Linkuri accesibilitate

Bulgaria: scăderea investițiilor străine


Camera de comerț germano-bulgară a definit obstacolele în calea investitorilor germani – licitații netransparente, corupție, crima organizată, administrație și justiție ineficiente, absența reformelor, instabilitatea politică și socială.

Continuă scăderea investițiilor străine în Bulgaria. În luna mai în țara la sud de Dunăre au intrat cu 45% mai puțin bani fața de aceiași luna a 2014.

În pofida celui mai mic, în cadrul Uniunii Europene, nivel al taxei asupra profitului și al taxei corporative de numai 10%, investitorii străini ocolesc Bulgaria fiind tot mai puțin dispuși de a înregistra sau cumpăra companii și proprietăți imobiliare.

Cea mai mare parte din investițiile străine în luna mai – 74,2 milioane de euro, au capătat forma unor instrumente ale datoriei externe și interne. Retragerea unor astfel de investiții poate avea loc mai repede.

Profitul reînvestit este de numai 13 milioane de euro.

Pe țări, cel mai mare investitor este Olandă. În primele cinci luni ale anului din aceasta țară au venit 490 de milioane de euro – 79% din totalul investițiilor străine. În 2014 cu 750 de milioane de euro, aceasta țară s-a situat în fruntea clasamentului. Explicația constă în preferințele fiscale asigurate de a.z. forma B.V. a înregistrării unei companii care practic reprezintă o formă off-shore. Mai multe companii bulgare sunt înregistrate în Olanda așa că o mare parte din investițiile străine sunt de fapt realizate de investitori autohtoni.

Pe lista investitorilor mari urmează Marea Britanie, Belgia, Franța și Grecia.

Prognoza Comisiei Europene pentru climatul investițional nu este optimistă. Cea a guvernului Borisov însă este una pozitivă. Ministrul de finanțe, Goranov, așteaptă o creștere în 2015 a investițiilor străine până la 3,2% din PIB - de aproape 2 ori mai mult fața de situația în 2014.

Camera de comerț germano-bulgară a definit obstacolele în calea investitorilor germani – licitații netransparente, corupție, crima organizată, administrație și justiție ineficiente, absența reformelor, instabilitatea politică și socială.

Scăderea investițiilor străine este compensată în parte de gradul mai mare de absorbție a fondurilor europene care se îndreaptă cu precădere spre modernizarea infrastructurii și în proiecte de îmbunătățire a mediului. În ultimele luni au fost predate peste 40 de km de autostradă. În curând va fi inaugurată moderna uzină sofiotă de prelucrare a deșeurilor menagere.

Previous Next

XS
SM
MD
LG