Linkuri accesibilitate

Tarifele la curent electric şi gaze naturale ar putea să fie majorate suplimentar (Newsmaker.md)


„Guvernul AIE3 la ruletă rusească” (I.Chifu/Deschide.md).

Guvernul AIE3 la ruletă rusească” este articolul de opinie semnat în Deschide.md de analistul român Iulian Chifu. În procesul de formare al Guvernului, PLDM, PD și PL par să fi adoptat regula ruletei rusești și nu abordarea pragmatică, responsabilă și de bun simț al negocierii unui guvern unitar, crede autorul. „Practic, sistemul propune trei guverne de partid într-unul, care va avea un Premier desemnat de partide. E un primat ce face nefuncțional guvernul”, notează Iulian Chifu. Comentatorul speră că „gândul cel bun de pe urmă va duce la evitarea abordărilor voluntariste și nepotrivite într-un stat cu aspirații europene.”

Tarifele la curent electric şi gaze naturale ar putea să fie majorate suplimentar scrie portalul newsmaker.md. Noile tarife stabilite vineri de ANRE nu includ pierderile operatorilor. Dacă autoritatea de reglementare nu ia în calcul aceste pierderi, e vorba de miliarde de lei, Gas Natural Fenosa, a ameninţat că va apela la structuri internaționale. „Vom contesta decizia Agenţiei. Ne vom adresa la Comunitatea Energetică Europeană, la BERD, Banca Mondială şi FMI” a declarat un oficial al companiei Gas Natural Fenosa, adăugând că aprobarea tarifelor fără a include pierderile ar fi în contradicţie cu prevederile acordului de asociere dintre Moldova şi UE, se mai arată în articol.

Efectele scumpirilor la energia electrică şi gazele naturale vor avea un impact extrem de grav asupra populaţiei, notează expertul economic Gheorghe Costandachi într-un comentariu pentru Independent.md. Expertul susține că vor urma scumpiri în lanț. Producătorii de mărfuri şi servicii vor majora preţurile la produsele autohtone proporţional majorării tarifelor la energia electrică şi gazul natural. Tariful la agentul termic s-ar putea și el majora cu cel puţin 35-45%. Autorul nu exclude că toate acestea pot duce la o revoltă socială de proporții.

Sănătate Info scrie că directorul interimar al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Vasile Pascal, este în conflict de interese. Fiul, nora și soacra acestuia sunt șefi de direcții în cadrul CNAM. Conflictul de interese a fost generat atunci când lui Vasile Pascal i s-au delegat atribuțiile directorului general al CNAM. El trebuia să declare conflictul de interese încă în luna martie, dar nu a făcut-o deocamdată, notează Sănătate Info.

În editorialul pentru „Ziarul Naţional”, Petru Bogatu revine la critica sa la adresa vicepremierului Victor Osipov pe care l-a apostrofat deunăzi pentru declarația recentă de a ajuta „trupele ruse de menținere a păcii să ajungă în Transnistria”. „Pacea cu Rusia cu preţul obstrucționării eforturilor ucrainene de a obţine retragerea trupelor străine din zonă e ca boala lungă şi moartea sigură. Ca liniştea din mormânt. Ca stabilitatea unei biete aşchii bine înfipte între ciocan şi nicovală”, notează Petru Bogatu.

XS
SM
MD
LG