Linkuri accesibilitate

Ce contează după revenirea lui Ponta


Victor Ponta
Victor Ponta

Imaginea premierului român în lumea civilizată este grevată de acuzațiile de corupție...

Premierul român și-a reluat atribuțiile după aproape o lună pe care și-a petrecut-o în Turcia pentru recuperare după operația de menisc pe care a făcut-o la Istanbul. Revenirea lui Victor Ponta la guvern a avut loc fără niciun fel de lămuriri cu privire la perioada lui de absență.

Premierul se confruntă la întoarcerea în țară cu câteva probleme greu de rezolvat: în primul rând cu dosarul în care procurorii anticorupție îl acuză de fals în înscrisuri, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și spălare de bani, fapte pe care le-ar fi săvârșit în perioada în care era avocat. În al doilea rând, Victor Ponta a înțeles că nu toți partenerii de coaliție îl mai susțin necondiționat, iar progresiștii au votat deja alături de Opoziție pentru numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu în fruntea Serviciului de Informații Externe. Apoi, în al treilea rând, nemulțumirea din propriul partid nu mai poate fi administrată cu ușurință, fiindcă în perioada în care Victor Ponta s-a aflat la recuperare, în rândurile social-democraților a început lupta pentru succesiune.

Președintele Klaus Iohannis i-a cerut premierului în urmă cu o lună să-și dea demisia, din cauza dosarului penal aflat pe masa Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Între timp, situația sa juridică s-a agravat, fiindcă Sebastian Ghiță, patronul televiziunii RTV și unul dintre prietenii săi apropiați este cercetat inclusiv pentru mita oferită în campania prezidențială a lui Victor Ponta alegătorilor din Republica Moldova. Lucrurile s-ar putea să se complice și mai mult din cauza dosarului Luckoil, în care procurorii anticorupție au descoperit un prejudiciu de 2 miliarde de euro, după ce anul trecut, când au început cercetările, Ponta a făcut presiuni publice în favoarea companiei rusești. În dezbaterea publică, fostul președinte Traian Băsescu a introdus și alte suspiciuni în ceea ce-l privește, cum ar fi cedarea ilegală a unei părți din datoria Rompetrol companiei din Kazahstan, KazMunaiGas.

Victor Ponta se află oarecum cu fața la zid, fiindcă situația lui depinde de rapiditatea anchetelor procurorilor. Parlamentul a votat luna trecută împotriva începerii urmăririi penale a premierului român pentru conflict de interese, dar Legislativul nu-l mai poate apăra de fapte comise când nu era premier sau pentru cele legate de campaniile electorale, de care ar putea fi acuzat ca lider de partid. În absența lui, procurorii l-au chemat de mai multe ori la DNA, dar până acum, inclusiv astăzi, a fost reprezentat de avocata lui.

Imaginea premierului român în lumea civilizată este grevată de acuzațiile de corupție, dar dacă ancheta înaintează Victor Ponta s-ar putea să nu-și mai poată îndeplini atribuțiile de premier, iar președintele să fie nevoit să-l suspende. Între timp în Partidul Social Democrat se caută nu doar viitorul lider al formațiunii, ci eventual și un tehnocrat, care să-și asume fotoliul guvernamental. Dacă social-democrații nu vor reuși să rezolve această criză internă repede și eficient, ar putea pierde guvernarea înaintea alegerilor de anul viitor. Totul ar putea depinde de felul în care va ieși din scenă Victor Pona. Partidul lui va face, însă, orice pentru a rămâne la putere, mai cu seamă că are de îndeplinit un deziderat important: modificare codurilor Penal și de Procedură Penală, în defavoarea magistraților.

XS
SM
MD
LG