Linkuri accesibilitate

John Kerry face lobby la New York pentru acordul nuclear cu Iranul


O întilnire cu liderii unor organizații evreiești americane, organizată la cererea Casei Albe în perspectiva deliberărilor și a votului din Congres.

Secretarul de stat american John Kerry a prezentat recentul acord nuclear cu Iranul in fata liderilor unor organizatii ale evreilor americani, reuniti la New York. Despre cum a fost primita prezentarea, în relatarea corespondentului Europei Libere la Washington.

Kerry a prezentat acordul si apoi a raspuns unor intrebari ale participantilor. Reuniunea a fost cu usile inchise, la ea participind 120 de lideri evrei americani. Vice-presedintele organizatiei, care a organizat evenimentul, a spus ca schimbul de opinii a fost „intens” si „serios”.

Malcolm Hoenlein a relatat ca intrebarile au vizat ce se intimpla daca Teheranul nu isi respecta obligatiile asumate, intervalul de 24 de ore autorizat intre anuntarea si efectuarea inspectiilor la instalatii nucleare iraniene si intervalul de timp la care Iranului ii va fi permis sa continue cercetari cu privire la energie nucleara. Hoenlein a spus ca una dintre interventiile cele mai energice impotriva acordului a venit de la fostul coleg al domnului Kerry, Joseph Lieberman, care a facut parte, alaturi de John Kerry, din Senatul american.

Intilnirea a fost organizata la cererea Casei Albe care face campanie in favoarea acordului, in perspectiva deliberarilor si votului din Congres. Hoenlein a aratat ca administratia este evident ingrijorata de ceea ce Congresul ar putea intreprinde.

Un senator cheie este democratul Charles Schumer, care face parte din conducerea partidului sau, in acea camera a Congresului si care este un aparator al intereselor Israelului. Senatorul nu s-a pronuntat inca cu privire la acordul care este criticat in Israel de toate partile spectrului politic.

Malcolm Hoenlein si-a exprimat opinia ca la momentul respectiv senatorul va lua decizia adecvata. Anterior intilnirii, Kerry declarase la Consiliul pentru Relatii Externe din New York ca Israelul ar putea fi invinuit daca Congresul respinge acordul. „Ma tem de ce se poate intimpla daca Congresul respinge acordul, prietenii nostri din Israel vor deveni mai izolati si vor fi invinuiti”. El a mai spus ca premierul israelian Netanjahu nu a oferit o alternativa viabila la actuala intelegere.

XS
SM
MD
LG