Linkuri accesibilitate

Grecia și restricțiile bancare


Cozi astăzi în fața unei bănci

Grecii pot transfera bani dintr-un cont în altul, face depuneri în bănci și plăți cu carduri bancare, dar nu pot retrage decît o sumă limitată, doar de la bancomate.

Grecii au făcut cozi la băncile care s-au redeschis astăzi după o pauză de trei săptămâni, dar unele restricții rămân în vigoare. Băncile grecești au fost închise pentru a se evita prăbușirea sistemului bancar, pe fundalul unei crize acute în relația guvernului grec cu creditorii. Între timp, criza a fost parțial aplanată, Grecia a adoptat un nou set de reforme aspre, iar negocierile asupra unui nou ajutor salvator urmează să înceapă. O relatare în rezumat a agenției Reuters.

Închiderea băncilor a fost semnul cel mai vizibil al crizei, care a adus Grecia în pragul eliminării din zona euro luna aceasta, cu potențiale urmări negative pentru întregul proiect al monedei europene unice.

Condițiile în care băncile s-au redeschis arată că această criză de credibilitate a Greciei, cum au numit-o creditorii, nu a trecut de tot. Grecii pot transfera bani dintr-un cont în altul, face depuneri în bănci și plăti mai departe cu carduri bancare. Dar nu vor putea retrage bani decât de la bancomate, în sumă de maxim 420 de euro pe săptămână. De asemenea, nu sunt permise transferurile de bani în străinătate.

Această situație nu poate fi descrisă ca „o viață normală”, a spus cancelara Germanei, Angela Merkel, a cărei țară este principalul creditor al Greciei. Ea a pledat pentru negocieri expeditive asupra noului pachet de ajutoare pentru Grecia în mărime de 86 de miliarde de euro.

Negocierile sunt posibile datorită pachetului aspru de reforme adoptat de Parlamentul de la Atena miercuri, la cererea premierului de stânga Alexis Tsipras. Măsurile, incluzând reforma pensiilor și majorarea Taxei pe Valoare Adăugată în unele domenii, au fost adoptate la puțin peste o săptămână după ce grecii se pronunțaseră covârșitor împotriva austerității, la un referendum organizat tot de Tsipras.

Astăzi, la filialele băncilor din centrul Atenei grecii, care suferă de vreme îndelungată din cauza crizei financiare, au format cozi pentru a-și rezolva pe cât posibil problemele înghețate din cauza vacanței bancare de trei săptămâni.

„Acum este puțin mai bine. Slavă Domnului că nu ne-am pomenit iar cu drahme în loc de euro”, a spus agenției Reuters o pensionară de 62 de ani, Maria Papadopoulou. „Am venit să-mi plătesc facturile și taxele. Săptămâna trecută n-am putut. Ceea ce se întâmplă este foarte obositor pentru oamenii în vârstă ca mine”, spune pensionara.

Bancherii spun că ieșirea din vacanța bancară poate fi însoțită de dificultăți minore, cum ar fi cozile la bănci în primele zile, dar nu așteaptă perturbații serioase. Asemenea perturbații pot continua însă în sânul partidului Syriza al premierului Tsipras. Miercuri, este așteptat un nou vot al Parlamentului pentru un nou set de reforme, inclusiv în domeniul bancar și cel al justiției, iar multora le este greu să le accepte.

XS
SM
MD
LG