Linkuri accesibilitate

Acordul nuclear cu Iranul: o înțelegere „istorică”, dar „imperfectă” și contestată


Ministrul de externe Mohammad Javad Zarif alături de Federica Mogherini, ambasadorul Iranului la IAEA, Ali Akbar Salehi și ministrul rus de externe Sergei Lavrov la Viena

Administrația Obama privește această înțelegere ca fiind o realizare majoră de politică externă.

Negocierile cu privire la programul nuclear Iranian au ajuns la un acord. Despre contextul înțelegerii o relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Dupa 20 de luni de negocieri s-a ajuns la o intelegere cu privire la programul nuclear iranian, menita sa asigure ca Teheranul nu dezvolta capabilitati nucleare militare si ca, in schimb, obtine diminuarea sanctiunilor internationale la care a fost supus pina acum.

UE și negociatorii iranieni salută Acordul Nuclear anunțat la Viena calificat drept „istoric”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:10 0:00

Administratia Obama priveste aceasta intelegere ca fiind o realizare majora de politica externa, contribuind substantial la securitatea regionala si globala. Ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, a spus ca acordul reprezinta un „moment istoric”, aratind insa ca el nu este „perfect”.

Acest acord, sprijinit de administratia Obama, dar care are numerosi critici in Congresul controlat de republicani, nu este capatul ci mai curind inceputul unui drum anevoios.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu comentează acordul pentru presă la Ierusalim
Premierul israelian Benjamin Netanyahu comentează acordul pentru presă la Ierusalim

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu l-a caracterizat drept „o eroare istorica” aratind ca au fost facute concesii majore in aspecte de mare importanta, care erau de presupus sa impiedice Iranul sa obtina capabilitati nucleare.

Israelul condamnă acordul nuclear încheiat cu Iranul
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:47 0:00

Congresul are la dispozitie 60 de zile pentru a analiza prevederile acordului, ceea ce ofera suficient timp criticilor sa puna sub semnul intrebarii ceea ce s-a realizat la Viena. In Iran, acordul are nevoie de sprijin din partea liderului suprem, aiatolahul Ali Khamenei, asta pentru a trimite un mesaj conservatorilor din acea tara, care sint sceptici cu privire la orice acord cu Statele Unite, dupa decenii de ostilitate.

Președintele iranian Hassan Rouhani la summitul BRICS de la Ufa
Președintele iranian Hassan Rouhani la summitul BRICS de la Ufa

Presedintele Iranului, Hassan Rouhani a caracterizat acordul drept o dovada ca dialogul constructiv functioneaza. Sa reamintim ca negociatori din Statele Unite, Marea Britanie, Franta, Rusia, China si Germania au lucrat la aceasta intelegere din 2013 incoace. Negocierile oficiale au demarat dupa alegerea presedintelui Rouhani, care este privit – in contextul iranian – ca fiind un reformator.

In noiembrie 2013 s-a ajuns la un acord interimar, urmind ca detaliile sa fie discutate ulterior. Cu trei luni in urma s-a realizat un alt progres, cind negociatorii au ajuns la o intelegere-cadru, stabilind principiile generale ale unui viitor acord. Au urmat negocieri dificile si aminari succesive ale termenului ultimativ, pentru ca acum acordul cu Iranul sa fie realizat.

XS
SM
MD
LG