciodată nu au fost aşa. Coaliţiile anterioare din raioane includeau şi comuniştii, şi reprezentanţii altor partide. Niciodată nu s-a respectat acest principiu”.

Într-un recent interviu pentru Europa Liberă, liderul fracţiunii parlamentare a liberal democraţilor, Valeriu Streleţ, declara că „matematic” partidele declarate pro-europene ar putea crea majorităţi în 23 din cele 32 de raioane. În realitate, a recunoscut politicianul, la nivel local ar exista calcule politice mai specifice, bazate, în primul rând, pe relaţiile interpersonale.

Previous Next

XS
SM
MD
LG