Linkuri accesibilitate

Iurie Leancă neîncrezător în bunele intenții ale liderilor coaliției (România Liberă)


Legea care „incriminează cultul persoanelor vinovate de legionarism, fascism, rasism, xenofobie, precum şi promovarea unor simboluri, concepţii, doctrine, aparţinînd aceluiaşi spectru ideologic” (A. Pleșu/Adevărul).

Liderii Alianței pentru Integrare Europeană sunt citați de site-ul Hotnews cu declarațiile de după învestirea noului premier Valeriu Streleț. Se promite neintervenția politicului în deciziile guvernului, cu excepția situațiilor „delicate” (Mihai Ghimpu), și se reafirmă drept miză urgentă readucerea la masa discuțiilor a Fondului Monetar Internațional.

Într-un interviu acordat României libere, fostul premier Iurie Leancă se arată însă neîncrezător în bunele intenții ale liderilor coaliției. Ei nu s-au delimitat de politica guvernului minoritar anterior. Sub premierul Chiril Gaburici, spune Leancă, s-a subvenționat practic regimul separatist de la Tiraspol prin importul de energie electrică din Transnistria. Alternativa, cu 40% mai ieftină, ar fi fost interconectarea cu România. Nici în domeniul justiției nu sunt convingătoare bunele intenții ale liderilor Alianței. „E ușor să spui să treacă DNA Prutul, dar e mai complicat să vrei să faci ce face DNA. Experți europeni avem încă din 2014, dar e nevoie de mai mult decât atât, de o misiune care să pună presiune pe Guvern pentru a lăsa justiția independentă”, spune Leancă. El are, în acest interviu din România liberă, cuvinte dure despre firea orgolioasă a politicienilor moldoveni - dacă nu a moldovenilor în general. Numai prin „rânza” liderilor PLDM, PDM și PL a fost posibil ca Alianța să se lipsească de cele trei voturi câte i-ar fi adus în Parlament Partidul Popular, pe care îl conduce. Totuși, PPM va face opoziție în sensul pro-european, va susține „tot ce va fi în favoarea Republicii Moldova și a cetățenilor săi, în favoarea consolidării parcursului european suspendat acum”. Invitatul României libere mai spune că e greșit să se atribuie vina pentru situația în care se găsește Moldova ba Rusiei, ba Bruxelles-ului, ba Washingtonului. Vina aparține pur și simplu oamenilor politici de la Chișinău. Dinspre Moscova, susține el, în 2015 nici n-au venit presiuni mai mari decât în anul anterior când, totuși, au existat progrese.

Cu puțin timp în urmă, președintele României Klaus Iohannis a promulgat o lege care „incriminează cultul persoanelor vinovate de legionarism, fascism, rasism, xenofobie, precum şi promovarea unor simboluri, concepţii, doctrine, aparţinînd aceluiaşi spectru ideologic”. Andrei Pleșu comentează în Adevărul nu atât miza actului normativ, care i se pare îndreptățită, cât modul în care decurge dezbaterea publică. „Dinspre dreapta, legea în discuţie e anti-legionară, iar dinspre stînga e anti-comunistă! E interesant că şi unii şi ceilalţi o socotesc ne-patriotică”, observă comentatorul și adaugă că se teme de supra-interpretări păgubitoare din punct de vedere cultural: „Nu vreau să mai trăiesc o dată sub flagelul interdicţiei culturale, sub care am crescut in anii regimului trecut. Nu vreau să fiu suspect nici dacă citesc Sartre, nici dacă citesc Ezra Pound, Céline, sau Heidegger, nici dacă admir talentul lui Cioran, mintea lui Noica, graţia atotştiutoare a lui Mircea Vulcănescu. Nu am nevoie să ader la biografia lor, la opţiunile discutabile ale vieţii lor publice, pentru a mă lăsa sedus de prestaţia lor intelectuală şi, da, pentru a-i omagia fără rezerve şi în orice fel, pentru rolul pe care l-au dobîndit, pe merit, în cultura ţării şi a veacului”.

XS
SM
MD
LG