Linkuri accesibilitate

Noul guvern promite să continue neabătut parcursul european


Parlamentul a votat la limită componența noului cabinet AIE-3 în ciuda opoziției socialiștilor și a comuniștilor.

Noul guvern a fost instalat astăzi cu votul a 52 de deputați ai al Alianței pentru Integrare Europeană, cu unul mai mult decât strictul necesar. Dar guvernul Streleț este numai parțial nou. Din 16 miniștri, zece au deținut portofolii și în fostul guvern Gaburici, iar cinci în fostul guvern Leancă – aceștia sunt miniștri ai PLDM și PD. Principala schimbare – revenirea PL în guvern, dar și în acest caz un ministru a mai făcut parte din guvernele primelor două Alianțe pentru Integrarea Europeană. O relatare despre cum a decurs votul și puținele noutăți pe care le aduce noul guvern.

În prezentarea pe care a făcut-o în Parlamentul a programul său de guvernare premierul Valeriu Streleţ a început cu lupta împotriva corupţiei, despre care a spus că e prioritatea de bază a cabinetului său:

„Acest fenomen a devenit omniprezent, generând reacţii în lanţ care strangulează statul de drept.”

Pe plan extern, premierul a promis continuarea parcursului european, realizarea agendei de asociere astfel ca Moldova să obţină statutul de ţară-candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. Aprofundarea parteneriatului strategic cu România, a relaţiilor de bună vecinătate cu Ucraina, cu accent pe integrarea europeană, dar şi dinamizarea dialogului politic cu Federaţia Rusă în vederea normalizării relaţiilor bilaterale, sunt alte priorităţi ale politicii externe.

Adresându-se deputaţilor, premierul le-a spus că învestirea guvernului său are loc într-o perioadă extrem de dificilă, prin urmare sunt necesare măsuri urgente:

„Frauda de proporţii din sistemul bancar a generat o reacţie în lanţ care a destabilizat situaţia economică. A dus la scumpiri în lanţ şi la regres economic. Relaţiile cu partenerii de dezvoltare sunt la cel mai jos nivel de la 2009 încoace. Asistenţa financiară externă destinată pentru suport bugetar este suspendată sau îngheţată.”

Socialiştii au spus de la bun început că nu vor vota un guvern al coaliţiei pro-europene indiferent de cine va fi condus, ce componenţă nominală va avea şi ce program de guvernare va propune. Că parlamentarii comunişti nu vor susţine Guvernul Streleţ, aşa cum l-au susţinut pe cel precedent al coaliţiei minoritare PD şi PLDM, a anunţat înainte de procedura de vot liderul PCRM. Vladimir Voronin a spus că fracţiunea sa nu poate susţine şi de această dată noua veche componenţă a cabinetului, întrucât guvernul va fi o marionetă a unor politicieni din tenebru, iar programul de guvernare e unul formal. Un mesaj similar l-a sonorizat şi fostul premier Iurie Leancă vorbind şi în numele colegilor săi Carpov şi Juravschi.

După ce a trecut în revistă defectele guvernelor pro-europene din 2009 încoace, liderul PSRM, Igor Dodon, a spus: „Din nou încercaţi să convingeţi Parlamentul, societatea că acest guvern va fi altul, va fi mai bun. Vreau să vă deschid un secret ştiut de toţi – nici voi nu credeţi că va fi mai bun. Aţi înţeles cu toţii unde aţi adus ţara.”

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, a spus că nu crede nici el în funcționalitatea celui de-al cincilea guvern, cel condus de Streleţ, din cei șase ani de guvernare a partidelor pro-europene: „Nu susţinem categoric guvernul în aşa compenenţă. Majoritatea din ei nu sunt profesionişti în domeniu. Aşa ceva nu poate să dea rezultate.”

Iată cum a explicat deputatul neafiliat, liderul PPEM, Iurie Leancă, de ce nu susţine programul de guvernare al AIE3: „Motivele sunt multiple. Nu văd schimbări radicale în raport cu precedenta alianţă formată în februarie, aceeaşi protagonişti, s-a mai adăugat încă unul nou vechi; felul cum a fost negociat acest acord de coaliţie – netransparent; lipsa de dorinţă de a ne antrena pe noi care partajăm aceleaşi obiective; faptul că iarăşi interesele de partid au prevalat.”

Spre deosebire de PCRM şi PSRM care au votat împotrivă, grupul deputaţilor neafiliaţi în frunte cu Leancă s-au abţinut de la vot.

Guvernul Streleţ şi-a început mandatul cu majoritate de miniştri din vechiul cabinet. Puţinele substituţii datorându-se revenirii PL în arcul guvernamental şi schimbărilor în urma repartizării ministerelor între cele trei partide.

Patru din cele şase nume noi din cabinetul Streleţ sunt din partea PL. Deputata Corina Fusu o va înlocui pe Maia Sandu la Ministerul Educaţiei. Fostul ministru al transporturilor în primele două guverne AIE, Anatol Şalaru, este noul ministru al Apărării. La Ministerul transporturilor, liberalii l-au delegat pe deputatul Iurie Chirinciuc, iar la Ministerul Mediului pe Valeriu Munteanu. Preluând de la PD Ministerul tineretului, PLDM a înaintat-o pe fosta viceministră a educaţiei Loreta Handrabura. Un alt fost viceministru, cel al transporturilor, Vladimir Cebotari, este noul ministru al Justiţiei, portofoliu care a revenit democraţilor de această dată. La Sănătate şi la Muncă este o rocadă a miniştrilor democrat şi liberal-democrat, Ruxanda Glavan şi Mircea Buga.

Întrucât şase dintre deputaţii au ajuns în guvern, PLDM şi PL ar urma să-i înlocuiască în Legislativ, iar PD ar urma şi el să suplinească locul deputatului Vlad Plahotniuc care a anunţat după votul de învestitură a guvernului că îşi depune mandatul de deputat fără a da explicaţii.

Previous Next

XS
SM
MD
LG