Linkuri accesibilitate

Zilele lui Victor Ponta ca premier sunt numărate (gandu.info; Hotnews.ro)


Criza din Grecia văzută de la București (V.Naumescu/contributors.ro).

Zilele lui Victor Ponta ca premier sunt numărate. Este opinia cvasi generală exprimată azi de comentatori, deși premierul susține deocamdată că nu poate demisiona: ar însemna să-și trădeze electoratul. Care electorat? se întreabă Marian Sultănoiu, de la gandul.info. Tocmai că Ponta a pierdut alegerile prezidențiale din noiembrie trecut, iar ca prim ministru a fost nominalizat de fostul președinte Traian Băsescu. Acesta a și reacționat de altfel în presă: trădează-mi pe mine, Victore! Același sfat vine și de la jurnalistul publicației gandul.

Dan Tapalagă, de la Hotnews.ro, crede că lui Ponta i s-a înfundat exact din pricina fenomenului care l-a bucurat o vreme, fiindcă l-a scăpat de competitori dinăuntrul social-demcraților: anticorupția. În martie, Ponta le impunea colegilor de partid un cod de integritate, conform căruia orice pesedist cercetat penal sau condamnat trebuia să demisioneze din toate funciile de partid și publice. Au făcut-o unul câte unul, neavând încotro. Ponta n-a făcut-o. Imediat ce s-a deschis dosar penal pe numele său a fugit la Istanbul să se opereze la genunchi. Dan Tapalagă notează cine din partid a încercat să profite de pe urma inelegantei eschive a premierului. Sunt câteva nume, toate cu probleme de corupție sau de credibilitate, și care se bat deja pentru funcția supremă în partid. Mai grav este însă că niciunul nu are portanța necesară pentru a prelua guvernul, dacă premierul demisionează până la urmă.

Aceeași îngrijorare și în articolul lui Gabriel Bejan, din România liberă, doar că el nu vede candidat de prim ministru nici din opoziție. Liberalii susțin pe mai departe că îl vor propune pe Cătălin Predoiu, dar jurnalistul României libere atrage atenția că Predoiu ar putea avea probleme cu Direcția Națională Anticorupție. Mutarea de după eventuala demisie, sau demitere prin moțiune de cenzură, a lui Victor Ponta cade deci integral în sarcina lui Klaus Iohannis. Președintele va trebui să scoată iepurele din joben, în aplauzele publicului.

Valentin Naumescu face la contributors.ro o analiză a deznodământului crizei din Grecia - un deznodământ iluzoriu. „Criza Greciei, scrie comentatorul, este departe de a se fi încheiat odată cu aşa-zisa capitulare a premierului Tsipras în faţa creditorilor”. Ea va continua atât pe plan economic, cât şi politic şi social. Premierul grec a primit o lecție usturătoare, pe care și grecii, dar nu numai ei, ar trebui să și-o însușească: „Populismul poate să te ducă la guvernare, dar este dezastruos ulterior, după ce ai preluat puterea iar oamenii realizează că le-ai vândut iluzii”. E nevoie urgentă de un „vaccin anti-Podemos pentru democraţia spaniolă sau pentru alte societăţi tentate de populism şi naţionalism ieftin”, mai spune Naumescu. Convins că pentru greci va urma un chin lung și penibil, ba chiar că ar fi fost mai simplu de îndurat un faliment al țării acum, el consideră că cea mai proastă evoluție ar fi o demisie a lui Alexis Tsipras. S-ar sustrage responsabilităților pentru care a semnat acum, în acordul cu finanțatorii occidentali, or lecția e limpede și trebuie învățată: „cine are banii face legea. [...] Fără protecţia şi banii occidentalilor (NATO, UE) Grecia ar fi fost astăzi mai săracă şi mai înapoiată decât statele rezultate din destrămarea Iugoslaviei vecine, iar modelul ei de referinţă ar fi fost în prezent, în cel mai fericit caz, Bulgaria de la nord. [...] Asta este liga despre care vorbim”.

XS
SM
MD
LG