Linkuri accesibilitate

Un nou candidat republican la președinția Statelor Unite: John Kasich


Grupul republicanilor candidați ajunge la respectabila cifra de 17, ceea ce este pentru ei o sabie cu doua tăișuri.

Grupul republican pentru prezidentialele americane se intregeste astazi, odata cu intrarea in cursa a unui nou candidat. Despre cine este vorba, în relatarea corespondentului Europei Libere la Washington.

Cel din urma aspirant cu sanse la investitura republicana pentru presedintie, guvernatorul statului Ohio, John Kasich isi anunta astazi candidatura. In felul acesta grupul republicanilor candidati ajunge la respectabila cifra de 17, ceea ce este pentru ei o sabie cu doua taisuri. Plutonul ilustreaza diversitatea partidului de la gruparea ultra-conservatoare „tea party”, pina la neo-conservatori si moderati, asa cum este considerat acum John Kasich. Dar creaza si o imagine confuza si dezbinata, in fata celei care pina acum este marea favorita a democratilor, Hillary Clinton.

Interesant este ca doar cu doua decenii in urma – ceea ce la scara istorica nu inseamna mare lucru – Kasich se afla la dreapta spectrului republican, fiind unul dintre locotententii liderului de atunci, Newt Gingrich, cel care a bulversat spatiul politic american, in anii presedintiei Clinton, cu al sau Contract pentru America. Kasich era atunci un campion al disciplinei fiscale, in calitatea lui de presedinte al Comisiei pentru Politica Bugetara a Camerei Reprezentantilor.

Dupa aceea el a lucrat pentru o importanta firma de investitii de pe Wall Street, dupa care a fost ales si anul trecut reales cu o mare majoritate guvernatorului statului Ohio, unul dintre cele mai pretioase, din perspectiva alegerilor prezidentiale. Dar in toti acesti ani, Partidul Republican s-a deplasat in multe chestiuni mult catre dreapta, cel putin cei care voteaza in preliminarii si de aceea Kasich a devenit acum o voce moderata, vorbind intre altele despre ajutorarea saracilor si justitie sociala.

In actuala cursa, el a optat sa intre tirziu si ramine de vazut daca sondajele ii vor da dreptate. Kasich are toate atributele unui candidat puternic: experienta ca nici unul dintre rivalii sai, un caracter combativ si obiceiul de a spune lucrurilor pe nume si nu in cele din urma, capacitate de a aduna fonduri.

Vor fi aceste ingrediente suficiente in fata reprezentantului influentei familii Bush sau tineretii unui alt guvernator din Midvestul American, Scott Walker? Asta ramine de vazut, primul test fiind dezbaterea organizata de Fox News la inceputul lui august, pentru care se califica doar primii zece in sondaje.

XS
SM
MD
LG