Linkuri accesibilitate

România: ce înseamnă alegerea lui Liviu Dragnea la vârful PSD


E posibil ca alegerea lui Dragnea să deschidă o nouă listă de priorități pentru PSD, între care ar putea figura și modificarea legislației anticorupție.

Partidul Social Democrat (PSD) inaugurează o premieră națională odată cu votul dat pentru președintele interimar al acestei formațiuni: pentru prima dată este ales un lider de partid care are un dosar penal încă nerezolvat. Înalta Curtea s-a pronunțat în primă instanță și l-a condamnat la un an cu suspendare pe Liviu Dragnea pentru fraudarea votului la Referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu din 2012.

Comitetul Executiv al PSD s-a reunit miercuri după-amiază ca să desemneze noul lider al partidului, după ce premierul Victor Ponta și-a dat demisia acum zece zile, în condiții care nu au fost total elucidate.

Șeful guvernului este acuzat de procurorii anticorupție de „fals în înscrisuri sub semnatura privată, complicitate la evaziune fiscală in forma continuată și spalarea banilor”.

Demisia lui a avut loc însă după ce Ponta a plecat intempestiv în Turcia pentru o operație la genunchi și a rămas acolo pentru recuperare vreme de aproape o lună.

În această perioadă în partid au apărut o serie de nemulțumiri la adresa lui, transormate în presiuni care l-au forțat probabil să plece din vârful PSD.

Victor Ponta rămâne totuși în fruntea guvernului, în ciuda acuzațiilor de corupție.

Liviu Dragnea a demisionat în schimb din funcția de ministru al dezvoltării și s-a autosuspendat din funcția de președinte executiv al PSD în luna mai, după ce Înalta Curte s-a pronunțat în primă instanță.

Cu toate acestea acum a candidat, iar tovarășii săi socialiști au mizat pe el. Este deputat, a fost șef al Consiliului Județean Teleorman și a candidat împotriva ministrei mediului, Rovana Plumb. Dragnea a fost sprijinit inclusiv de fostul președinte Ion Iliescu.

Dar Victor Ponta a mizat pe Plumb.

Alegerea lui Liviu Dragnea ca președinte interimar al PSD, până la Congresul care va avea loc în toamnă, creează o mare vulnerabilitate pentru cel mai mare partid din România, fiindcă dacă judecătorii se vor pronunța până atunci împotriva lui Dragnea, social-democrații ar putea rămâne din nou fără lider.

Pe de altă parte, semnalul dat de PSD alegătorilor și partenerilor din afară este mai clar ca oricând: partidul s-a săturat de lupta împotriva corupției și nu mai vrea să țină cont de nici un fel de criterii morale sau legale.

E posibil ca alegerea lui Dragnea să deschidă o nouă listă de priorități pentru PSD, între care ar putea figura și modificarea legislației anticorupție.

Au existat și până acum astfel de intenții, dar lucrurile nu au mers prea departe, fiindcă mereu au intervenit diplomații occidentali acreditați la București. De data aceasta mizele au crescut, însă, prea mult, iar PSD are nevoie de o „amnistie” pentru a se salva.

Victor Ponta rămâne premier, dar puterea lui este limitată, inclusiv prin faptul că nu mai poate controla partidul. Liviu Dragnea a declarat că primul ministru va avea toată susținerea PSD, dar terenul e alunecos, iar social-democrații s-au răzbunat mereu pe liderii perdanți, uneori chiar cu riscul de a pierde puterea.

XS
SM
MD
LG