Linkuri accesibilitate

Statele Unite între ISIS și Al-Qaida


Luptători islamiști din gruparea Al-Qaida în Somalia
Luptători islamiști din gruparea Al-Qaida în Somalia

Se estimează că circa 25% dintre cei 100 de mii de angajați în agențiile de informații se ocupă cu anti-terorism.

Ce grupare este mai primejdioasa pentru Statele Unite: ISIS sau Al Qaida? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Un recent articol aparut in New York Times arata ca, la aceasta intrebare, raspunsurile, in rindurile comunitatii de informatii din Statele Unite sint impartite. Asta se datoreaza faptului ca gruparea Statul Islamic, ISIS reprezinta un pericol imediat mai mare, din cauza campaniei sale ample pe Internet, indemnind la atacuri pe teritoriul Statelor Unite.

Alti experti spun insa ca Al Qaida profita de conflictele din Siria si Yemen pentru a planui atacuri mai ample. Aceasta dezbatere nu este una teoretica, ea influenteaza optiunile strategice ale guvernului american si investitia de resurse. De-acum analisti care se ocupau de amenintari teroriste pe termen lung au fost trimisi sa lucreze la dosare ISIS.

Articolul din New York Times arata ca in iunie, FBI-ul avea atit de multe persoane suspectate de terorism sub supraveghere ca a fost nevoie sa fie aduse intariri de la alte divizii. In ciuda acestor temeri, in ultimii 14 ani, Al Qaida nu a reusit nici un atac in America, iar cele inspirate de ISIS au fost nesofisticate, dar greu de preintimpinat.

Este greu de spus cit cheltuieste America in efortul anti-terorist, dar se estimeaza ca circa 25% dintre cei 100 de mii de angajati in agentiile de informatii se ocupa cu anti-terorism si ca este alocata circa o treime din bugetul pentru informatii, care e de 50 de miliarde de dolari. Circa 3,400 de militari americani ii ajuta pe irakieni, in lupta lor impotriva ISIS, iar in Afganistan, circa 9,800 sprijina autoritatile de acolo sa combata pericolul Taliban.

XS
SM
MD
LG