Linkuri accesibilitate

Întârzierea creării viitoarei coaliții de guvernare (A. Țăranu/Tribuna)


„Harta politică” a țării după coloratura președinților de raion, 11 PD, opt PDLM (Agora).

Columnistul Iulian Chifu constată într-un material pentru deschide.md că dezbaterile privind viitorul guvern întârzie prea mult. Autorul notează că această întârziere nu ajută la stabilizarea piețelor financiare și a încrederii. Până la urmă, procesul cel mai important, scrie autorul, este cel al depășirii perioadei de stagnare care a determinat stoparea tuturor proiectelor cu finanțare europeană și nesemnarea unui acord cu FMI. Iulian Chifu susține că nevoia de reforme implică o majoritate solidă și decisă să facă aceste reforme neîntârziat, în ritm rapid, de aceea, „e normal să spunem că varianta coaliției pro-europene cu comuniștii e puțin credibilă și puțin fezabilă.”, încheie autorul.

Solicitat de portalul Tribuna, să se expună despre cum ar trebui să arate viitorul guvern, analistul politic Anatol Țăranu a spus că cea mai potrivită coaliție este cea care confirmă rezultatele alegerilor din 30 noiembrie 2014, iar partajarea funcțiilor în noul Guvern, trebuie să fie făcută după competențe și meritocrație, dar nu după fidelitatea față de anumiți lideri politici. Totodată, analistul consideră regretabilă întârzierea creării viitoarei coaliții de guvernare. În opinia sa, în ultima instanță cele trei partide (PLDM, PD și PL) vor conveni între ele și vor forma viitorul Guvern, deoarece logica păstrării cursului european al R. Moldova dictează anume această soluție, conchide Anatol Țăranu.

Într-o relatare pentru „Deutsche Welle”, jurnalistul Vitalie Călugăreanu analizează condițiile în care a fost anunțată „începerea întocmirii acordului de coaliție” între PLDM, PDM și PL. Autorul articolului observă că negocierile s-au desfășurat „total netransparent” și că „[…] din puținele informații care au ajuns la presă reiese că liderii politici au discutat mai mult despre alegerea viitorului șef al statului (în primăvara anului 2016) decât despre funcția de premier și învestirea noului Guvern.” Potrivit jurnalistului, în cazul în care se va reuși crearea unei coaliții PLDM-PL-PDM, PD ar lua funcția de președinte al Parlamentului, liderul PLDM, Vlad Filat (sau un alt exponent al acestui partid) ar urma să preia funcția de prim-ministru, iar PL-ului ar urma să-i revină funcția de viitor șef al statului.”

Jurnaliștii de la portalul Mold-street scriu că mai multe companii petroliere din Republica Moldova au afișat prețuri mai mari la benzină, cu circa 3 la sută. Autorii observă că este a doua scumpire din ultimele patru săptămâni, la mijlocul lunii iunie prețul benzinei și motorinei fiind majorat cu circa 40 de bani pentru un litru. În context, jurnaliștii notează că această majorare a avut loc în timp ce la bursele internaționale s-a atestat o scădere cu circa 10 la sută a cotațiilor petrolului. Operatorii spun că această majorare este o cauză a deprecierii leului.

Portalul AGORA publică „harta politică” a țării după coloratura politică a președinților de raion. Portalul scrie că, la o lună de la alegerile locale, în 20 de raioane a fost ales deja președintele. „[…] În 11 raioane din cele 20 au fost aleși reprezentanți ai Partidului Democrat, iar în opt raioane au fost aleși reprezentanți ai PLDM”, scrie sursa citată.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG