Toată ziua de vineri a fost dedicată de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) stabilirii noilor tarife la gazele naturale și energia electrică. Furnizorii de energie au cerut majorări de cel puțin 50% invocând deprecierea leului față de dolarul american, începând cu 2011 când a avut loc ultima actualizare a prețurilor. În opinia lor, pierderile de milioane pe care le-au suferit în acești ani ar trebui să fie acum incluse în noile tarife.
Până la această oră, distribuitorii şi furnizorii de gaze naturale şi energie electrică şi-au prezentat cererile de majorare actualizate. O ședință pe acest subiect a avut loc şi în luna martie, iar examinarea şi adoptarea unor decizii au fost amânate pentru mai târziu, între timp moneda națională s-a mai depreciat față de dolarul SUA, valută în care se achită importurile de energie.
Reprezentanții companiei Moldova Gaz au cerut o majorare de 51,7%, motivând că deprecierea leului şi datoriile acumulate de pe urma fluctuațiilor valutare ar fi principalele cauze. Șeful direcției economie, Ilie Tutunaru, a spus că din septembrie 2011, când a avut ultima revizuire, dolarul s-a scumpit cu 62%.
„După cum toţi știm, din 2011 fluctuația cursului a fost dramatică, respectiv şi rezultatele activității ale companiei sunt negative. Moldova Gaz în anul 2012 a obținut pierderi în sumă de 174,4 milioane lei, în 2013 pierderile deja s-au ridicat la suma de 627,5 milioane şi în 2014 pierderea deja a constituit 2,338 milioanele lei”.
O explicație similară a avut şi președinta companiei Gas Natural Fenosa, Silvia Radu, care a afirmat că a cerut de 9 ori revizuirea tarifelor din 2012, dintre care cinci cereri au fost depuse la ANRE în acest an.
„Pe parcursul acestei perioade, din anul 2012 până astăzi, s-au acumulat devieri tarifare de în valoare de peste 1 miliard de lei din cauza cursului de schimb valutar. În același timp, majorarea se datorează şi unui preț mediu mai mare de procurare a energiei electrice de la Energocom şi Centrala de la Kuciurgan, în tariful actual fiind aplicat de 6,71 atunci când cel real este de 6,95 cenţi pentru un kWh. Actualul tarif acoperă doar 61% din preţul real achitat de consumator”.
Majorarea cerută de Gas Natural Fenosa a fost de 119%, formulă respinsă de experți care au propus, cel mult, o ajustare de 30%.
Președintele Asociației Consumatorilor de Energie, Nicolae Mogoreanu, care a fost prezent la ședință, a afirmat că majorările sunt inevitabile şi că ele trebuiau făcute demult şi gradual. În opinia sa, vina o poartă directorii ANRE şi guvernații, care au împins situația până aici:
„La începutul anului deja era târziu. Lucrul acesta trebuia făcut, cu 2 ani în urmă o majorare cu vreo 5-6%, cu un an în urmă iar cu vreo 5-6% şi anul acesta poate şi nu era nevoie de majorat tarife. Vine vremea ca miliardul cela furat să fie compensat, plătit. De unde? Prin preţuri şi tarife”.
Potrivi președintelui Asociaţiei Consumatorilor de Energie, Nicolae Mogoreanu, acum autoritățile trebuie să gândească urgent un program de ajutorare a păturilor vulnerabile.
De altă părere a fost Sergiu Tofilat, un alt expert prezent la dezbateri. El a declarat că avalanșa de majorări trebuia să fie precedată de audite internaționale la companiile energetice, pentru a vedea dacă acestea nu trișează.
„Vedem ce se petrece în Armenia, unde a ieșit lumea în stradă, şi președintele țării a spus „domnilor, să facem audit pe toată durata de activitate a operatorului, cu participarea experților internaționali şi reprezentanților societății civile”. Mai departe, în Ucraina, pe 25 iunie, compania DTEK, liderul sectorului energetic, s-a adresat cu solicitarea tot să facă audit complex în sectorul energetic. Deci același lucru trebuie să-l facem şi noi, dacă nu vreți să vă treziți cu probleme sociale. Dacă noi nu facem lucrul acesta transparent, noi o să avem probleme foarte mari”.
Consiliul de administrație al ANRE urmează să anunțe cu cât vor fi majorate tarifele şi dacă scupirea se va face în etape sau ăn bloc.