Linkuri accesibilitate

Oana Serafim: „Un dram de cultură democratică, pe teme legate de problemele de fiecare zi ale oamenilor”


Oana Serafim
Oana Serafim

Sîmbătă 1 august începe turneul Europei Libere prin țară: Ascultă-ne, priveşte-ne şi înţelege! Împreună, punem Moldova pe roate!

Radio Europa Liberă realizează în R. Moldova un proiect de informare și de susținere a democrației, de consolidare a comunităților locale și de întărire a încrederii în posibilitatea schimbărilor în societate, de la nivelul fiecărui individ către o schimbare a societății, printr-o caravană radio-TV-multimedia, desfășurată sub genericul „AICI este Europa Liberă”. Un autobuz cu însemnele Europei Libere va străbate ţara în perioada 1 - 31 august, oprindu-se în mai multe localităţi în care jurnaliştii Europei Libere vor realiza reportaje şi vor organiza dezbateri pe teme de actualitate. Paretneri în campanie - Programul comun pentru dezvoltare locală integrată şi Asociaţia Presei Independente. Partener media - postul de televiziune Canal Regional. Mai multe despre proiect, în dialog cu directoarea Serviciului pentru Republica Moldova al postului Radio Europa Liberă / Libertatea, Oana Serafim.

Oana Serafim: „Cum în Moldova foarte puţini oameni au posibilitatea să plece în vacanţă vara, noi nu vom putea să facem căldura mai puţin fierbinte, dar ceea ce încercăm să facem în luna august, o lună de obicei de vacanţă, este să aducem în localităţi mai mici sau mai mari ale Republicii Moldova un dram, dacă vreţi, de cultură, de dezbatere pe teme de democraţie, pe teme legate de problemele de fiecare zi ale oamenilor, încercăm cumva să facem luna august puţin mai altfel pentru oamenii care sunt obligaţi sau nu au ce face şi rămân în localităţile lor.

Sunt oraşe mari, sunt oraşe mici, sunt şi sate şi vom încerca, în fiecare din aceste localităţi, să invităm oameni care au făcut ceva important în viaţa lor şi care au pornit din aceste localităţi, alţi oameni care au proiecte interesante în alte părţi şi vor să le promoveze cumva şi să încerce să îi inspire şi pe alţii să meargă pe aceleaşi tipuri de proiecte şi ideea de baza este că încercăm să le dăm ascultătorilor noştri sau celor care vizionează programele noastre de televiziune, un dram de speranţă că pot schimba, dacă nu chiar lumea, măcar viaţa din comunitatea lor”.

Europa Liberă: Ascultătorii noştri probabil că vor fi curioşi să afle şi de ce ar vrea jurnaliştii Europei Libere să străbată atâţia kilometri prin ţară ca să se întâlnească cu ei?

Oana Serafim: „Asta e o întrebare foarte grea! Nu ştiu în ce măsură ei vor să facă lucru ăsta, dar îl vor face pentru ca ei cred foarte tare că Europa Liberă aparţine nu numai jurnaliştilor care au în faţa lor o arma foarte puternică, microfonul, sau camera de luat vederi, dar Europa Liberă le aparţine în primul rând ascultătorilor sau celor care văd emisiunile noastre. Deci, este, dacă vreţi, o încercare de a ne apropia mai mult unii de alţii...”

Împreună punem Moldova pe roate!
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:00:50 0:00

Europa Liberă: Aceasta călătorie, ca să zic aşa, este însoţită şi de un proiect colateral, numit „Moldova mea”, v-aş ruga să ne spuneţi câteva cuvinte şi despre acest proiect cu care mergem către ascultătorii noştri.

Oana Serafim: „În afară de autobuzul pe care îl veţi vedea şi care va avea înscris pe el „AICI este Europa Liberă”, căci am vrea ca Europa Liberă să fie în fiecare din locurile unde ne vom opri, în afară deci de acest autobuz, de aceste dezbateri care vor avea loc în fiecare seară în localităţile respective, ne dorim să încercăm să ne uităm puţin şi în istoria localităților şi a Dumneavoastră, a fiecăruia.

Moldova este o ţară care are o istorie foarte complicată şi fiecare familie are o istorie foarte complicată. Am vrea să reuşim prin fotografiile pe care le aveţi, prin istoriile pe care le aveţi, prin amintirile pe care le aveţi, să le înregistrăm, să le filmăm şi, într-un fel, să le păstrăm şi altfel, nu numai în memoria fiecăruia dintre Dumneavoastră. E vorba de istoria recentă, istoria sovietică, istoria post si pre sovietică, e vorba de destine umane care s-au intersectat cu aceasta istorie care a fost întotdeauna poate prea crudă pentru unele familii sau pentru o ţară întreaga şi am vrea, cumva, din acest amestec etnic, care a existat întotdeauna în Moldova, să vedem dacă putem să scoatem „Moldova mea”, prin ce e ea altfel sau prin ce e ea deosebită”.

XS
SM
MD
LG