Linkuri accesibilitate

CEDO: Italia trebuie să recunoască „uniunile civile” ale cuplurilor de același sex


Decizia ar putea avea impact și în alte țări ale Consiliului Europei.

Într-o decizie considerată istorică de activiștii LGBT, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis marți, 21 iulie, că Italia are datoria de a recunoaște și proteja cuplurile de același sex.

În verdictul din cazul „Oliari și alții versus Italia”, dat publicității marți la Strasbourg, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a spus că nerecunoașterea perechilor de același sex în Italia constituie o încălcare a drepturilor omului.

„Curtea a considerat că actuala protecție legală de care dispun în Italia cuplurile de același sex … nu doar că nu asigură necesitățile de bază ale unui cuplu aflat într-o relație stabilă și devotată, dar nici măcar nu este ceva pe care să te poți baza”, se arată în comunicatul de presă CEDO.

Instanța pan-europeană, căreia i se subordonează 47 de țări, inclusiv Republica Moldova, a ajuns la această concluzie în urma plângerilor primite de la trei cupluri de același sex italiene, care au încercat în zadar ani de zile să obțină recunoaștere ca perechi de la autoritățile țării lor.

Italia predominant catolică este ultima dintre țările vest-europene care nu are nici egalitate conjugală, nici măcar „parteneriate” sau „uniuni civile” pentru cuplurile de același sex, în ciuda faptului că sondajele de opinie și declarațiile actualei puteri politice arată o atmosferă din ce în ce mai prielnică unei asemenea schimbări în societatea italiană.

Reacția guvernului de la Roma la verdictul CEDO a fost pozitivă.

Ministra Reformei, Maria Elena Boschi, a declarat că guvernul său are deja un calendar foarte precis al adoptării legislației pentru cuplurile gay, care va fi prezentată în Senat în septembrie, iar votul final în Camera Deputaților va veni înaintea sfârșitului anului curent.

Decizia CEDO a fost comentată pe larg în Italia inclusiv pentru că recent la Roma a avut loc o mare demonstrație împotriva uniunilor civile, amintind de marșurile organizate în Franța vecină în preajma aprobării căsătoriilor gay de către parlamentul de la Paris.

Dar experții spun că în ciuda masivității protestului italian de stradă, în societatea tradițional conservatoare din Peninsula Apenină, lucrurile se schimbă, mai ales după ce altă țară fervent-catolică, Irlanda, a aprobat în primăvară prin referendum căsătoriile gay.

Decizia CEDO în cazul Italiei a fost aplaudată de apărătorii drepturilor omului din toată lumea, inclusiv pentru că ea poate stabili un precedent în Europa, mărind presiunea asupra țărilor membre în Consiliul Europei care nu recunosc cuplurile gay, din Slovacia sau Polonia până în Rusia. În comunicatul de presă de marți CEDO spune explicit că tendința între țările europene este de acceptare tot mai mare a cuplurilor gay: 24 din cele 47 de țări membre le recunosc, oferindu-le fie dreptul la căsătorie, fie la diferite „uniuni” sau „parteneriate”, iar Consiliul Europei a recomandat prin Adunarea Parlamentară și Comitetele Ministeriale ca statele membre să ia în considerare posibilitatea de a asigura gay-ilor „o formă sau alta de recunoaștere legală”.

Ce s-ar putea întâmpla în Europa după decizia CEDO privind Italia se arată într-un articol din Washington Post, care face comparația cu decizia Curții Supreme din Statele Unite, care a legalizat căsătoriile gay în toată țara: „Alte țări (europene) – scrie ziarul american - au dreptul să aștepte până ce împotriva lor se vor depune plângeri la CEDO și să insiste în instanță că situația lor este diferită de a Italiei… dar este și mai probabil ca ele să înceapă să-și schimbe legile din timp, sub presiunea deciziei luată într-un caz similar în altă țară”.

Experții anticipează că decizia CEDO referitoare la Italia ar putea complica și mai mult relațiile Rusiei cu forurile europene, tensionate oricum din cauza anexării Crimeii și implicării Moscovei în conflictul din estul Ucrainei.

În prezent cu excepția Italiei și Greciei toate membrele „vechi” ale UE, dar și țări ne-membre ca Norvegia, Islanda sau Elveția recunosc căsătoriile sau uniunile civile gay. Dintre fostele țări comuniste, Slovenia a acceptat deja căsătoriile gay, iar uniunile civile au fost legalizate în Ungaria, Cehia, Croația și Estonia.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG