Linkuri accesibilitate

Nominalizarea Maiei Sandu la conducerea viitorului guvern de la Chișinău? (contributors.ro)


Ponta încă își joacă pe degete partidul (A. Pora/„22”).

Pe site-ul contributors.ro, George Scarlat anunță ca iminentă nominalizarea Maiei Sandu la conducerea viitorului guvern de la Chișinău. Autorul face o prezentare succintă a parcursului profesional și politic al ministrului educației: studii la Harvard, activitate în staff-ul Băncii Mondiale, de unde a și venit în 2012 ca să ocupe fotoliul guvernamental, la propunerea Partidului Liberal-Democrat. Maia Sandu se bucură de o imagine de persoană „integră și principială”, în niciun fel legată de clanurile politico-financiare din Republica Moldova, iar asta ar putea fi o garanție că organismele financiare internaționale își vor relua asistența pentru Chișinău, bineînțeles în schimbul reformelor.

Proba că acest raționament este corect ar fi revenirea la negocieri cu noul guvern a experților Fondului Monetar Internațional. E deja târziu, o nouă tranșă din acord ar trebui convenită încă la începutul lui septembrie, pentru ca intrarea în incapacitate de plată a statulului moldovean, în ultimele două luni ale anului, să poată fi evitată. În opinia comentatorului de la contributors.ro, așteptatele evoluții de la Chișinău au și o altă semnificație: „veroşii politicieni de la Chişinău, scrie el, dau semnalul că s-au predat, că se dau cu totul pe mâna partenerilor de dezvoltare, în principal UE şi SUA, care vor impune reforme dure, în principal în ce priveşte justiţia şi combaterea corupţiei. Aceasta nu este o alegere uşoară pentru oligarhii din Republica Moldova”, pentru că urmarea s-ar putea traduce direct în pierderea averilor şi a libertății lor.

Ucraina ascunde „în văzul tuturor” un mare pericol nuclear, susține o analiză-dialog apărută pe site-ul hotnews.ro și realizată cu sprijinul documentar al organizatiei CEE Bankwatch Network. Autorii vorbesc despre centralele nucleare ucrainene, ale căror reactoare cu tehnologie sovietică îmbătrânesc rapid, dar sunt păstrate în funcțiune prin decizii unilaterale ale Kievului, fără consultarea statelor învecinate, cum este România. Pentru trei reactoare s-a luat deja decizia, alte trei o vor primi în acest an, iar în 2020 toate reactoarele ucrainene îi vor fi depășit limita de viață. Ucraina este semnatara unor convenții europene care ar obliga-o să anunțe asemenea situații. Nu face așa. Nu are fonduri să recondiționeze instalațiile, dar nici autoritățile de la București nu par să se agite pe subiect. Nimeni nu pune nicio întrebare. Au făcut-o însă structuri europene, ceea ce nu rezolvă situația. Cea mai mare centrală nucleară din Europa se află la numai 200 de kilometri de linia confruntărilor din estul Ucrainei și reprezintă un mare risc de accident nuclear pentru întreaga regiune.

În ediția revistei 22 apărută ieri, Andreea Pora și-a asumat predicții înaintea Consiliului Executiv al Partidului Social Democrat, convocat pentru azi, ca să aleagă un președinte interimar al partidului, după retragerea lui Victor Ponta. Jurnalista crede că Ponta încă își joacă pe degete partidul și că ar putea rămâne în picioare, baricadat la guvernare, până în 2016. PSD însă va pierde alegerile de anul viitor.

Este ceea ce anunță, chiar dacă timid, și barometrul de opinie INSCOP: Partidul Național Liberal ocupă primul loc în preferințele electoratului și se distanțează de ocupantul locului al doilea, PSD, informează ziarul Adevărul.

XS
SM
MD
LG