Linkuri accesibilitate

Un nou succes muzical românesc de prestigiu: tenorul Ioan Hotea la Operalia 2015


La ceremonia de acordare a premiilor Operalia, la Londra
La ceremonia de acordare a premiilor Operalia, la Londra

„O voce glorioasă, cu un nucleu solid și accente strălucitoare, [în plus], pe scenă, o prezență radioasă, plină de vigoare și vitalitate” (NZZ).

Duminică seară la Londra s-a încheiat concursul internațional de canto „Operalia”, considerat, de regulă, alături de BBC Cardiff Singer of the World, drept cel mai prestigios pentru tinerii ce aspiră să devină un star în lumea operei. Ediția de anul acesta a fost cîștigată de tenorul român Ioan Hotea și de soprana norvegiană Lise Davidsen.

Circa o mie de candidați în limite de vîrstă 18-32 de ani, patruzeci selecționați după ascultarea înregistrărilor și invitați la Londra ca semifinaliști, unsprezece desemnați să intre în competiția finală, dotată cu premii sunătoare (primul de 30 de mii de dolari), la care se adaugă alte distincții, pentru cea mai bună interpretare a unei zarzuela, premiul de popularitate al publicului și cel al firmei Rolex, principalul sponsor: cam așa ar putea fi rezumat Concursul „Operalia”, ajuns la a 23-a ediție, fondat de celebrul Placido Domingo și, în linii mari, o afacere de familie, în ce-l privește.

Soprana Lise Davidsen, premiul Birgit Nilson
Soprana Lise Davidsen, premiul Birgit Nilson

Dincolo de recompensele pecuniare, cel puțin la fel de important în această competiție de mare popularitate și de mare mediatizare, este faptul că deciziile sînt luate de un juriu format din directorii de casting ai tuturor marilor case de operă ale lumii, și că spectacolul/concertul final, preluat de televiziunile lumii și transmis live, și pe Internet, de către compania Medici.Tv, a avut loc anul acesta din nou, la Opera Regală din Londra, Covent Garden, cu orchestra ei, dirijată de Placido Domingo.

Este o competiție, s-ar putea spune în glumă, ce le poartă noroc tinerilor soliști de operă formați în România și Republica Moldova. În 2010, la ediția jubiliară, a 20-a desfășurată la Londra - concursul este găzduit în fiecare an de un alt mare centru muzical -, primul premiu a fost cîștigat de tenorul român Ștefan Pop. Un an mai tîrziu, la Moscova, soprana moldoveancă Olga Busuioc a cîștigat un meritoriu loc doi. Iar duminică seară, spre marea bucurie a amatorilor de operă din România, primul loc a fost acordat din nou unui român, tenorul Ioan Hotea, recompensat și cu premiul masculin pentru cea mai bună interpretare a unei zarzuele.

Tenorul Ioan Hotea cîștigă primul premiu al competiției internaționale de canto „Operalia”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:42 0:00

Ionel Hotea, în vîrstă de 24 de ani, născut la Baia Mare și format la Academia de Muzică din București, le este un nume cunoscut românilor, după ce a fost distins cu un premiu trei la concursul Hariclea Darclée, și a impresionat într-o serie de roluri pe scena Operei Naționale de la București, în a cărei trupă a intrat din 2011. În ultimii doi ani, Ionel Hotea a început să-și clădească o carieră internațională, avînd-o ca impresar pe Luiza Petrov (Frankfurt), și cîntînd pe scena Theater an der Wien, la Opera din Monaco, la cea din Paris, și, de anul acesta, colaborînd regulat cu Opera din Wiesbaden, unde cîntă rolul lui Alfredo în Traviata și Ernesto în Don Pasquale.

Ionel Hotea în Traviata, Opera din Wiesbaden
Ionel Hotea în Traviata, Opera din Wiesbaden

Un critic de la Neue Zürcher Zeitung scria în martie trecut despre prestația lui Ionel Hotea în Traviata, că este „o voce glorioasă, cu un nucleu solid și accente strălucitoare, [în plus], pe scenă, o prezență radioasă, plină de vigoare și vitalitate”. Același critic trăgea însă și un semnal de alarmă, atrăgînd atenția că în seara premierei, s-a resimțit „o tendință de ascuțire a intonației ascendente, ceea ce a condus uneori la distorsiuni aproape dureroase.”

Despre prestația de duminică seară, notînd premiul întîi căpătat de Ioan Hotea, criticul britanic Rupert Christiansen de la „Telegraph” observa că a revenit „românului cu o încredere și mare dezinvoltură, ce a făcut echilibristică la înălțimea trapezului în aria lui Toni din Fiica regimentului” de Donizetti.

Criticul se declara, altfel, vag nemulțumit de maniera de acordare a premiilor, aproape tuturor finaliștilor, notînd eliminarea de către juriul compus din 12 bărbați și numai două femei (Eva Wagner-Pasquier, co-directoarea Festivalului de la Bayreuth și Marta, soția lui Placido Domingo) a unei tinere, Andrea Caroll, ce i-a amintit de marea Victoria de Los Angeles.

Criticul nota dezamăgit că nu este corect ca tinerii soliști să fie judecați numai după o singură arie și că tot ce s-a cîntat a fost compus între anii 1816-1867, nici un concurent neîndrăznînd să iasă din rutina ariilor bine cunoscute. Aceeași observație o făcea și un critic muzical de la cotidianul Financial Times, care nota ușurința fantastică a lui Ioan Hotea în aria din Donizetti, spunînd că „este în mod clar un interpret gata pentru scenă”, dar apreciind că adevărata „voce specială de tenor” a demonstrat-o neo-zeelandezul Darren Pene Pati, cel care a obținut premiul de popularitate al publicului.

Ioan Hotea și Placido Domingo duminică seara la Londra
Ioan Hotea și Placido Domingo duminică seara la Londra

Și, același critic de la Financial Times încheia pe o notă ironică spunînd că Operalia este binevenită la Londra, dar că, „poate, Placido Domingo ar putea fi convins să renunțe să mai dirijeze sau, cel puțin, să găsească timp pentru repetiții. Rolul orchestrei este să-i suțină pe tinerii cîntăreți, nu să-i pună în fața unei curse cu obstacole, în ce privește coordonarea cu ei și intrările ratate.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG