Linkuri accesibilitate

„Să fie pedepsiți pentru furturi, să înceapă să facă regulă de la păturile de sus”


Maia Sandu
Maia Sandu

Ce cred moldovenii de rînd despre ideea salvatorului nației.

Câteva organizații neguvernamentale au cerut astăzi societății civile din Republica Moldova s-o susțină pe fosta ministră a Educaţiei Maia Sandu la un eventual scrutin prezidențial dacă alegerea directă a șefului statului va fi decisă la referendumul din toamnă. Reprezentanții ONG-urilor au spus că Sandu ar fi una dintre puținele persoane publice integre. Trendul Maia Sandu a fost promovat şi de unele instituții media de la Chişinău, iar fosta şefă de la educație declara în urmă cu câteva zile, la prostul de televiziune PRO TV, că: „Dacă în ţara asta un om care nu fură a ajuns să fie erou național, înseamnă că suntem într-o situaţie îngrozitoare”. Am întrebat oamenii simpli întâlniți ocazional pe stradă e cred despre ideea salvatorului nației şi câtă încredere mai au în politicieni.

„Cred că poporul are dreptate atunci când a vrut ca dumneaei să fie prim-ministru, pentru că ea a arătat că în învățământ a pus toate lucrurile la locul lor şi poporul are încredere în ea, eu aşa socot”.

Europa Liberă: Pot oameni nepătați să ajungă sus în politică, cum credeți?

„Nu, că acolo sunt aşa nişte gratie dese, nu trece toată lumea”.

„Ei toţi sunt corupți, numai la ei se gândesc, dar la lume nu se gândesc defel, buzunarele lor să fie pline… Lumea nu poate să trăiască cu salariu de 3.000 de lei, cu studii superioare. Au ridicat tarifele la gaze, lumină, se aşteaptă la apă. Cu să trăiască lumea? Mâine-poimâne, şi la căldură. E imposibil. Numai la ei şi la buzunarele lor se gândesc”.

„La noi, în Moldova? Nu, niciodată n-o să fie asta. Niciodată n-o să fie schimbări. Va fi încă mai rău decât cum a fost”.

Europa Liberă: Cui convine situația?

„La cei care sunt în parlament desigur. Tot se duce în buzunarul lor. Pentru cetățeni nu se face nimic, toți oamenii pleacă din ţară…”

Europa Liberă: Dar cum pot cetățenii să-i facă mai responsabili?

„Nu, nu pot, fiindcă ei singuri trebuie să facă asta. Totul e în mâinile lor, cum vor ei așa se joacă”.

„Cred că în situația de azi e cam greu, dat fiind faptul că toate partidele politice sunt corupte, ca niște societăți pe răspundere limitate (SRL). Țelul lor e de a veni la conducere şi cine introduce bani la petrecerea alegerilor etc. acela şi conduce. Cum organele de drept vor intersecta așa acțiuni cum momentan se vor gândi şi conducerile de partide, şi guvernanții, şi toți birocrații că pot fi ori demiși, ori puşi la răcoare. Şi atunci îşi vor stopa activitatea ilegală”.

„În politică nu-i posibil să fie oameni absolut curați, adică un comportament absolut corect sau moral”.

Europa Liberă: Iată acum foarte multă lume așteaptă, într-un fel, să vină un salvator al nației şi să rezolve toate problemele.

„Eu consider că această persoană deja există şi-l cheamă Igor Dodon”.

Europa Liberă: Pot cetăţenii în afara alegerilor să influențeze deciziile politicienilor?

„Unica şi cea mai eficientă procedură este protestul, greva, că în prezent ei nu înțeleg că societatea noastră fierbe şi degrabă va exploda”.

„Politica e foarte murdară. Am văzut în troleibuz un desen cu o mână şi o inscripție: „Nu corupției”, ca să nu întorci biletul de călătorie taxatorului, dar ei că fură cu milioanele şi cu miliardele? Unde-s banii din bănci? Nu ştie nimeni. Acela care a fugit din sala de judecată, la a noua zi „şi-au dat seama” că a dispărut. Cum a dispărut el din sala de judecată? El şi-a luat tălpășița”.

Europa Liberă: Cine credeți că trebuie să lupte cu corupția la nivel înalt?

„Eu nu văd pe nimeni, ca să fie iată cum a fost Stalin cândva, da, era aspru la a lui, dar acum în guvern şi parlament eu nu văd pe nimeni absolut”.

„Poporul trebuie să se salveze singur pe sine”.

„Dar eu nu cred în nimeni, doamnă. Ei promit şi stelele de pe cer, dar nu le pot lua. Ei sunt fiecare pentru el şi noi, țăranii, nu mai credem în nimeni”.

„Nu-s legi, nu se apără drepturile, noi nu obținem absolut nimic. Vrem ca în Europa? Trebuie să fie legile ca în Europa, ca omul care muncește să fie protejat, să fie asigurat”.

Europa Liberă: Cine poate să facă ordine în ţară?

„Nu ştiu cine, numai nu oamenii de pe loc. Dar ca în Europa n-o să fie niciodată, fiindcă au fost şi sunt hoți. S-a furat banca de stat, doamnă, ce să mai vorbim noi? Cum se poate într-o ţară să fie furată o bancă de stat? Şi unii dintre ei candidează primar la Orhei. Asta-i bătaie de joc şi dumneavoastră vorbiți de un cetățean simplu! Să adopte legi ca să fie pedepsiți pentru furturi. Au început să facă regulă de la păturile de jos, nu, ea trebuie să înceapă de sus”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG