Linkuri accesibilitate

Moldovenii și noul val de scumpiri


La piaţa centrală din Chişinău

„Nu-i normal, cu salariile noastre e foarte rău. Chiar îţi vine să plângi pentru că nu se poate aşa.”

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat săptămâna trecută scumpirea curentului și gazului, iar acum ar trebui să analizeze și scumpirea livrărilor de apă în capitală. Scumpirea energiei, care atrage după sine de obicei majorări de preț în lanț, inclusiv la alimente, a fost deja criticată de opoziția de stânga și de sindicate. La Piața Centrală din capitală, Diana Răileanu a constatat că nemulțumirea este larg-răspândită:

„Au spus că se scumpeşte energia electrică. Tare ne va „bate” la buzunar, iar problema e că nu avem de lucru”.

Europa Liberă: Cum vă veţi descurca?

„Cum? Nu ştiu, vom rămâne cu datorii. Guvernul nu vede că oamenii se duc înapoi, nu înainte? Leapădă toţi ţara şi pleacă peste hotare”.

„Trebuie s-o ardem din jurul casei şi să ne ducem în Europa, în altă parte nu avem unde ne duce. Aici de lucru nu-i, salariul e mic, iar de scumpit se scumpește tot”.

Europa Liberă: Credeţi că vor urma şi alte scumpiri?

„Desigur, gazul l-au scumpit, pâinea se scumpeşte, lumina e vorba să o scumpească, motorina la fel. Eu circul în Europa şi văd că la noi preţurile sunt mai mari, iar salariile nici nu se discută, aici sunt foarte mici”.

„Scumpirile mă afectează pentru că se scumpeşte tot”.

Europa Liberă: Aţi observat deja majorări la piaţă?

„Desigur, rufele s-au mărit destul de mult, cu 10-20 %”.

Europa Liberă: Ce veţi face ca să nu vă afecteze la buzunar aceste scumpiri?

„Mai puţin vom aprinde becurile şi apa la fel. La ţară să ştiţi că lumea o duce greu”.

Europa Liberă: Sunteţi producător, v-aţi muncit roşiile, veţi scumpi şi Dvs preţurile?

„La noi nu-i monopol, înţelegi mata? Piaţa dacă e supraîncărcată, preţul scade, înţelegi?”

Europa Liberă: În ultimul timp, aţi observat oamenii să-şi facă provizii, să cumpere mai mult?

„Nu, cumpără fiecare cu scuteală şi caută mai ieftin”.

Europa Liberă: Dvs cu cât vindeţi roşiile?

„Cu patru lei”.

Europa Liberă: Răscumpăraţi munca pe care o depuneţi?

„Nu. Acum totul e scump, apa-i scumpă, transportul e scump, lumina-i scumpă, lemnele-s scumpe”.

„Foarte rău, foarte rău. Din ce cauză ei nu ridică leafa măcar la pensionari? Am o pensie de 500 de lei, iar 400 îi dau pe leacuri. Mai departe unde-i viaţa?”

Europa Liberă: Acasă, în gospodărie, pentru ce plătiţi? Pentru energie, pentru apă? Din majorările anunţate care vă vor afecta direct?

„Energia, gazul…”

Europa Liberă: Vă pregătiţi şi pentru alte scumpiri?

„Numaidecât! Scumpirile mai tare îi vor afecta pe cei de la oraş, mai ales la iarnă - căldura. La mine fratele trăieşte în Chişinău şi îmi spune că nu ştie ce va face: să se învelească cu încă un iorgan sau o pufoaică?”

„E foarte, foarte greu. Din pensie de 700 de lei nu credeţi că e aşa de uşor de trăit. Care numai n-o fost peste hotare nu ştie cum se mănâncă pâinea”.

„Eu, de exemplu, sunt peste hotare, sunt în vizită şi plec înapoi. Părinţii mei o duc foarte greu, fără ajutorul nostru nu reuşesc să meargă înainte. Dacă luăm în consideraţie preţurile şi salariile, acolo e ziua şi noaptea faţă de aici. Preţurile uneori sunt mai mici, iar salariile mult mai mari…”

Europa Liberă: În Italia?

„Da, aici e invers: preţurile mari, salariile mici”.

„Nu-i normal, cu salariile noastre e foarte rău. Chiar îţi vine să plângi pentru că nu se poate aşa. E cel mai scump aici. Suntem foarte disperaţi. Tot se scumpeşte. Mulţi pleacă disperaţi. Asta-i situaţia. E foarte rău”.

Opinia dvs.

Arată comentarii

AntiNostalgia – privind spre viitor

Zece documentare, zece dezbateri publice si mult mai multe reportaje despre trecutul comunist și viitorul țărilor și comunităților din Europa Centrală și de Est. „Cu cât privești mai departe în spate, cu atât vei vedea mai departe în viitor” (Winston Churchill)

XS
SM
MD
LG