Candidatul la funcţia de prim-ministru Valeriu Streleţ poartă discuţii cu fracţiunile parlamentare şi partenerii sociali. S-a depășit oare situația de criză politică la Chișinau? Un interviu cu expertul în administratie publică de la București Sorin Ioniţă, preşedintele Expert Forum din România.
Europa Liberă: Cum se vede din afară scena politică de la Chişinău, situaţia social-politică de aici, din Republica Moldova? Se deosebeşte ceea ce înţelege lume că se întâmplă în ţara lor şi cei care văd lucrurile din exterior?
Sorin Ioniță: „Cred că da. Nu ştiu câtă lume din Europa e atentă la ce se întâmplă în Republica Moldova, dar unii oameni la Bucureşti măcar sunt atenţi şi se vede de aici, în primul rând, frustrarea din societate, că nu se poate ajunge la o decizie tranşantă nici măcar când situaţia economică e destul de
Desemnarea premierului a fost un fiasco, până la urmă, cel puţin în raport cu ce se aştepta partea mai reformistă a societăţii moldoveneşti.
proastă şi sunt atâtea priorităţi. Şi iată că ce vedem acum cred că e un fel de paralizie a deciziei: „mergem înainte de-a buşilea, fără să fie foarte clar către ce. Ştim şi noi că nu sunt prea multe şanse”. Desemnarea premierului a fost un fiasco, până la urmă, cel puţin în raport cu ce se aştepta partea mai reformistă a societăţii moldoveneşti. Şi nu cred că foarte multă lume se aşteaptă că aranjamentul acesta propus acum să fie foarte stabil. În primul rând, nu este foarte clar: aceasta e o guvernare pentru ce, pentru care obiective?”
Europa Liberă: Un guvern pro-european cu multă reticenţă din partea opiniei publice în privinţa acestei apropieri a Moldovei de UE, aceasta constată mai mulţi observatori.
Sorin Ioniță: „Este foarte clar că lucrurile se scaldă. Or, Europa în momentul acesta are atâtea probleme în siajul Greciei şi al altor chestiuni, urmează valuri de alegeri, există extremişti în multe ţări importante. Politicienii europeni de vârf au alte griji. Moldova în momentul acesta trebuia să aibă un program foarte clar, nişte lideri foarte credibili, care să meargă şi să curteze Europa şi partenerii externi cu credibilitate personală. Exact aceasta este soluţia care s-a evitat în Moldova. Nu ştim de ce. Nu putem decât bănui de ce.”
Europa Liberă: Şi bănuielile care ar fi, domnule Ioniţă?
Sorin Ioniță: „A fost destul de circulat zilele acestea acel celebru interviu al domnului Mihai Ghimpu de la PRO TV, în care o respingea pe candidata Maia Sandu. Or, era un interviu destul de halucinant, pentru că, trecând dincolo de cuvinte şi de coloratură, dar la argumente, era straniu. Domnul Ghimpu, de fapt, a respins-o, pe alocuri spunea: „De ce repetă ea ce am scris noi în program?”. Deci, practic, o acuza că vrea să aplice măsuri pe care le aveau ei în program, dar: „De ce zice ea în locul nostru?”, o chestie de genul acesta. Plus acea idee că un prim-ministru trebuie să execute ce îi spune o coaliţie de partide este o idee destul de naivă. Adică, sigur că trebuie să existe o cooperare, trebuie să existe o negociere permanentă între o coaliţie de partide şi un prim-ministru, dar
Nu te poţi preface că eşti european şi să continui înainte, şi să te prefaci că ai Acord de Asociere şi că îl pui în practică cu bună credinţă, atâta vreme cât se vede, chiar şi de la Bucureşti de oameni neinformaţi, se vede că se doreşte insularizarea justiţiei şi ţinerea lucrurilor pe loc.
nu poţi să-i iei complet unui premier atribuţia de a avea un cuvânt în alegerea colegilor. Şi dată fiind situaţia politică din Moldova, mie mi se părea de bun simţ condiţia pe care o pusese doamna Maia Sandu, tuturor ni se părea de bun simţ, că trebuie schimbată cumva conducerea Băncii Naţionale, plus, unde cred eu că s-ar rupt filmul, dar aici speculez, chiar mai important decât aceasta, este, probabil, bătălia pe justiţie în Moldova – pe Ministerul Justiţiei, pe Procuratură ş.a.m.d. Deci, nu te poţi preface că eşti european şi să continui înainte, şi să te prefaci că ai Acord de Asociere şi că îl pui în practică cu bună credinţă, atâta vreme cât se vede, chiar şi de la Bucureşti de oameni neinformaţi, se vede că se doreşte insularizarea justiţiei şi ţinerea lucrurilor pe loc. Şi pentru aceasta vinovat este, în primul rând, PD.”
Europa Liberă: De ce?
Sorin Ioniță: „Toată lumea ştie aceasta. Ei au acele portofolii, au acele mari interese. Am văzut că societatea moldovenească ştie unde să pună blamul, sunt demonstraţii în faţa casei unor demnitari. Lumea nu e proastă, vede aceste lucruri. La a treia zi s-a aflat şi în Occident, prin intermediul ambasadelor. Nu poţi păcăli misiunea europeană pe justiţie, care va veni, spunând că tu vei face, vei drege, vei reforma, din moment ce ai respins un premier care spunea un lucru de bun simţ: „Să dinamizăm Procuratura. Şi anume voi, partidelor, în Parlament, pentru că voi puteţi schimba oamenii, nu eu ca prim-ministru numit”, evident. Tocmai despre aceasta era vorba.”
Europa Liberă: S-a ajuns la desemnarea unui alt candidat pentru fotoliul de premier, domnul Valeriu Streleţ. Dacă e să-l citez, el spunea că Moldova ar fi într-o profundă criză economică, politică, socială, morală, generată de fraude din sectorul financiar-bancar, corupţie, lipsa unor repere de dezvoltare şi ineficienţa instituţiilor publice. Credeţi că mesajul domnului Streleţ diferă mult de ceea ce spunea ceva mai devreme Maia Sandu?
Sorin Ioniță: „Domnul Streleţ spune ce spunea Maia Sandu, candidat de prim-ministru, şi exact ce spunea domnul Mihai Ghimpu în acel interviu. Pare că toată lumea e absolut de acord. Şi atunci nu e clar, când te uiţi din afară, de ce sunt supăraţi unii pe alţii, de ce nu se acceptă și de ce se enervează. De ce se enervează pe cineva, când acel cineva spune exact ce spune şi el?”
Europa Liberă: Dar celor din exterior le este clar cine face algoritmii aceştia politici în Republica Moldova, cine îşi pune oamenii în instituţiile care generează corupţie?
Sorin Ioniță: „Este foarte clar. Există rapoarte. Tot ceea ce ştiţi dumneavoastră şi ceea ce ştie societatea informată de la Chişinău se ştie şi în centrele de
Senzaţia mea este că acolo se practică un dublu limbaj, chiar mai abitir decât la noi, la Bucureşti.
putere europene prin intermediul nenumăraţilor observatori, ziarişti bine informaţi şi rapoartelor trimise de ambasade. Dacă îşi închipuie cineva că nu se ştie... Senzaţia mea este că acolo se practică un dublu limbaj, chiar mai abitir decât la noi, la Bucureşti. Există acest dublu limbaj şi agende ascunse, că, de fapt, despre aceasta este vorba, din moment ce toată lumea în public spune acelaşi lucru, dar ei totuşi se ceartă şi nu se înţeleg şi lucrurile nu se întâmplă înseamnă că lumea are o agendă ascunsă şi că ce spune la televizor e doar un drapaj.”
Europa Liberă: Iar o agendă ascunsă ce ar însemna, dacă e să deschideţi parantezele?
Sorin Ioniță: „Agenda ascunsă înseamnă impunitate de la un nivel în sus în ierarhia politică, deci, menţinerea nonacţiunii Procuraturii pentru persoane de la un anumit nivel în sus, neinvestigarea serioasă a mega-fraudei de care se tot vorbeşte, neeliberarea Procuraturii de sub control politic şi împingerea ei către acţiune concretă, deschiderea unor cazuri relevante. Cerusem nişte informaţii recent, într-un proiect în Republica Moldova, şi am primit o scrisoare de la Procuratură: „Pe conflict de interese în ultima vreme nu s-a deschis niciun caz”. Procuratura, fie pe sesizări, fie pe autosesizări, nu are niciun caz iniţiat. Deci, pare că lucrurile sunt foarte ok, nu există conflict de interese în Moldova nici la nivel local, nici la nivel central. Să fie astfel de indicatori de performanţă? Adică tu trebuie să spui ce faci, nu numai să ţii discursuri. Senzaţia mea că miza reală a bătăliei aceasta este: „Lăsăm la vârful sistemului oameni necontrolabili, cum, probabil, ar fi fost sau era teama că ar fi fost Maia Sandu, care să ne încurce ploile? Sau ţinem totul sub obroc ca până acum?”. Practic, în limbajul dublu, spunând europenilor ce vor ei să audă: „Poate îi păcălim la misiunea pe justiţie, poate păcălim FMI să reînnoim acordul. Cine ştie? Dar noi continuăm cum ştim noiʾ.”
Europa Liberă: Dar aceste păcăleli împotmolesc şi mai mult situaţia şi aşa destul de precară din Republica Moldova, dacă ne referim şi la economie, şi la politic, şi la toate celelalte.
Sorin Ioniță: „Dar eu cred că, în primul rând, nu va mai funcţiona. Pentru că şi până acum se ştia sau erau suspiciuni, însă a fost un prim-ciclu, o alianţă pro-europeană, a încercat, chiar a reuşit unele lucruri. Eu nu cred că guvernările de până acum ale alianţei pro-Europa au fost complet irelevante. Nu au fost, unele lucruri s-au făcut. Dar nu poţi veni, într-un nou ciclu, şi să faci genul acesta de jocuri, şi să te aştepţi să te mai creadă cineva, ca şi când ei ar fi proşti. Şi noi, România, multe ţări din Estul Europei, am avut iluzia aceasta că occidentalii sunt proşti, nu înţeleg, le spunem noi, semnăm nişte chestii cu ei, dar noi facem aici ce ştim noi acasă şi, în special, nu schimbăm relaţiile de putere. Pentru că despre aceasta este vorba – statul de drept şi justiţia, şi o Procuratură liberă va schimba relaţia de putere, vor fi oameni care vor pierde putere și bani, și resurse, şi acces la resurse. Şi atunci, sigur, ei se luptă şi nu lasă lucrurile din mână. Şi pare că sunt destul de mulţi şi în toate partidele. Senzaţia acum este că s-a bătut palma şi nu e vorba numai de alianţă, e vorba şi de cei din aşa-zisa opoziţie. Pare că e destul de mult consens ca Moldova să stea pe loc, la nivel de elită politică, aşa cum lucrurile sunt acum.”
Europa Liberă: Cu Valeriu Streleţ, dacă ajunge în fruntea guvernului, se urneşte carul din loc? Sau ce ar trebui să se întâmple, ca să nu se bată pasul pe loc?
Sorin Ioniță: „Nu-l cunosc personal, decât tot aşa ce s-a scris în ultimele zile despre dânsul, au apărut articole. Dar e ceva din biografia dumisale care îl recomandă drept armăsarul care va mânca jar şi se va da peste cap, adică se va transforma invers, cu aripi? Nu prea. Nu prea. Are aerul că este om de sistemul din care face parte. Tocmai despre aceasta este vorba. Sper să mă înşel, cred că toată lumea speră să ne înşelăm, în primul rând cei din Moldova.
Dacă dumnealui va da de pământ cu cei de la Banca Naţională, cu cei din Procuratură, atunci de ce nu au pus-o pe Maia Sandu înainte? Adică, de la ce s-au luat, de ce s-au supărat, dacă acestea nu erau probleme?
Însă dumneavoastră vedeţi o negociere credibilă cu FMI? Și dacă dumnealui va da de pământ cu cei de la Banca Naţională, cu cei din Procuratură, atunci de ce nu au pus-o pe Maia Sandu înainte? Adică, de la ce s-au luat, de ce s-au supărat, dacă acestea nu erau probleme? Credeţi că va păcăli misiunea europeană pe justiţie, continuând cu actuala şefie, continuând cu Ministerul Justiţiei, aşa cum se vorbeşte acum, să fie arondat? Până la următoarea-i suverană poate face ce vrea, să pună pe cine vrea în funcţie. Însă problema este să te creadă cei din afară, de care tu ai nevoie, că nu ei au nevoie de tine.”
Europa Liberă: Dar de-a lungul anilor, partenerii de dezvoltare ai republicii Moldova au spus că pentru dânşii nu contează ce culoare politică reprezintă cei de la putere, pentru că ei ajută ţara şi cetăţenii acestui stat.
Sorin Ioniță: „Aşa este şi acum. Şi aşa este în toate ţările. Pentru ei nu contează culoarea politică, dar contează ce faci. Culoarea politică este ok acum în Moldova, există o alianţă pro-europeană de guvernare, mai bine de atât nu se putea. Culoarea e în regulă. Problema sunt oamenii puşi în funcţie: vor avea credibilitatea că şi fac? În acest nou ciclu nu va mai fi ca acum cinci-şase ani, că nici Europa nu mai e ca acum cinci-şase ani, s-au întâmplat lucruri şi acum vor ajuta atâta câtă credibilitate au liderii. Vor fi în continuare mici transferuri, programe umanitare, vor fi donatori bilaterali ca până acum, se va mai face câte un proiect rural, câte ceva, dar aici este vorba de o îmbrăţişare strategică a Moldovei de către Europa pe teme foarte mari şi acolo trebuie un angajament foarte ferm, oameni credibili.”
Europa Liberă: Ţinând cont de realităţi, iarăși, de împrejurări, Alianţa pentru Integrare Europeană 3 poate rezista mult, se poate ajunge la alegeri parlamentare anticipate, se poate schimba raportul de forţe în Legislativ? Ce scenarii sunt mai plauzibile?
Sorin Ioniță: „Dacă se ajunge foarte repede la alegeri anticipate, nu-mi dau seama ce mare scofală ar fi. Pentru că nu văd ce rezultat să obţii mai bun, decât acesta care a fost obţinut acum de curând. Ce să se inventeze de undeva în trei săptămâni? Un partid luminos pro-european? Nu ştiu ce să spun. Problema mie mi se pare că este de leadership, degeaba ne tot întoarcem la electorat, fluturăm programe care sună foarte ok. Oamenii votează citind ce este pe acea hârtie, iar liderii, puţini, acei de la vârf, au, de fapt, agendă ascunsă. Aceasta este marea problemă. Ce spun ei în public nu este atât de în neregulă, e foarte în regulă ce spune alianţa în public.”
Europa Liberă: Dar se pare că ei se şantajează pe interior, în cadrul acestei coaliţii pe care au creat-o.
Sorin Ioniță: „Nu ştiu cine şantajează pe cine, dar am impresia că s-a ajuns la o situaţie în care toţi ştiu câte ceva despre toţi şi se şantajează toţi unii pe alţii. Acesta e cercul vicios care trebuie spart. Şi de aceea nici nu l-au spart prin numirea unei persoane ca Maia Sandu sau altcineva, că sunt mulţi moldoveni ok, care ar putea ajunge în poziţii înalte de acum. Nu e adevărat că lipsesc resursele umane în Moldova. Nu lipsesc, există. Dar până nu se sparge coteria de acolo...”
Europa Liberă: Se sparge pe interior sau o sparge cineva din afară?
Sorin Ioniță: „Din afară e mai greu. De exemplu, putem visa că acum, de pe acest piedestal, Maia Sandu îşi poate face un partid care să atragă acest electorat, care să vrea ca ce e în guşă să fie şi în căpuşă, să nu mai existe agendă dublă, ca ceea ce spunem pe hârtie să facem şi când ajungem în funcţie. Şi există o proporţie. Dar se poate face şi dinăuntru. Citeam răspunsul domnului Dorin Chirtoacă când a fost întrebat: „Ce aveţi de comentat la această situaţie?” şi dumnealui înţeleg că nu a comentat, a refuzat să comenteze şi i-a trimis pe oameni înapoi la domnul Ghimpu.”
Europa Liberă: Cum aţi înţeles acest mesaj? Şi ce aţi descifrat?
Sorin Ioniță: „Poate citesc eu prea mult în semne, dar mi se pare că dumnealui s-a delimitat de domnul Ghimpu. Ca o delimitare, eu cred că Dorin Chirtoacă e un om aflat într-o poziţie destul de incomodă zilele acestea şi că el ar putea fi cineva, cu o legitimitate nouă acum, după nişte alegeri foarte acerbe, pe care le-a câştigat, să ia flamura şi să schimbe un pic tonul dezbaterii undeva la vârful alianţei. Deci, cineva trebuie să fie campion, cineva trebuie să ia un steag şi să se ducă cu el înainte. În România a făcut aceasta Băsescu în 2005, aşa cum era el smucit şi cu multe defecte personale. Cineva trebuie să ia această flamură, ca lumea să ştie încotro să se ducă şi atunci să vină şi alţii după el, că vor veni şi alţii după el. Deci, ori Chirtoacă, ori Maia Sandu, ori altcineva. Modul cum s-au proptit acum partidele la vârf între ele şi, repet, nu văd mare deosebire între actuala alianţă şi opoziţie, până la urmă, mă refer la stilul politic, că unii au un program că vor cu Europa, alţii au mesaje mai ambigue. Dar ca stil politic şi atitudinea faţă de statul de drept, eu în momentul de faţă nu văd mare deosebire.”