Linkuri accesibilitate

Desemnarea ca premier a lui Valeriu Streleț, și nu a Maiei Sandu, e o soluție mediocră, care lasă amorsat riscul unui viraj spre Moscova (Contributors.ro, România Liberă)


Rusia și Ucraina (Evenimentul zilei).

Desemnarea ca premier a lui Valeriu Streleț, și nu a Maiei Sandu, este privită pe site-ul Contributors.ro și în „România liberă” drept o soluție mediocră, care lasă amorsat, dincolo de Prut, riscul unui viraj spre Moscova. În analiza publicată la contributors.ro, Valentin Naumescu folosește cuvinte dure. Streleț este „un compromis politic cenuşiu”, cu singurul „merit” că a întrunit acordul partidelor membre ale Alianței pentru Integrare Europeană. Acordul miroase însă a „cacealma” și „ne dă serios de gândit asupra manevrelor politice, onestităţii şi bunelor intenţii ale celor care fac jocurile în politica de la Chişinău”. E bine că s-a refăcut coaliția celor trei partide pro-europene, e bine că au ieșit din ecuație comuniștii, dar nu e suficient. Cu atât mai mult cu cât este o victorie cu termen dat, adică până la alegerile prezidențiale de anul viitor, arată Naumescu. În opinia sa, Chișinăul pare să rateze momentul bun, suflul, simpatiile europene şi credibilitatea obținute după 2009 și „se afundă [...] tot mai mult într-un impas al opţiunilor şi soluţiilor de reformare şi occidentalizare reală a republicii.

România se află și ea într-o situațăie ingrată: „nu poate nici întoarce spatele unui guvern care se autointitulează pro-european”, dar „nici (nu poate) legitima o eventuală lipsă de voinţă politică în a face reforme esenţiale”. Trebuie deci luat taurul de coarne, adică ținut cont de semnalul tras de cancelarul german Angela Merkel imediat după alegerea președintelui Klaus Iohannis: Occidentul se bazează pe București în chestiunea Moldovei.

Premierul desemnat al Republicii Moldova mai și seamănă cu președintele rus Vladimir Putin, doar că nu are aplombul lui. Este „un personaj șters, fără anvergură, care și-a făcut averea aproape exclusiv pe spezele statului”, în contrast total cu Maia Sandu - „o reformistă care și-a dovedit calitățile și atașamentul față de ideile occidentale”, se arată în editorialul „României libere”. Articolul privește guvernarea Alianței pentru Integrare Europeană ca pe un stat „aproape eșuat, acaparat de o oligarhie crescută după chipul și asemănarea celei rusești”. Nu este exclus ca moldovenii, „sătui de promisiuni și furăciuni”, să aleagă drumul spre Rusia, pentru că Moldova are „oameni săraci, needucați și ușor de manipulat”. În aceste condiții, se mai arată în editorialul „României libere”, „manevrele” Alianței pentru Integrare Europeană” slujesc de fapt Moscovei.

La rubrica sa din „Evenimentul zilei”, Iulian Chifu discută „bravada” președintelui Dumei de Stat de la Moscova, care tocmai „a anunțat” că țara sa „nu dorește să ocupe Ucraina”. Dacă ar vrea, „ar face-o în 3-5 zile fără nicio problemă”. Comentatorul demontează extravaganta declarație: Rusia ar putea cuceri, cel mult, părți din Ucraina, așa cum a făcut deja, problema este cum să le și păstreze. Armata ucraineană nu mai e cea din primul moment al războiului din Estul separatist: e mult mai puternică. Rusia ar avea nevoie de 1 milion -1,5 milioane de soldați pregătiți și înarmați ca s-o ocupe. Or are numai 300.000 și, scrie Iulian Chifu, „falimentul național e după ușă”.

XS
SM
MD
LG