Linkuri accesibilitate

Reluarea relațiilor diplomatice între Washington și Havana


Cubans watch US President Barack Obama talking on TV about the reestablishment of full diplomatic ties with Cuba, in Havana on July 1, 2015. President Barack Obama announced that the United States and Cuba will re-establish full diplomatic relations, seve

Statele Unite și Cuba au avertizat că proceul reconcilierii va fi unul îndelungat după anii de ostilitate și poziții opuse.

Astazi unul dintre vestigiile razboiului rece dispare odata cu restabilirea relatiilor diplomatice intre Statele Unite si Cuba. Despre contextul în care are loc acest eveniment, în relatarea corespondentului Europei Libere la Washington.

Fara indoiala ca reluarea legaturilor diplomatice cu Cuba, condusa inca de clanul Castro va ramine un reper istoric al presedintiei Obama. La doar citeva luni dupa ce Barack Obama si Raul Castro au decis sa faca acest pas, iata ca acum asistam la materializarea acestor intentii.

La originea acestor schimbari este idea actualei administratii ca cea mai buna metoda de a obtine schimbari pozitive in Cuba comunista este un angajament amplu si nu politica de sanctiuni si izolare, care a functionat pina acum.

Pentru prima data din 1961 incoace, drapelul cubanez va flutura deasupra noii ambasade a acestei tari, la mica distanta de Casa Alba. In plus, drapelul cubanez se va afla alaturi de celelalte la intrarea in Departamentul de Stat.

Ocazia istorica va continua cu intilnirea secretarului de stat american John Kerry cu omologul sau cubanez, Bruno Rodriguez, cei doi urmind sa aiba apoi si o conferinta de presa comuna. Anterior Rodriguez va participa la ceremonia de ridicare a rangului reprezentantei de pina acum, la cel de ambasada a Cubei la Washington.

Ambele tari au avertizat ca procesul reconcilierii va fi insa unul indelungat dat fiind faptul ca multi ani, cele doua state s-au aflat pe pozitii opuse si ostile. John Kerry a declarat ca mai exista chestiuni – intre care drepturile omului – in legatura cu care nu exista unitate de vederi.

Expertii spus ca insula are nevoie de sprijin american pentru redresarea economiei si atragerea de investitie straina, dar ca liderii ei inca spera ca progresul va putea fi realizat fara o schimbare politica. Statele Unite nu impartasesc aceasta opinie si este evident ca va urma o perioada in care partile trebuie sa cistige incredere una in cealalta.

Washingtonul insista ca Havana trebuie sa faca eforturi pentru imbunatatirea situatiei drepturilor omului, libertatii de expresie si celei religioase. Republicani din Congres l-au criticat pe Obama pentru aceasta apropiere, senatorul Marco Rubio spunind chiar ca, daca ajunge presedintele Statelor Unite va intrerupe din nou relatiile diplomatice cu o „tiranie anti-americana comunista”.

O alta chestiune este restituirea proprietatilor americane, confiscate de revolutionarii lui Fidel Castro in 1959. In Statele Unite sint pe rol nu mai putin de 5,911 procese, valoarea totala a compensatiilor cerute variind intre 7 si 8 miliarde de dolari. In urmatoarele saptamini, Kerry se va deplasa la Havana pentru inaugurarea noii ambasade.

XS
SM
MD
LG