Linkuri accesibilitate

Instituțiile de drept și sectorul justiției sunt în continuare controlate politic (V. Socor/Ziarul Național)


Ministerului de Externe de la Chişinău devenit „minister al propagandei” (Iurie Leancă/Jurnal de Chișinău).

Analistul politic al Fundaţiei Jamestown şi Eurasia Daily Monitor, Vladimir Socor, este citat de Ziarul Național cu o părere critică despre modul în care a decurs formarea Guvernului condus de Valeriu Streleț. Analistul spune că instituțiile de drept și sectorul justiției sunt în continuare controlate politic, iar asta face ca noul Guvern să nu inspire prea multe așteptări. Streleț i se pare lui Vladimir Socor o personalitate puternică, dar el nu crede în promisiunea liderilor AIE 3 de a nu se implica în activitatea Guvernului. Analistul nu exclude că Guvernul ar putea fi nevoit să își dea demisia când se va ajunge la alegerea șefului statului, în martie-aprilie 2016.

Cuvinte şi mai critice la adresa Guvernului Streleţ are analistul român Valentin Naumescu. Într-un articol publicat de politicon.md, el scrie despre cabinetul Streleţ că porneşte la drum fără a benefficia de entuziasmul societăţii moldoveneşti, părând o soluţie mediocră, un compromis politic cenuşiu, care are singurul merit de a fi fost acceptat de liderii ofiliţi ai celor trei partide ale AIE3.

Analistul politic Nicolae Negru sugerează într-un comentariu publicat în „Ziarul Național” schimbarea liderului PLDM, Vlad Filat cu Maia Sandu. Negru este de părere că ar fi păcat ca Maia Sandu să plece de pe scena politică, iar o plecare a sa a fi o pierdere dublă și pentru PLDM. Potrivit editorialistului, Maia Sandu și-ar putea realiza ideile despre cum trebuie să funcționeze un partid politic în cadrul PLDM, dacă Vlad Filat și colegii săi i-ar propune să ocupe scaunul de lider, iar ea ar accepta. „Ar fi și o șansă nouă, din mai multe puncte de vedere, pentru această formațiune care rezistă tot mai greu loviturilor din toate părțile,” este de părere Nicole Negru.

Într-un interviu pentru „Jurnal de Chişinău”, Iurie Leancă, preşedintele Partidului Popular European din Moldova, vorbeşte despre instituţia pe care a condus-o altădată, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, ca despre un minister al propagandei. Motivul din care o face este explicat de domnia sa în felul următor: după formarea „coaliţiei minoritare”, acest minister a încercat să prezinte lucrurile în roz, că totul este bine şi frumos, că se implementează Acordul de Asociere, că Republica Moldova se mişcă spre UE. „Şi lumea, confruntând declaraţiile ministerului cu ceea ce se întâmplă de fapt în Republica Moldova, au aplicat Ministerului de Externe de la Chişinău eticheta „Ministerul Propagandei”, spune în interviu Iurie Leancă.

Portalul Anticorupție.md scrie că numele lui Iurie Topală (PL), care a fost numit la 3 august director interimar la ÎS „Căile Ferate ale Moldovei”, a figurat, anterior, în mai multe articole de investigație, fiind bănuit de scheme de corupție. Portalul amintește, printre altele, cu referință la un articol din „Ziarul de Gardă”, „coincidențele” privind administrarea celor mai profitabile rute din Chișinău de SRL „Ruta-Prim”, firmă ce aparţine lui Iurie Topală. În urma unui proces de judecată, scrie Anticoruptie.md, cu firma fondată de soții Topală, Primăria capitalei a fost obligată să plătească despăgubiri de 10 milioane de lei, fapt necontestat de către Primărie în instanța de judecată.

Portalul GagauzInfo anunță că Adunarea Populară de la Comrat a adresat o scrisoare misiunilor diplomatice străine acreditate la Chișinău în legătură cu unele declarații ale lui Mihai Ghimpu, liderul PL. Acesta ar fi declarat că se opune creării unei comisii mixte între Parlamentul de la Chișinău și AP a Găgăuziei. Spicherul găgăuz, Dmitri Konstantinov, care condamnă afirmațiile dlui Ghimpu, a spus că „părții găgăuze îi este interesant să afle care sunt în acest sens opiniile misiunilor diplomatice și a Consiliului Europei.”

Ziarul moscovit „Kommersant” scrie despre disponibilitatea Republicii Moldova de a „reseta” relațiile cu Federația Rusă, opinie sonorizată de către premierul Valeriu Streleț. Publicația rusă constată că de îmbunătățirea relațiilor cu Moscova ar fi interesat, în primul rând, Chișinăul. Experții moldoveni, susține „Kommersant”, cataloghează resetarea relațiilor ca fiind extrem de necesară, însă se arată sceptici că Valeriu Streleț va reuși să facă acest lucru.

Președintele Comisiei pentru relații externe a Dumei de Stat a Federației Ruse, Alexei Pușkov, a scris pe pagina sa de Twitter că, „[…] cel mai probabil, „resetarea a la Chișinău” ar însemna: noi vom continua să vă facem rău, dar voi cumpărați-ne produsele noastre. Este o abordare foarte liberală.” Pușkov a comentat despre noua coaliație de guvernare de la Chișinău: „Cunosc această coaliție de la APCE – este una profund antirusă.”

Portalul de știri și analize economice „Mold Street” scrie despre inițiativa a doi experți români de a lansa proiectul „Go for Moldova” și crearea fondului de investiții „Fondul Moldova”, menirea cărora ar fi „salvarea Republicii Moldova”. „[…] În România sunt peste 32 miliarde Euro depozite ale populaţiei şi încă 20 miliarde Euro depozite ale companiilor. Cu 10% din ele se poate realiza un fond de 5 miliarde Euro care poate finanţa un proiect închegat în Republica Moldova şi poate aduce profituri şi dividende substanţiale investitorilor”, sunt de părere cei doi experți români: Dan Dungaciu și Petrișor Peiu, ambii de la Fundația Universitară a Mării Negre (FUMN). Aceste proiecte, în opinia celor doi experți, vor „europeniza” masiv şi ireversibil Republica Moldova în sens economic.

XS
SM
MD
LG