Linkuri accesibilitate

CNA și dosarul BEM (Ziarul Național; anticorupție.md)


Cine este omul de afaceri român Costea Costică anchetat în dosarul fraudelor de la BEM (Mold-street.md).

Acțiunile CNA - FURTUNA PERFECTĂ”, îşi întitulează editorialul din „Ziarul Naţional” Victor Ciobanu. El are în vedere reţinerea de către CNA în dosarul BEM a rudelor lui Vlad Filat, lider al PLDM. Pentru că dosarul a fost scos de la naftalină anume acum, când negocierile ar trebui să intre în faza finală, Victor Ciobanu nu crede că este vorba despre o luptă veritabilă cu corupţia. Dimpotrivă, ar fi o bombă informațională care să pună presiune în timpul negocierilor. Victor Ciobanu crede că Vlad Filat este somat astfel să cedeze ceva. După ce se va obține rezultatul dorit la negocieri, adică totul, se va crea alianța și Guvernul și situația se va liniști, se mai declară convins autorul.

Portalul anticorupţie.md se opreşte mai detaliat asupra amănunte a acestor reţineri furnizate de CNA. Procurorii Anticorupție au descoperit în cadrul percheziţiilor efectuate la domiciliul unor bănuiți documente ce conţin informaţie secretă din domeniul financiar-bancar, parvenită inclusiv de la investigatori din străinătate, scrie portalul. Anchetatorii urmează să stabilească circumstanţele în care probe relevante din cauza penală au fost depistate în biroul unuia dintre suspecţi. De asemenea, procurorii anticorupţie urmează să investigheze şi faptul identificării în unul dintre birourile percheziţionate a unor probe materiale care demonstrează că martori din dosarul BEM au fost monitorizaţi de persoane terţe, inclusiv cu implicarea unor instituţii ale statului.

Mold-street a aflat cine este omul de afaceri român Costea Costică anchetat în dosarul fraudelor de la BEM. Apare în mai multe firme afiliate familiei Rusu, membrii cărei Ion şi Vladimir se afla acum în custodia CNA, scrie publicaţia. Costică este fondator şi administrator la firma Business Estate Investments, care iniţial avea adresa juridică în clădirea IPTEH a companiei Kapital Invest controlată de Vlad Filat, mai scrie mold-street. Acum compania ar avea o altă adresă juridică într-un imobil gajat la BEM. Ei i-ar aparţine şi fostul oficiu central al Investprivatbank care a dat faliment în 2009. Imobilul este la fel gajat la BEM pentru credite de 30 de milioane de lei. Din martie 2015, acelaşi imobil este ipotecat şi la Victoriabank, deja pentru două credite de aproape 3 milioane de euro. Mold-street citează şi o opinie mai veche a fostului şef al Comisiei parlamentare pentru buget şi finanţe, Veaceslav Ioniţă, care sugera că pe banii scoşi „fraudulos” din BEM, Vlad Filat ar fi efectuat procurări masive de terenuri agricole.

Tribuna.md scrie despre vizita oficială de două zile a Președintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, la Minsk. Șeful statului a purtat, convorbiri în tête-à-tête cu președintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukașenko, după care i-a mulţumit în declaraţii pentru presă lui Alexandr Lukaşenko pentru „deschiderea și prietenia pe care o arată” Republicii Moldova.

XS
SM
MD
LG